Hanefi’ye göre kalamar yemek haram mı?

Hanefi’ye göre kalamar yemek haram mı?

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben Hanefi mezhebindenim.Bir cafe’de staj yapıyorum.Kalamar da kızartıyoruz.Kalamar yemiyorum ama aynı yağda kızartılan başka şeyleri yiyorum.Bunun dinen hükmü nedir? Ve gerçekten kalamar haram mıdır?


Cevap: Hanefi’ye göre kalamar yemek haram mı?

Desert Rose
Hanefilere göre, denizde yaşayan balık çeşitlerinin tümü de yenir
Yeter ki balık cinsi olsun, başka bir cinsten olmasın Bu sebeple yılan
balığı, yunus balığı gibi balık çeşitlerinin hepsi de yenen cinsten sayılırlar
Ancak balık gibi denizde yaşadığı halde balık cinsine dahil olmayan habis,
yani pis sayılanlar da vardır Onlar yenmezler

Nitekim: Kaplumbağa, kurbağa, yengeç, midye, istiridye, ıstakoz,
karides yenmeyenler cinsine dahildirler

Ancak Şafi ve Maliki’de denizde yaşayan temiz deniz ürünü geniş tutulmuş,
suda yaşayanların hepsi de balık cinsi gibi temizdir, yenir, sadece timsah
yenmez, denmiştir Bu itibarla Şafi’de, ıstakoz, istiridye, midye ve benzerleri
deniz mahlukları temiz kabul edilmiş, yenenlerden sayılmıştır Demek ki bunları
yiyenler diğer hak mezheplerin görüşüyle amel ederek yemiş olmaktalar

Bu konuda değerli bir Hanefi fıkıh kitabı Nimet-ül İslam’da şöyle deniliyor:

– Balık cinsinden olmayan deniz mahlukları temiz olmadıkları için yenmezler
Midye, istiridye, ıstakoz gibi

Büyük İslam İlmihali’nde şöyle denilmektedir:

Devamlı olarak suda yaşayan balıklar yenir Fakat diğer su hayvanları
habis (pis) sayılır, yenmezler Mesela, yengeçler, midyeler, istiridyeler,
ıstakozlar helal değildirler" Anlaşılan odur ki, Hanefi’nin temiz saymayıp
da yenmeyenler arasında kabul ettiği midye, istiridye, ıstakoz gibi deniz
ürünlerini yemeye alışanlar, bunları temiz kabul eden Şafi’nin görüşüyle amel
ederek yemiş oluyorlar Bu sebeple bir hak mezhebin görüşüne göre hareket
etmiş sayıldıklarından kendilerini dini hükümlerin dışına çıkmış görmezler Bu
da mezheplerin sağladığı bir genişlik ve kolaylık olarak dikkatimizi çeker, bize huzur verir

Bunlar deniz ürünleri için verilen hükümlerdir

Ahmet Şahin


Cevap: Hanefi’ye göre kalamar yemek haram mı?

Kayıtsız Üye
Şafii mezhebinin görüşünü alan kimseler Kalamar yiyebilirler.


Cevap: Hanefi’ye göre kalamar yemek haram mı?

Kayıtsız Üye
Yukarıdaki görüşler maalesef fıkhen batıldır. Kolaylık olarak mezhep taklidi caiz değildir. Konu teferruatlıdır. Kısaca Hanefilere bahsi geçenlerin yenmesi caiz değildir.


mum
kalamar yemek caiz mi
< Kolaylık olarak mezhep taklidi caiz değildir >
Mezhep taklidi her durumda caizdir yanlış bilgilendirmeyelim.
Sadece keyfi yapılan telfik uygun görülmemiştir.


Kayıtsız Üye
Yüce Rabbim in yarattığı varlıklara biz kullar olarak nasıl pis ve habis ibarelerini yakıştırabiliyoruz bunu aklım almıyor eğer bizim için yaratıldıysa buna şükretmemiz lazım


Kalamar
Ben midye yedim günah işledim


Kayıtsız Üye
Kardeşim pis anlamı senin bildiğin pis değil kanama geçirdiği için pis deniliyor.


Kayıtsız Üye
Tavşanda adet görüyo ama yeniyo hanefi meshebine göre, pisden kasıt bu hayvanların kanama adet görmesi ise tavşanda aynı, ayrıca diğer mezheblerde Hak tır.


