Kadın sünneti nedir, nasıl yapılır?
Kayıtsız Üye
Kadın sünneti nedir, nasıl yapılır?
Cevap: Kadın sünneti nedir, nasıl yapılır?
Desert Rose
Kadın sünneti nedir ?
kadın dış genital organının sakat bırakılacak veya işlevini istendiği biçimde yapamayacak şekilde değiştirilmesi katı ve yanlış geleneksel kurallara bağlı kalınarak ve tıbbi olmayan nedenler ile kesilmesi, koparılması, dikilmesi ve iptal edilmesi ameliyatını içerir ve kız sünneti ismi ile de anılır.
Yapıldığı ülkelerde kadın sünneti anlamında kullanılmasına rağmen fiziksel ve psikolojik kötü sonuçlarından dolayı bu uygulama tıbbi literatürde sakat bırakma, koparma anlamında kullanılan "mutylatio" olarak tanımlanmaktadır. Kadın sünneti önemli bir üreme sağlığı sorunu olarak kabul edilmiştir
Kadın sünneti veya diğer adı ile kız sünneti Bir çok makalede bu uygulamanın erkekteki eş değerinin penisektomi yani penisin çıkarılması olabileceği savunularak yapılan işlemin ağırlığına değinilmiştir.Kadın sünneti genellikle bebeklik, çocukluk, puberte ve genç kız dönemlerinde yapıldığı bildirilmektedir.
Kadın sünneti nerelerde yapılır? Kız sünneti niye yapılır?
Kız sünneti işlemi halen Afrika da otuz ülkede, Arap yarımadasında birkaç ülkede, Güneydoğu Asya da bazı toplumlarda ve bu ülkelerden Avrupa ya, Amerika ya ve Avustralya ya göç etmiş etnik topluluklarda gizlice uygulanmaktadır. Ayrıca kadın genital organının sakat bırakılması operasyonlarının batı ülkelerinde de tarih boyunca zaman zaman uygulandığı bilinmektedir. Bu geleneksel uygulamanın tarihi kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte eski Mısır uygarlığından beri var olduğu sanılmaktadır. Dünya sağlık örgülünün raporlarına göre yaklaşık 80-132 milyon yaşayan kadının bu uygulamaya maruz kaldığı, her gün 4-12 yaşlar arasında 6000 Afrikalı kız çocuğuna bu girişimin uygulandığı, dünyada ise her yıl iki milyon yeni uygulamanın yapıldığı bildirilmektedir.
Cevap: Kadın sünneti nedir, nasıl yapılır?
Kayıtsız Üye
Yukarıda bahsedilen uygulama kadın sünneti değildir. Genital sakatlama olarak bilinir.
Biz hanımların sünnet olmasındaki amaç şehvetin normalleşmesidir. Hanımların sünnet olması güzelliktir ve müstehaptır.
İbni Kudame der ki; Sünnet olmak erkekler için vacip, hanımlar için güzelliktir. Bir çok alimin de kanaati bu yöndedir. (İbni Kudame, el-Muğni,1/85)
Hanımların sünnet olmasının meşruluğuna dair deliller;
Peygamber (sav) buyurdu ki; Erkek, hanımın dört uzvu arasına oturduğu zaman, sünnet yerleri birbirine temas ederse gusül farz olur. (Sahihi Müslim,349)
İki sünnet yeri, erkek ve kadının cinsel organlarından alınan parçaların bulunduğu bölgedir. Bu hadiste, hanımların da sünnet olduğu belirtilmiştir.
Hadislerin sünnet olmasıyla ilgili birçok hadis ve söz vardır. Bunlardan biri Ümmü Atiyye (r.a) hadisidir.
Ümmü Atiyye (r.a) anlatıyor; ‘Medine’de hanımları sünnet eden bir kadın vardı. Peygamber (sav) ona; çok derinden kesme. Çünkü bu hanımlara daha fazla haz, eşlerine daha fazla mutluluk verir. buyurdu. ‘(Ebu Davud, 5271 nolu hadis olarak rivayet etmiş ve ‘zayıf’ olduğunu belirtmiştir.)
Bir başka rivayette, ‘Sünnet ettiğin zaman, kökünden ve derinden kesme. Kuşkusuz o, yüz akıdır ve eş yanında haz duymasıdır.’ buyuruldu. (Münker hadistir. El-Hatip, Tarih, 5/327)
kadın sünneti, sünnet