Akşam namazının fazileti ile ilgili hadisler
Misafir
Akşam namazının fazileti ile ilgili hadis var mı Akşam namazının fazileti hakkında hadis örnekleri verir misiniz ?
Cevap: akşam namazının fazileti ile ilgili hadis
Muhasibi
< akşam namazının fazileti ile ilgili hadis
>
Akşam namazı hadisi şerifler
Akşam Namazı konusundaki hadisler
96. Abdullah İbni Mugaffel radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem üç defa:
"Akşamın farzından önce (iki rek`at) namaz kılınız" buyurdu. Üçüncü defasında "Dileyen kılsın" diye ekledi.
Buhârî, Teheccüd 35, İ`tisâm 27. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 11; İbni Mâce, İkâmet 110
99. hadisle birlikte açıklanacaktır.
97. Enes radıyAllahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in sahâbîlerinden büyük zevâtın akşam olunca aceleyle direklere doğru durup (iki rek`at) namaz kıldıklarını gördüm.
Buhârî, Ezân 14, Salât 95. Ayrıca bk. Nesâî, Ezân 39
99. hadisle birlikte açıklanacaktır.
98. Yine Enes radıyAllahu anh şöyle dedi:
– Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem zamanında güneş battıktan sonra ve akşam namazından önce iki rek`at namaz kılardık.
Ashaptan biri Enes’e:
– Bu namazı Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem de kılar mıydı? diye sordu.
Enes ona şu cevabı verdi:
– O bizim kıldığımızı görür, fakat bize kılın veya kılmayın, demezdi.
Müslim, Müsâfirîn 302. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 11
99. hadisle birlikte açıklanacaktır.
99. Yine Enes radıyAllahu anh şöyle dedi:
Biz Medine’de iken, müezzin akşam ezanını okuyunca, ashap aceleyle direklere doğru durup iki rek`at namaz kılarlardı. Öyleki yabancı biri mescide gelirdi de, bu iki rek`at namazı kılanların çokluğuna bakarak akşam namazının kılındığını zannederdi.
Müslim, Müsâfirîn 302.
Cevap: akşam namazının fazileti ile ilgili hadis
Şema
Akşam namazı ile ilgili hadisler
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v)’in akşam namazı hakkındaki hadisleri nelerdir?
2530 – Mervan İbnu’l-Hakem anlatıyor: "Bana Zeyd İbnu Sabit (radıyAllahu anh) dedi ki: "Sen niye akşam namazında (kısâru’l-mufassal denilen) kısa surelerden okuyorsun? Ben Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm’ın Tûlâ’t-Tûleyeyn’i okuduğunu işittim."
Buhari, Ezan 98; Ebu Davud, Salat 132, (812); Nesai, İftitah 67, (2, 169, 170).
Ebu Davud’un rivayetinde şu ziyade var: "…Dedim ki: Tula’t-Tüleyeyn nedir? Bana "el-A’raf", öbürü de "el-En’âm" diye cevap verdi."
2531 – Ümmü’l-Fadl (radıyAllahu anha) anlatıyor: "Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm’ın akşam namazında ve’l-mürselati urfen suresini okuduğunu işittim. Bundan sonra artık bize, ruhu kabzedilinceye kadar hiç namaz kıldırmadı."
Buhari, Ezan 98, Megazi 83; Müslim, Salat 173, (462); Muvatta, Salat 24, (1, 78); Ebu Davud, Salat 132, (810); Tirmizi, Salat 230, (308); Nesai, İftitah 64, (2, 168).
2532 – Hz. Aişe radıyAllahu anha anlatıyor: "Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm, A’raf suresiyle akşamı kıldırdı. Sureyi ikiye bölerek her iki rek’atte bir parçasını okudu."
Nesai, İftitah 67, (2, 170).
2533 – Cübeyr İbnu Mut’im radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm’ı akşam namazında et-Tûr suresini okurken işittim."
Buhari, Ezan 99, Cihad 172, Megazi 11, Tefsir, Tur 1; Müslim, Salat 174, (463); Muvatta, Salat 23, (1, 78); Ebu Davud, Salat 132, (811); Nesai İftitah 65, (2, 169).
2534 – Ebu Osman en-Nehdi anlatıyor: "İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh)’ın arkasında akşam namazı kılmıştım. Namazda KulhüvAllahü ahad’i okudu."
Ebu Davud, Salat 133, (825).
2535 – Abdullah İbnu Utbe İbni Mes’ud anlatıyor: "Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm akşam namazında Hâ-mim-ed-Duhan suresini okudu."
Nesai, İftitah 66, (2, 169).
2536 – Ebu Abdillah es-Sunâbihi anlatıyor: "Hz. Ebu Bekr radıyAllahu anh’ın hilafeti sırasında Medine’ye geldim, arkasında akşam namazını kıldım. İlk iki rek’atinde Fatiha ile (kısaru’l-mufassal denen) kısa surelerden birer sure okudu. Sonra üçüncü rek’ate kalktı. ben (ne okuyacağını işitmek için) hemen kendisine -elbisem elbisesine değecek kadar- yaklaştım. Fatiha ve beraberinde "Rabbenâ lâ tuziğ kulûbena ba’de iz hedeytena veheb lena min ledünke rahmeten inneke ente’l-Vehhab. (Rabbimiz, bize hidayet verdikten sonra kalplerimizi saptırma. Katından bize bir rahmet lutfet, sen çok lutfedenlerdensin)" ayetini okuduğunu işittim."
Kaynak:Kütüb-ü Sitte’deki Sahih Hadisler
akşam namazının fazileti, akşam namazının faziletleri