Kayıtsız Üye
Ne kanaması arkadaş. Biri ortaya bir laf atıyor ve ortalık toz duman . Bu hayvanların döllenme yumurtlama zamanında salgıladıkları renkli sıvıları kim kanama ilan etti …


Kayıtsız Üye
Midye kanama geçirdiği için değil büyük ihtimal yapısının balık pislikleri, ortamdaki toksik bileşenler, yüksek oranda zararlı bakteriler ve virüsler ve deniz atıklarını barındırdırdığı için olda gerek. Habis veya pis derken insan biyolojisine ve sistemlerine zararları baz alınır. İslam bilim dinidir. Bilmesek de bize doğruyu bulmadan önce verir ce bulunca da anlaşılır


Kayıtsız Üye
Domuz da yaratilmis ama haram. Onu da Allah yarattı


Kayıtsız Üye
Mezhepleri taklit sadece ibadetlerde caizdir mesela namaz vakti daralmış ve herhangi bir yeriniz kanıyorsa Şafii mezhebini taklit edebilirsiniz lakin ibadetler harici mezhep taklidi caiz değildir bir insan midye seviyor ve yiyor diye kimse kusura bakmasın ben Şafii mezhebini taklit ediyorum demek saçmalık ötesi bir iştir ortada caiz olup olmama meselesi değil haram olup olmama meselesi var haram olmamakla caiz olmamak ayrı şeylerdir


Kayıtsız Üye
İşi sulandırmayalım arkadaşlar herkes kendi mezhebine göre hareket eder anca çok zor durumda kalırsa ölüm kalım boşanma namaz geçme Vs Vs midyeden kalamardan fanteziye giripte mezhep taklit ediyorum denmez yemiycen adam olucan direk gibi takılacaksın oldu da düşersen tevbe edip devam edeceksin selamlar


Memba
selamun aleyküm.

arkadaşlar bu konu aslında karışık değil… ben daha önce aynı konuyu çok sağlam şekilde araştırdım. karşıma çıkan ulema alim kim varsa fırsat bu fırsat misaliyle sorduğum sorular arasındaydı ve net cevap aldım.. sizinle paylaşıyorum..

denizden çıkanlar bize helal kılındı ayettir. sınırlama getirilmedi. bu durumda hepsi helaldir.
lakin, iğrendiğiniz , tiksindiğiniz bir şeyi yemek haramdır. buda hadistir..

imamı azam abu hanife kalamardan tiksiniyorsa, bu bana haram demiştir. onu duyan müridlerde hocam sana haramsa bize küllen haram diyerek bu tür bir gelişme olmuştur. bu tahminim tabiki…

yani eğer bir adam pırasadan tiksiniyorsa, pırasa yemek o adama haramdır..

genel kaide şudur ki ; denizden çıkan her şey helaldir.. bu kuranla sabittir. ve şeriat koyucu Rasulullah efendimizinde aksine bir hadisi yoktur.

islam, Rasulullah efendimizin rahmetli olmasıyla tamamlanmıştır. eksiksiz ve noksansız olarak tamamlanmıştır. sınırları çizilmiştir.
islamın sınırlarını daraltmaya çalışmak kişiyi şirke götürür.

selametle kalın


Kayıtsız Üye
Kur’an’a göre yenmeyecek şeyler şöyledir;Domuz yememek,Allah adına kesilmemiş etleri yememek,Leş yememek,Kan yememek.Darda kalındığı takdirde(afet,kıtlık vs) yenebilir.görüldüğü başka yasak yoktur.Kimsenin yasak uydurmaya hakkı da yoktur


Kayıtsız Üye
Afiyet olsun,Ne güzel Yapmışsın,,Bende karadenizliyim Çocukluğumdan beri Midye ,Kalamar ,Karides Yerim Hemde Bayılırım
Özel olarak avcılığına Çıkarım..Fazla kafana takma Hanefi Mezhebine göre Haram Ancak Öbür İmamlara Görede Helal Ben Midye yemek için Mezhepmi değiştirmem lazım?? ÇOK GARİP.


