Kimlere kurban farzdır?

Kimlere kurban farzdır?

asila
Kurban kime farz olur? tek basina kurban kesemicek durumda olan bir insan iki kisi bir hisseye girebilir mi ve sevabini alirmi?


Cevap: kimlere kurban farzdir?

peugeot_bor
Kurban farz değildir. Mukim olan, akıllı, büluğa ermiş, hür ve Müslüman erkeğin ve kadının, ihtiyaç eşyasından fazla nisap miktarı (85 gr altın) malı veya parası varsa, Kurban bayramı için niyet ederek, belli günlerde, belli bir hayvanı kurban kesmeleri vacib olur.
Dinen karı kocadan hangisi zengin ise kurbanı o keser, ikisi zengin ise ikisi de keser, ikisi de fakir ise ikisi de kesmez. Fakir kurban kesmek zorunda değildir ama keserse çok sevap olur.

Kurban, dünyada vacib vazifesini yerine getirmiş olmak ve ahiretteki sevabına nail olmak için kesilir. Babanın, çocuğu için, çocuğun malından da kurban kesmesi gerekmez. Deli ile bunak, çocuk hükmündedir. Büyük çocuk ve hanımdan izinsiz, onlar adına kurban kesilmez.
2- Mukim, akıl-baliğ müslümanın, ihtiyacından fazla nisap miktarı malı veya parası varsa, kurban kesmesi vacib olur. Kurban kesmenin vacib olmasında, bayramın üçüncü gününe itibar olunur. Bayramın birinci ve ikinci günü, zengin-fakir, mukim-misafir, akıllı-deli, baygın-ayık olmaya bakılmaz. Bayramın üçüncü günü nisaba malikse, diğer şartlar da varsa kurban kesmek vacib olur.

Demek ki, bayramın ikinci günü de baliğ olmayıp, üçüncü günü büluğa erene, bayramın ilk günü fakirken üçüncü günü zengin olana, bayramın ilk günü seferiyken, üçüncü günü mukim olana, diğer şartlar da varsa, kurban kesmek vacib olur.

3- Bayramın ilk günü komada iken, üçüncü günü ayılanın, diğer şartlar da varsa, kurban kesmesi vacib olur. Bayramın ikinci günü bayılıp, üçüncü günü güneş battıktan sonra ayılan zenginin kurban kesmesi vacib olmaz.

4- Fakir bir kimse, bayramın birinci veya ikinci günü, bir kurban kesse, bayramın üçüncü günü zengin olsa, bir kurban daha kesmesi lazımdır. Çünkü üstüne vacib olmadan kesmiştir. Ancak, Bezzaziyye gibi muteber eserlerde, sonradan gelen âlimler, "Fakir, bayramın birinci günü kurban kesse, üçüncü günü zengin olsa, tekrar kurban kesmesi gerekmez” demişlerdir.

5- Üçüncü günü zengin olacağını bilenin, ilk günü kurban kesmesinde mahzur yoktur.

6- Bir zengin, bayramın birinci ve ikinci günü kurban kesmeden ölse, kurban borcu ile ölmüş olmaz.

7- Kurban bayramının üçüncü günü fakir olacağını veya sefere çıkacağını bilen kimseye, birinci günü kurban kesmek vacib olmaz. Keserse vacib olarak eda etmiş olur.

8- Mukim iken, bayramın birinci ve ikinci günü sefere çıkanın, kurban kesmesi vacib olmaz. Daha önce kesmişse, vacib sevabı alır. Kesmemişse, sefere çıktığı için borç üzerinden düşer.

9- Mukim bir zengin, seferdeki bir vekile kurban kestirse, vacib sevabı alır.

10- Esir iken, üçüncü günü hür olanın, diğer şartlar da varsa, kurban kesmesi vacib olur. Hür iken, bayramın üçüncü günü esir olup, güneş batana kadar esir kalanın kurban kesmesi vacib olmaz.

