Peygamberimizin istişareyle ilgili hadisleri

Peygamberimizin istişareyle ilgili hadisleri

Kayıtsız Üye
peygamberimizin istişareyle ilgili söylediği hadislerini verir misiniz?


Cevap: Peygamberimiz (s.a.v)in istişareyle ilgili hadislerini verirmisiniz?

Desert Rose
İstişare ile ilgili Hadis-i Şerifler

Bu konuyla ilgili olarak gelen rivâyetler, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ve ashâbının (r. anhüm) hayatlarında istişâre keyfiyetinin mühim bir düstur olarak yer etmiş bulunduğunu gösterir. Öyle ki, bu mevzûda gelen hadislere dayanarak Hz. Peygamber (s.a.s.)’in etrafındakilerle istişâre etmeden bir karara varmadığı, bir icraatta bulunmadığı bile söylenebilir. Bir rivâyette şöyle der: "Müslümanların fikrini almadan "emîr" tayin etseydim, İbnu Ümmi Abd’i tayin ederdim"
(İbn Sa’d, Tabakatu’l-Kübrâ, Beyrut, 1960, 3/154; Tirmizî, Humus, hadis no: 1966, Menâkıb 380).

"Müsteşar (kendisiyle istişâre edilen kişi), güvenilen bir kimse (olmalı)dır." (Ebû Dâvud, Edeb 114; Tirmizî, Zühd 39, Edeb 57; İbn Mâce, Edeb 37)
"Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kimse ona hak ve doğru bildiğini söylesin." (İbn Mâce, Edeb 37) Azm, görüş sahipleriyle istişâre etmek ve onların görüşlerine uymaktır. (İbn Kesîr, Tefsir I/420) Kim bilmeden fetvâ verirse, yapılan işin günâhı, o fetvâ verene gider. Kim müslüman kardeşine bile bile yanlış yol gösterirse, ona hiyânet etmiş olur. (Ebû Davud, İlm 8, hadis no: 3657) Kişiye bildiği bir şey sorulduğu zaman onu gizlerse; Allah, Kıyâmet günü o kimseyi ateşten bir gemle (yularla) bağlar. (Ebû Dâvud, İlm, Bâbu Kerâhiyyeti Me’i’-llm) Hz. Peygamber (s.a.s.), Hz. Ebûbekir ve Hz. Ömer için: Siz bir danışmada oy birliğine varırsanız, ben size aykırı hareket etmem. demiştir. (Ahmed bin Hanbel, 5/227)

İstihâre eden aldanmaz, istişâre eden pişman olmaz, iktisâd eden (tutumlu harcayan) yoksul olmaz. (Taberânî, el-Câmiu’s-Sağîr, Keşfu’l-Hafâ, 2/242).

Bu rivâyetin senedinde çok zayıf bir kişi vardır. Hadis zayıf olmakla birlikte, ruhu ve anlamı itibarıyla doğrudur. Hz. Enes: "Arkadaşları ile istişârede Hz. Peygamber kadar ileri giden bir başkasını görmedim" der (Tirmizî, Cihad 34).

Hz. Ömer, Peygamberimiz’in müslümanlarla alâkalı bir meselenin istişâresi için Hz. Ebû Bekir ile birçok geceler boyu başbaşa kaldıklarını bazen bu istişârelere kendisinin de katıldığını belirtir (Hakim en-Nisaburî, el-Müstedrek, Haydarabad, Deken 1335 baskısından ofset, 2, 227)

Suyûtî, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in diğer insanlardan farklı olan husûsiyetlerini belirtirken bu özelliklerden biri olarak "istişâre yapma mecbûriyeti"ni de zikreder. Bu mecbûiyeti delillendirme sadedinde Hz. Peygamber’den: "Allah bana farzları yapmamı emrettiği gibi, (istişâre yoluyla) insanları iyi idare etmemi (müdâretu’nnâs) de emretti" hadisini kaydeder. (Suyûtî, Hasâisu’l-Kübrâ, Kahire, 1967, s. 125; Kütüb-i Sitte, 16/127)


Cevap: Peygamberimiz (s.a.v)in istişareyle ilgili hadislerini verirmisiniz?

melle
istişare ile ilgili hadislerden anlıyoruz ki önemli ilerde mutlaka istişare etmeliyiz ve bizimle istişare edene doğru söylemeli ve asla bilgilerimizi gizlememeliyiz.


istişare ile ilgili hadisler, istişare ile ilgili hadis, istişare hadisleri

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();