Kayıtsız Üye
aziz müslümanlar,hanefi fıkhına göre yenmesi caiz olmayan hayvanlar hakkında,kanaması olduğu için yenmez diyenlerin tezi ya yanlıştır veya araştırmadan söylemiştir.kanaması olan hayvanlar memelilerdir.yumurtlayarak üreyen hayvanlar nasıl kanama geçirir.malumdur ki;kanama yumurtaların dışarı atılmadan kanamasıdır.yumurta vücuttan çıktıktan sonra kanama olayından bahsedilebilir mi?imam-ı Âzam hz.lerinin(r.a) ve talebelerinin(Allah onlardan razı olsun)bu husustaki görüş,tavsiye,telkin ve fetvaları yeniden incelenmelidir.bunun elzem bir ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır.ehl-i sünnet ve’l cemaat hocalarımıza hürmetlerimi bildiririm.


Kayıtsız Üye
Anlamadığım konu nasıl oluyorda bir mezhep helal derken biri haram diyebiliyor gerçek tekdir bir şey haram ise haramdır. Kaldı ki Allah’ın haram dediğine helal helal dediğine haram demek bildiğim kadarıyla sirk öyle bir durum ki şuandaki mezheplerden biri sirk koşmuş olmuyor mu bu durumda yanlış bir şey aktarmak istemem nitekim fetva verecek haddim yok benimki sadece kafamdaki bir sual bu işin erbabları bu tarz konularda açıklama yapmalı veya yol gösterilmeli Rabbimiz hatalarımızı bağışlasın.


Omer Faruk
Güzel kardeşim

Mezhepler YORUM yaparlar. Yani mezhep din değildir. Okuma yazması olmayan, ilme ulaşamayacak insanlar bilenleri dinler onları taklit ederler. Taklit edenlere MUKALLİD denir.

Aslında İslam’da haram ve farz belirlenirken Hanefi usulüne göre 2 önemli esas vardır. 1. Delaleti kati olacak (okudunduğunda herkes tarafından aynı şekilde anlaşılacak) 2. Subuti kati olacak (herkes tarafından rivayetin sıhhati konusunda icma edilmiş, kabul edilmiş olacak), bu anlamda haram ve farz belirleme özelliği olan tek delil kaynağı KUR’AN’dır. Bunun dışındakiler ise ZANNİ deliller olduğu için Hanefi mezhebi bunları, Tahrimen mekruh, mekruh, sünnet, müekked sünnet gibi sınıflamalara tabii kılmıştır.

Yenmesi haram olanlar bellidir,

3. Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar(6) üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız(7) size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah’a itaatten kopmak)tır. Bugün kâfirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.(8)Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse, şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. MAİDE SURESİ

Bunun dışında kalanlar ise dönemin alimleri tarafından zararlı görülen, iğrenç görülen ya da tıbben zararlı görülenler olarak belirlenip haram kılınmıştır. Kısaca, kalamar, midye veya başka deniz ya da kara hayvanı hiçbir alim haram dediği için HARAM olamaz. Bunlar ancak insan hayatını tehdit ediyorsa, insana dolaylı ya da doğrudan zararlı ise haram olabilir. Bu da ilgili bilim dallarının tespiti ile mümkündür.

Şu anda bütün mezheplerin (kur’an’ın haram kıldıkları hariç) hayvanlar hakkında koyduğu haram, helal sonuçları tekrar değerlendirilmelidir.

Okuma yazması olan, günde 5 saat internet televizyon izleyen bir müslüman için TAKLİD CAİZ değildir. Dinine dünyası kadar emek verip kendi dinini kendisi öğrenmesi gerekir. Unutmayınız hesabınızı alimlerle vermeyeceksiniz, tek başınıza vereceksiniz.

Müslümanların bugünkü halden kurtuluşunun yolu da budur, selametle kalın.


Kayıtsız Üye
hocam selamlar. kalamar ya da karidesle aynı yağda pişen ürünler yenilirmi
(patates kızartması gibi) ?


Omer Faruk
Kalamar ve karides tıp ilminin bize verdiği verilere göre zararlı değildir dolayısıyla helaldir. Bu iki yiyeceği yasaklayan TEK BİR HADİS, TEK BİR AYET yoktur. Gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.


muvaffak
Şafii, Hanbeli ve Maliki mezheplerinde deniz ürünlerinin her türlüsünün yenilmesinde bir sakınca görülmemişken, Hanefi mezhebinde denizden çıkarılacak canlının balık suretinde olma şartı vardır. Hanefi iseniz kalamar veya karides gibi deniz canlılarını yemeniz caiz değilken ortak yağda pişmiş başka bir ürün yemenizde bir sakınca yoktur.


kalamar yemek caiz mi, kalamar caiz mi, kalamar haram mı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();