Acaba vesvese mi yoksa bu benim psikolojik bir sorunum mu?
ebubekir
S.a kardeşlerim
Ben temizlik konusunda 5 6 aydır çok şiddetli vesveselere düşüyorum bazen sasırıyorum kendime diyorum yok artık bu bir vesvese değil bence bir psikolojik soruna dönüştü öncellikle su sorunlarımı maddeler halinde yazayım.
1-Özellikle tuvalet alanlarında oluyor bana küçük abdestimi genellikle oturarak yapıyorum fakat onda bile artık süpheler duymaya basladım.Bunda duydugum süphe namaza dururken ki miktarı biliyorum bu sekilde miktar azken namazımı kılıyorum sükür bir problem yok fakat kıldıktan sonra Peygamber Efendimizin "Tuvaletlerde idrar sıçramasından kaçının, kabir azabının çoğu idrar sıçramasındandır." sözü aklıma geliyor devamlı idrar konusunda rahatsız oluyorum.Sölemesi ayıp evde klozet kullanıyoruz bekar yasıyoruz terlikler konusu olsun, klozenin etrafı olsun, yaş terlikle girince, arkadaşlar ayakta bevl ediyorlar işte yere damlamısmıdır diye düsünüyorum ara sıra fayansta görebiliyorum kurumus kalıtıları oradan terlige bulastı diyorum cünkü terlik yas sonra hemen cıkıp evde dolanıca evin yerlerine bulastı halıya vss… yatagıma kadar gidiyorum sonra evi siliyorum derken üstümü devamlı yıkamak zorunda kalıyorum hayatımı acıkcası zorlastıyor.Miktarları biliyorum dediğimin gibi ama en ufak bir şeyde yaş bir şeyle temas olunca yayılacak ve daha sonra bulaşmalar başlıycak gibi oluyor.
2-Önceleri bende abdest konusunda vesvese vardı.Abdestimi defalarca alıyordum fakat su an Şükür çok iyiyim abdest namaz konularında vesveselere düşmüyorum.
3-Son olarak soracagım soru şu bu konuda çok takılıyorum acaba üzerimizde bu tip necasetlerin, miktarı aştığı surece namazıma mani tamam fakat aşmadığı surece bunlar normal yasantımızda bizi devamlı bir günah icerine sokarlar mı veya hemen bunlardan arınmak durumundamıyız az olduğu surece tabi bunlar.
Özellikle yatagımın konusunda devamlı bir necis oldu, necis olacak, sunuda yıkayım, bunuda yıkayım… İşte ara sıra bunları kafamı takmayıp yattıgım oluyor fakat bazı zamanlar gercekten rahatsız oluyorum..
Kendime devamlı sıkıntı veren bu düşüncelerim beni devamlı düşündürüyor, konsantremi bozup hayatta dikkatimi dagıtıyor, bazen dakikalarca saatlerce hatta gün boyu aklımada kaldığı bile oluyor..Vesveye kapılmayıp elimden geldiğince yaptığım ibadetlerime engel teşkil etmesine izin vermiyorum fakat mutsuzluğa ve sakinliğe düşürüyor beni.
Şimdiden Allah Sizden Razı olsun
Cevap: acaba vesvese mi yoksa bu benim psikolojik bir sorunum mu?
Şema
< Sa kardeşlerim
Ben temizlik konusunda 5 6 aydır çok şiddetli vesveselere düşüyorum bazen sasırıyorum kendime diyorum yok artık bu bir vesvese değil bence bir psikolojik soruna dönüştü öncellikle su sorunlarımı maddeler halinde yazayım
1-Özellikle tuvalet alanlarında oluyor bana küçük abdestimi genellikle oturarak yapıyorum fakat onda bile artık süpheler duymaya basladımBunda duydugum süphe namaza dururken ki miktarı biliyorum bu sekilde miktar azken namazımı kılıyorum sükür bir problem yok fakat kıldıktan sonra Peygamber Efendimizin "Tuvaletlerde idrar sıçramasından kaçının, kabir azabının çoğu idrar sıçramasındandır" sözü aklıma geliyor devamlı idrar konusunda rahatsız oluyorumSölemesi ayıp evde klozet kullanıyoruz bekar yasıyoruz terlikler konusu olsun, klozenin etrafı olsun, yaş terlikle girince, arkadaşlar ayakta bevl ediyorlar işte yere damlamısmıdır diye düsünüyorum ara sıra fayansta görebiliyorum kurumus kalıtıları oradan terlige bulastı diyorum cünkü terlik yas sonra hemen cıkıp evde dolanıca evin yerlerine bulastı halıya vss yatagıma kadar gidiyorum sonra evi siliyorum derken üstümü devamlı yıkamak zorunda kalıyorum hayatımı acıkcası zorlastıyorMiktarları biliyorum dediğimin gibi ama en ufak bir şeyde yaş bir şeyle temas olunca yayılacak ve daha sonra bulaşmalar başlıycak gibi oluyor
2-Önceleri bende abdest konusunda vesvese vardıAbdestimi defalarca alıyordum fakat su an Şükür çok iyiyim abdest namaz konularında vesveselere düşmüyorum
3-Son olarak soracagım soru şu bu konuda çok takılıyorum acaba üzerimizde bu tip necasetlerin, miktarı aştığı surece namazıma mani tamam fakat aşmadığı surece bunlar normal yasantımızda bizi devamlı bir günah icerine sokarlar mı veya hemen bunlardan arınmak durumundamıyız az olduğu surece tabi bunlar
Özellikle yatagımın konusunda devamlı bir necis oldu, necis olacak, sunuda yıkayım, bunuda yıkayım İşte ara sıra bunları kafamı takmayıp yattıgım oluyor fakat bazı zamanlar gercekten rahatsız oluyorum
Kendime devamlı sıkıntı veren bu düşüncelerim beni devamlı düşündürüyor, konsantremi bozup hayatta dikkatimi dagıtıyor, bazen dakikalarca saatlerce hatta gün boyu aklımada kaldığı bile oluyorVesveye kapılmayıp elimden geldiğince yaptığım ibadetlerime engel teşkil etmesine izin vermiyorum fakat mutsuzluğa ve sakinliğe düşürüyor beni
Şimdiden Allah Sizden Razı olsun >
ve aleykumusselam ve rahmetullah.
