Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:12
missa9
Abone

Habeşistana hicret eden sahabe isimleri nedir?

Habeşistana hicret eden sahabe isimleri nedir?

Kayıtsız Üye
Habeşistana hicret eden sahabe isimleri


Cevap: Habeşistana hicret eden sahabe isimleri nedir?

imamhatipli42
Habeşistan’a İlk Hicret Edenler (615 M.)
Müşriklerin ezâları dayanılmaz bir hal almıştı. Müslümanlar serbestçe ibâdet edemiyorlardı. Bu sebeple Rasûlullah (s.a.s.) Müslümanların Habeşistan’a hicret etmelerine izin verdi.
Müslümanlar Habeşistan’a iki defa hicret ettiler. İlk defa 12’si erkek, 4’ü kadın 16 kişi Mekke Devri’nin (Peygamberliğin) 5’inci yılında (615 M.) Recep ayında Mekke’den gizlice ayrılarak Kızıldeniz kıyısında birleştiler. Başlarında bir reisleri yoktu. Buradan kiraladıkları bir gemi ile Habeşistan’a geçtiler. İçlerinde, Hz. Osman, eşi Rukiyye, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf ve Abdulllah b. Mes’ûd gibi muhterem zâtlar da vardı.(79)

Okudunuz mu?  Sanki ölümü hissediyorum ne yapmalıyım

İkinci Habeşistan Hicreti (616 M.) İlk hicret edenler Habeşistan’da iken inen "en-Necm Sûresi"ni Hz. Peygamber (s.a.s.) Hârem-i Şerifte müşriklere okudu. Bitince, sûrenin sonunda "secde âyeti" bulunduğu için, Allah’a secde etti. Bu sûrenin 19 ve 20’inci âyetlerinde müşriklerin putlarından "Lât, Uzza ve Menât’ın" isimleri de geçtiğinden müşrikler de Hz. Peygamber (s.a.s.)’le birlikte putları için secde etmişlerdi. Bu olay, "Mekkeliler toptan Müslüman oldu" diye bir şâyianın çıkmasına sebep olmuş, bu asılsız şâyia tâ Habeşistan’da duyulmuş, bu yüzden hicret eden Müslümanlar da, Habeşistan’da üç ay kaldıktan sonra dönmüşlerdi.(80) Müslümanlar, Habeşistan’dan döndüklerine pişman oldular. Çünkü müşrikler zulüm ve işkencelerini daha da artırmışlardı. Bu sebeple Müslümanlar, Mekke Devri’nin 7’inci yılında (616 M.) 77’si erkek, 13’ü kadın olmak üzere 90 kişi 2’inci defa Habeşistan’a hicret ettiler. Bu ikinci hicrette kafile başkanı Hz. Ali’nin ağabeyi Câfer Tayyar’dı.(81)

Okudunuz mu?  Fetih suresinin ilk ayeti

habeşistana ilk hicret eden sahabiler, habeşistana hicret eden sahabiler, habeşistana hicret edenler

Bu kategoride yer alan İslamın farzını inkar edenin hükmü nedir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Habeşistana hicret eden sahabe isimleri nedir?