Cin ve şeytan kavramları

Cin ve şeytan kavramları

Kayıtsız Üye
Cin ve şeytan kavramları nedir Cin ve şeytan kavramları ne anlama gelmektedir Cin ve şeytan kavramlarını açıklar mısınız ?


Cevap: cin ve şeytan kavramları

Galus
cin ve şeytan kavramı

Cin : Kelime anlamı örtülü, gizli şey demektir. Terim olarak ateşten yaratılmış, her şekle girebilen, duyu organları ile algılanamayan ruhanî ve gizli varlıklardır. Bizler cinleri göremiyoruz. Ancak cinlerin varlığını Kur’anıkerim’den öğreniyoruz.

Cinler, insanlara göre farklı bir yaradılışta olduklarından çok hızlı hareket edebilen,
kısa sürede uzun mesafelere gidebilen varlıklardır. Tarih; insanların bazı dönemlerde cin, melek ve şeytanlara taptıklarını kaydeder. Kur’an bu davranış ve inancı reddeder. Kur’an cinlerin insanlar gibi bir topluluk olduğunu haber vermektedir Zariyat suresi 56. ayette: "İnsanları ve cinleri ancak beni bilip ibadet etmeleri için yarattım" buyrulmaktadır.

Cinler de insanlar gibi Allah’a karşı yaptıklarından sorumludurlar. Yani Allah’ın emir ve yasakları da cinlere iletilmiş, onların bir kısmı inanmış bir kısmı ise Allah’a inanmamıştır. Yine Kur’an’da:

"Ey Peygamber! Onlara de ki: Cinlerden bir grubun Kur’anıkerim dinlediği bana bildirildi. Onlar şöyle demişlerdi: Muhakkak ki biz doğru yola götüren, akıllara durgunluk ve hayranlık veren bir Kur’an dinledik, ona inandık Rabbimize hiçbir şeyi ortak koşmayacağız.” (Cin 1-2) denilmektedir.

Müslüman bir kimsenin cinlerden korkmaması ve Allah’ın izni olmadan kimsenin başkasına zarar veremeyeceğine inanması gerekir. Kur’anıkerim’de "Felâk” ve "Nas” sureleri her türlü kötü varlığın şerrinden Allah’a sığınmak için okunabileceği hadislerde belirtilmiştir.

Şeytan, ateşten yaratılmış, cinler alemine ait bir varlıktır. Ateşten yaratılmış olmayı ileri sürerek Adem’e secde etmekten kaçınmıştır. Böylece Allah’a isyan etmiş ve Allah’ın lanetine uğramıştır. Cezası kıyamet gününe kadar ertelenmiş ve bu zamana kadar doğru olmayan isyancı insanları saptırmak görevini üstlenmiştir. Kur’an’da onun isyanı şu şekilde anlatılmaktadır;

"Meleklere, Adem’e secde edin demiştik. İblisten başka hepsi secde etmişti. O cinlerden idi, Rabbinin buyruğu dışına çıktı.” (Kehf 50)

"Allah şeytana buyurdu ki sana emrettiğim vakit seni secde etmekten alıkoyan nedir? İblis; ‘Ben ondan daha hayırlıyım. Çünkü beni ateşten, onu topraktan yarattın.’dedi. Allah ise (cennetten ve meleklerin arasından) ‘oradan in, orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık çünkü sen aşağılıklardansın’ dedi. Şeytan ‘bana tekrar dirilecekleri güne kadar mühlet ver’ dedi. Allah ‘haydi sen mühlet verilenlerdensin’ buyurdu” (Araf 12-15)

Şeytan ilk günahı Cennette bulunan Hz. Adem ve Havva’ya işletmiştir. Allah, Cennette bulunan Hz. Adem ve Havva’ya bütün nimetleri serbest bırakmış fakat tek bir ağaca yaklaşmamalarını istemiştir. Şeytanın onlara tuzak kurması sonucu onlar o yasak ağacın meyvesinden yemişler ve Allah’a verdikleri sözü tutmamalarının bir cezası olarak Cennetten çıkarılmışlar ve yeryüzüne gönderilmişlerdir. Bundan sonra şeytan kıyamete kadar insanları Allah’ın yolundan ayırmak ve günah işlemelerini sağlamak amacıyla çalışacaktır.

Şeytan, melek ve cin gibi Kur’an’da varlığı kesin olarak bildirilmiş varlıklardandır. İnsanları kötülüğe çağırmaya gayret eder. Çünkü kibir ve gururundan dolayı Allah’a isyan etmiş ve kıyamete kadar insanları Allah’ın yolundan uzaklaştırmak için bir imtihan aracı olmuştur. Önemli olan, bizlerin kötülüğün sembolü olan şeytanın çağrısına kulak vermemesidir.