Kardeşim, Gözünle necaseti görmediğin sürece aklına gelen düşüncelere itibar etme.
< affedilen Necasetler
İslâm, temizlik dinidir. Bu nedenle de nerede olursa olsun necasetin giderilmesini ister. Elbisede, mekânda, bedende olan necasetleri, namazın sahih olması için temizlemeyi şart koşmuştur.
Aynı zamanda İslâm dini kolaylığı da gözettiği için sıkıntıyı kaldırır. Bundan ötürü yok edilmesi ve sakınılması zor olan bazı necasetleri, zorluk olmasın diye affetmiştir. İslâm’ın affettiği necasetler şunlardır:
1. Kasden bulaştırılmayan az kan, irin, pire kanı ve sivrisinek pisliği affedilmiştir.
2. Elbise veya bedene bulaşan sidik sıçramaları, necasetin hangi kısmından olursa olsun affedilmiştir.
3. Yaralardan çıkan kan ve irinler çok da olsa affedilmiştir. Ancak kendi yaralarından çıkanlar kişinin kendisi için affedilmiştir; başkasına bulaşırsa temizlenmesi gerekir. Ayrıca yaradan çıkan kan ve irin, kasden yaranın üzerine sürülmemelidir. Kendi normal yerinde bırakılmalıdır.
4. Harman sürmek için geme koşulan hayvanların dışkısı da affedilmiştir. Sağım esnasında sütün içine düşen ve sütü bozacak kadar çok olmayan pislikler necis değildir. Bunların sütün içinden çıkarılması yeterlidir. Bunlar sütü ve ekinleri necis yapmaz.
5. Balığın suyu bozmayacak kadar olan pisliği, Mekke hareminin, Medine’nin, Şam’daki Emevî Camii’nin ve benzeri mekanlardaki kuş pislikleri affedilmiştir. Çünkü bu, sakınılması mümkün olmayan bir husustur.
6. Çok olmamak şartıyla kasabın elbisesine bulaşan necaset affedilmiştir.
7. Etin üzerinde kalan kan affedilmiştir.
8. Kusup ağzı pislenen çocuğun, annesinin memesine bulaştırdığı pislik affedilmiştir.
9. Yollarda insanın üzerine sıçrayan çamur affedilmiştir.
10. Sinek, bal arısı ve karınca gibi akıcı kanı olan bir hayvan sıvı bir maddeye düşüp ölür ve o sıvıyı bozmazsa, bu o sıvıyı necis yapmaz. Ancak bunlar kasden sıvı maddelerin içine atılmamalıdır. Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurmuştur:
"Birinizin kabına sinek düşerse sineğin tamamını kaba batırıp atsın! Çünkü sineğin kanadının birinde zehir, diğerinde şifa vardır." (Buharî / 5445, (Ebu Hüreyre’den)
Eğer sinek içine düştüğü şeyi necis etseydi, Hz. Peygamber (asv) ‘onu kaba batır, sonra at’ demezdi. Diğer küçük böceklerde sineğe kıyas edilmiştir.
11. Meyve, peynir ve sirke gibi şeylerin içinde oluşup, dışarıya çıkmadan ölen küçük kurtçuklar da affedilmiştir.
12. Ateşte yanan necis maddelerden çıkan ve elbiselere isabet eden duman az olursa affedilmiştir. Ateş olmadan çıkan necis şeylerin buharı ise necis değildir.
13. Tuvaletten ve insanın arkasından çıkan koku necis değildir. Söz gelimi bu kokudan bir torba doldurulup namaz esnasında kişinin yanında bulunsa bile namazın sıhhatine zarar gelmez.
14. Eti yenmeyen hayvanın elbiseye veya bedene yapışan birkaç kılı affedilmiştir.
15. Farelerin evdeki anbara bıraktıkları dışkı affedilmiştir.
16. Peynir mayasında kullanılan öd affedilmiştir.
17. Tezekle yakılan tandırda pişirilen ekmek necis değildir.
18. İşkembedeki temizlenmesi zor olan kalıntılar affedilmiştir.
Bu gibi durumlarda genel bir kural vardır ki çıkarılması zor olan birşeyin kalıntısı affedilir. Diğer bir genel kaide de şudur: Eti yenmeyen hayvanın tüyleri bitişikse temizdir. Ayrılır bir halde veya az olursa affedilir >
psikolojide vesvese, vesvese, tuvalet terliğinden ayağa bok bulaşması