11- Tarlasından aldığı mahsul veya tarlanın, evin, dükkanın [atölyenin, kamyonun] bir senelik kirası, ne kadar çok olursa olsun, bir yıllık ev ihtiyacını veya aylık geliri ve aldığı maaş ve ücret, aylık ihtiyacını ve kul borcunu karşılamayan kimse, imam-ı Muhammed’e göre fakirdir. Fetva da böyledir. Şeyhayn’a göre zengin sayılır. Mülkü olan tarlanın ve bu demirbaş malların değeri, ihtiyacını karşılar ve nisabı da bulursa, bunun kirayı her alışta, bir miktar ayırıp, biriktirerek fıtra vermesi ve kurban keserek büyük sevaba kavuşması gerekir. Böyle bir kimse, fıtra vermez ve kurban kesmezse, imam-ı Muhammed’e göre, günahtan kurtulur. Tarlasından hiç mahsul almayan, kiraya da veremeyen kimse ve ihtiyacından fazla malı olup da, parası bulunmayan kimse, imam-ı Muhammed’e uyarak, fıtra vermez ve kurban kesmez. Verir ve keserse, ikinci ictihada göre, fıtra ve kurban sevabına kavuşur.

Aldığı kira ile güç geçinen kişi, nisaba malik ise, para biriktirip, fıtra vermeli ve kurban kesmelidir. Etin hepsini kavurma yapıp, birkaç ay et parasından biriktirip gelecek yılın fıtra ve kurban parası olarak saklamalıdır. Böylece, fıtra ve kurban sevabından mahrum kalmamalıdır. Aile efradı çok olup güç geçinenin, kurbanın etini evinde bırakması müstehaptır.

Keseceği küçük baş ise iki kişi bir hisseye giremez ! , büyük baş ise 7 hisseye kadar girebilir.


Cevap: kimlere kurban farzdir?

Hattap
Cevap: kimlere kurban farzdir?
Kurban farz değildir. Mukim olan, akıllı, büluğa ermiş, hür ve Müslüman erkeğin ve kadının, ihtiyaç eşyasından fazla nisap miktarı (85 gr altın) malı veya parası varsa, Kurban bayramı için niyet ederek, belli günlerde, belli bir hayvanı kurban kesmeleri vacib olur.
Dinen karı kocadan hangisi zengin ise kurbanı o keser, ikisi zengin ise ikisi de keser, ikisi de fakir ise ikisi de kesmez. Fakir kurban kesmek zorunda değildir ama keserse çok sevap olur.


Cevap: Kimlere kurban farzdır?

Kayıtsız Üye
1. Müslüman olmak
2. Hür olmak, köle olmamak
3. Mukim olmak, yolcu olmamak
4. Zengin olmak


NuN
kurban kesmek kimlere farzdır
Kurban kesmek sadece Peygamberimize farzdı.
Bize ise sünnettir.


imam
Kurban kesmek farz değildir sünnettir
İki kişi bir hisse ile kurban kesemez


Kayıtsız Üye
4 aylık evliyim 120 gram altınım var fakat 10000 tl sahsıma aıt borcum var esımde ev borçlarını oduyor acaba bana kurban kesmek dusermı


mum
< kurban kesmek dusermı >
Borçlarınızı düşün ve elde 80 gr altın kadar mal kalıyorsa kurban düşer.


Kayıtsız Üye
kurban kesmek için en az ne kadar birikimin olması gerek

23 binlira param var bana kurban düşermi


mum
8000 tl parası olana kurban kesmek hanefi mezhebine göre vaciptir.


Kayıtsız Üye
Selamin aleykum ben kurbani fakir ulkelerde kesen derneklere vermek istiyorum bu ilk kurbanim olacak Allah kismet ederse önce evinde kurben kesilmesi gerektigini soylediler evine kesilmeden baska yere verilmez diye duydum bu dogrumu aceba


arifselim
Aleykum selam kardeşim. Böyle bir şart yoktur kurbanını daha çok muhtaç olan ülke veya bölgelere gönderebilirsin. İnşaAllah sevabında o derece çok büyük olacaktır. Allah şimdiden kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
100 gıram altınım var 10000 tl de param var kurban bayramında dugunum var ve 30000 tl esya borcuna girdim kurban kesmesem gunah olurmu


arifselim
Kurban bayramı girmeden bu para harcanacak olursa kurban kesmen gerekmez ama kurban bayramında bu parana sahip isen kurban kesmen vacip olur.