Cevap: cin ve şeytan kavramları

Misafir
Meleklere, Adem’e secde edin demiştik İblisten başka hepsi secde etmişti O cinlerden idi, Rabbinin buyruğu dışına çıktı” (Kehf 50)


NuN
Cin terimi cin kavramı
islamda cinler hakkında kısa bilgi

Sözlükte "gözle görülmeyen varlıklara" denir. Genel kanıya göre cinler, meleklerden ve insan ruhlarından ayrı, maddî yönleri bulunan, fakat ruhsal yönü ağır basan varlıklardır. İtaata ve isyâna kabiliyetleri vardır. Bundan dolayı sorumludurlar. Cinlerin de peygamberleri ve uyarıcıları vardır. Hz. Peygamber’in haber verdiğine göre "melekler nurdan, cinler nâr (ateş) den, Âdem de topraktan yaratılmıştır." (Müslim, Zühd, 60) Cinler de melekler gibi görünmeyen varlıklar olup çeşitli şekillere girerler. Ancak cins ve mahiyet bakımından meleklerden farklıdırlar.


NuN
Şeytan terimi Şeytan kavramı
islamda Şeytan ve Şeytanlar hakkında kısa bilgi

Şeytan kelimesi "şatn" kökünden ele alındığı zaman, uzak olmak, muhalefet etmek, toprağa girmek ve ipe bağlamak gibi anlamlara gelmektedir. "Şayt" kelimesinden türetilmiş bir cins isim kabul edildiğinde ise, yanmak ve helak olmak demektir. İbranice kökenli olduğu kabul edildiğinde habis, İslâm öncesi Arap telakkisinde ise, insanüstü varlık anlamına gelmektedir. İblisin kuvvetine, faaliyetine verilen bir ad olarak bazan iblis yerine de kullanılır. Kur’ân’da şeytan tekil olarak 70, çoğulu "şeyatin" olarak 18 olmak üzere toplam 88 yerde geçmektedir. Kur’ân’daki diğer adı olan iblis ise 11 yerde zikredilmektedir.


Kayıtsız Üye
teşekkur ederim 🙂 din performans ödevime yardım etiğiniz..
😀 :):):)


Kayıtsız Üye
Tebrik ederim performans ödevim için çok işime yaradı. 🙂


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim performans ödevimde çok işime yaradı. 🙂


Kayıtsız Üye
çok işime yaradı beya kanki teşekkür ederim beyav ben Hüseyin…


Kayıtsız Üye
saolun ya lazım oldu bulduk yazdık sınavdan 100 aldık


Kayıtsız Üye
çok güzel yazmışlar sınavdan 100 aldım…..


Kayıtsız Üye
ama uzun yazılar olsaydı daha uzun seyler olsaydı daha iyi olurdu :/


Kayıtsız Üye
çok güzel olmuş 3 sayfa yazdım ama deydi aradığım yazıyı buldum 🙂


Kayıtsız Üye
Bakalım performanstan kaç alacağım?:))


Kayıtsız Üye
bence çok güzel ödevimden 95 aldım 5 puan başlık çıktı olduğu için


Kayıtsız Üye
Teşekkürler Çok İşime Yaradı Performans Yaptım.


Kayıtsız Üye
güzelmiş 🙂 performans ödevimde burayı kullancam


Kayıtsız Üye
Şeytan ve cin kavramları yazınız için teşekkür ederim işAllah 5 alırım:)


Kayıtsız Üye
Performans Ödevi İçin Bakmısdım Ve İşe Yarar Cidden 🙂


Kayıtsız Üye
çok güzel bir performans ödevi oldu ben ve leyla 100 aldık


cereniim
teşekkürler performans ödevim için çok yararlı oldu.


FATİH
çok güzel bılgı performans ödevımde yardımcı oldunuz sana puanım 9


Kayıtsız Üye
çok güzel bilgiler size teşekkür ederiz


Kayıtsız Üye
cin ve şeytan kavramlarını araştırma süper sağ olun


Kayıtsız Üye
evet bende performansta kulanacam


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler yarın performans ödevim var çok işime yaradı emeği geçen herkese tşkler…


Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim performans ödevi için çok işime yaşadı
🙂


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler. din performans ödevim için çok yardımcı oldunuz 😀 🙂


EYYÜP
saolun sizin sayenizde ödevimi tamamladım teşekkur ederim.


Kayıtsız Üye
size çok teşekür ederim bu benim işime çok yaaradı sizin sayenizde projeden 100 aldım :)(:


Kayıtsız Üye
Görselleri girince çığlık attım çıkışta yapamadım ama ödevimde işe yaradı Allah sizi ne etmeye


Kayıtsız üye
Çok teşekkür ederim proje odevimde Çok yardımcı oldu ama keske birqz daha uzun olsayms… 😉


Kayıtsız Üye
Çok işime yaradı teşekkürler bakalım performanstan kaç aldık?


cin ve şeytan kavramı, şeytan kavramı , cin ve şeytan hakkında bilgi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();