İnsan beşerdir, şaşar…
@hmet
İNSAN BEŞER, ŞAŞAR
Hepimiz hayatı en güzel bir biçimde yaşamak isteriz. Bu isteğimizi gerçekleştirebilmek için; planlar kurar, hazırlıklar yaparız.
Ne var ki, bu planlarımızı her zaman gerçekleştiremeyiz. Atalarımızın dediği gibi; evdeki hesap çarşıya uymaz. İşlerimiz aksar, üzülür, kahroluruz.
Halbuki geleceğimize ilişkin planlarımız için gerekenler yapılmıştır, altyapı hazırlanmıştır. Bütün bunlara rağmen yine de sonuç istediğimiz şekilde gerçekleşmemiştir. Hayat bu, her şey olabilir.
İsteklerimizin istediğimiz biçimde şekillenmesinde hatalarımızın da rolü büyüktür. Bilerek veya bilmeyerek yaptığımız hatalar, başarımızı, mutluluğumuzu olumsuz yönde etkiler.
İnsan elbette hata yapabilir, yanlış tercihlerde bulunabilir. Uyarılmasına rağmen inatla yanlışta ısrar edebilir.
Önemli olan bu yanlışın farkına varmak, onu tashih etmek, düzeltmek, bir inat uğruna yanlışta ısrarcı olmamak.
Aralarımız, insan beşer, bazen şaşar demişler. Beşeriz, şaşarız, şaşırabiliriz.
Dünya hayatı inişi çıkışı, acısı sevinciyle ölüme kadar geçen bir süreci ifade eder. Hayat her zaman başarı ve sevinci değil, acıyı, üzüntüyü de birlikte yaşatır. Düşüncelerimiz, davranışlarımız, çabalarımız, olumlu ya da olumsuz sonuçlarla hayatımızı belirler. Kimi zaman izahını dahi yapamadığımız bir biçimde ortaya çıkan olaylarla karşılaştırabilir bizi.
İnsan hata yapmadan yaşayabilir mi?
Hiç hata yapmamak için hiç yaşamamak gerek.
Allah, insanın hatalarını azaltması, doğru yolu bulması, gerçek bir kul halinde yaşaması için ona kutsal kitaplar ve peygamberler göndermiş, onu uyarmıştır.
Bu anlamda yanlışlarımızın giderilmesi, azaltılması yolunda kılavuzumuz, rehberimiz: Allah ve Resulünün emirleri, öğütleri… Ölçümüz sağlam, pusulamız düzgün ise, yolumuz da elbet doğru olacaktır.
Yaptığımız hatalardan pişmanlık duyarız. Bu hataya nasıl düştüğümüzü kendi kendimize sorarız. Bir daha yapmamaya söz veririz, özür dileriz. Bu özür ve sözün Yaratıcıya arz edilmesi demek olan tövbeye sığınırız.
Hatalar bin bir çeşit: büyük, küçük…
Küçük diye zaman zaman önemsemediğimiz hatalar, büyük hatalar gibi acı ve felaketlere dönüşebilir. Bir küçük kıvılcım bütün bir ormanı yakabilir. Küçük bir ihmal aileleri parçalayabilir, hastalıklara ve felaketlere neden olabilir. Bu açıdan her hatanın, her yanlışın faturası büyük.
Hataları nasıl karşılarız?
Her insanın hataya bakış açısını, yetiştiği ortam, aldığı terbiye, duygu, düşünce ve inançla izah etmek mümkündür. İmani hassasiyeti zayıf olan bir insanın gözünde günah ne kadar küçüktür! Titiz yapıda bir ailede hata ne büyük bir suçtur!
Hataları küçük görmek kadar büyütmenin de anlamı yok. Hayati olmayan bir hata için kıyametler koparmak ne derece yersiz ve yanlıştır ya da çok ciddi bir hatayı sorumsuzca bir tavırla yok saymak…
Hatalar yeri geldiğince affedilmeli. Özellikle istenmeden oluşan hataları affetmek bir olgunluk belirtisidir. Hata yapanın olgunlaşması için ona bir fırsat vermektir. Ne var ki bu affı istismar ederek hatayı bir alışkanlığa dönüştürmeye de kimsenin hakkı yok.
Her hatanın bir cezası var. Hata, işleyene belli bir bedel ödetir. Bedenen, ruhen ona zarar verir.
Her hata cezalandırılmalı mı? Af mı, yoksa ceza mı?
Af, hata işleyene yeni hatalar işleme yolunu açacaksa elbette hayır. Onun kişisel gelişmesine katkıda bulunacaksa evet.
Hatalarımız, yanlışlarımız, günahlarımız…
İnsanız, beşeriz, şaşarız.
Hatalarımıza günahlarımıza tövbe.
Allah şaşırtmasın!
RIFKI KAYMAZ
Cevap: İnsan beşerdir, şaşar…
Dünya Güzeli
teşekkürler @hmet Allah şaşırtmasın
Cevap: İnsan beşerdir, şaşar…
Mucahid
insan beşerdir şaşar Allah bizi şaşırtmasın.
Cevap: İnsan beşerdir, şaşar…
yasemin
Her insan hata yapabilir çünkü , insan Hak ve halk arasındadır , bu çizgide bazı hatalar yapması normal , önemli olan hatadan verilen dersi alabilmek , ona zararını farketmek , zararın affını istemek.
insanoğlu beşer şaşar, insan beserdir, insan beşerdir şaşar