Kayıtsız Üye
Hayirli aksamlar bir bucuk yaşında torunumu var ona kurban Düşermi


Selam2
Hayır dedeciğim bir buçuk yaşındaki çocuğa kurban düşmez. Birinci sayfadaki şartları oku.


Kayıtsız Üye
Biz esimle birlikte kurbanlik alirken ben eşim adina niyet ederek aldım, o da bana niyet ederek almış. Aceleyle o gun tam bir konuşup karara baglamamistik sanirim bundan oldu karisiklik. Simdi karar versek olur mu hangimize kesilecegi konusunda. Napcaz biz kurban da alindi.


arifselim
Kurban kesilmediği sürece tekrar niyet edebilirsiniz bir sakıncası yoktur. Herkes kendi kurbanına niyet etsin ve öyle kurbanınızı kesin. Allah kabul etsin.


Kayıtsız Üye
1evimiz var borcunu ödüyoruz 1arabamiz var yeni bitti borcu ben işe yeni başladım eşim fitremizi bile ödemedi kurban bize düşer mi


arifselim
İlk cevapta izah edilmiş. Hem ev hemde araba bir ihtiyaçtır. Bunlar dışında yani ihtiyaç eşyasından fazla nisap miktarı (85 gr altın) malı veya parası varsa, Kurban bayramı için niyet ederek, belli günlerde, belli bir hayvanı kurban kesmeleri vacib olur. Eğer bu imkana sahip değilseniz kurban kesmeniz gerekmez.


Kayıtsız Üye
Vacip olan kurbani kesemezsek nasıl telafi ederiz acaba


arifselim
Kesememek derken eğer kesmeye imkanı yoksa zaten ona vacip değildir ve bir şey de yapmasına gerek yoktur. Ama imkanı olduğu halde kesmeyen büyük bir sevaptan mahrum olur.


Kayıtsız Üye
Birincisi sünnet değil vacib tır
İkincisi küçükbaş hisseli olmaz büyükbaş (inek tosun) 7 hisseye kadar kesilebilir


Buse07
Evimiz kira esimin kredi borclari var fakat 120 gr altinim var borcu hala devam ediyormus fakay cebimizden değil gelen baska bir gelirden kesiliyor hepimizde son model telefonlar var ve sigarada kullaniyoruz. Bize kurban düşer mi cevaplarsaniz sevinirim


Tevbe
Sizin kurban kesmeniz vaciptir. allah-ü Teala ibadetlerimizi kabul buyursun.


Kayıtsız Üye
– Selamün aleyküm borcumuzdan dolayı kurban parası olmadı kayın peder bize kesmek kurbanlık vericek acaba kabul olurmu

– Kurban kesmek yerine bir öğrenciye kurban parasi bağış yaparsam kurban kesmiş gibi olur mu hocam
Hocam kurbani kesmeden fakire direkt versek kurban kesmis sayilir miyim?


arifselim
– Aleykum selam. Başkası sana kesmen için kurban verebilir. Kayınbabanın sana vereceği kurban geçerli olur.

– Kurban kesmek ayrı bir sorumluluk ve ibadettir, bir muhtaca yardım etmek sadaka vermek ayrı bir ibadettir. Sadaka vermek kurban kesmek yerine geçmez.


serko
Selamın Aleyküm ben 28 yaşındayım şuan da 80 gram altınım ve hanefı mezhebıne mensup oldugumdan 8000 tl bırıkmısım de yok ortalama bır maas ıle aılemın yanında yasıyorum kendı mı zorlar ısem alma ımkanım oluyor ama ancak bıraz borclanmıs oluyorum. Bu durumda kurban kesmek bana vacıpmıdır. Kendımı ıkı ggundur maf ettım Allah rıza ıcın bana bır acıklama


arifselim
Aleykum selam. Nisap miktarının en asgari miktarı 81 gr altın veya o miktara denk gelen paradır. 80 gr ile nisap miktarına ulaşmamış oluyorsun. Tam sınırındasın, eğer imkan olursa kesmen sevap olur ama imkanın olmazsa zaten sana vacip olmamıştır.


kurban kimlere farz, kurban kimlere farzdır, kurban kime farz

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();