Gusül abdesti alırken aklımıza gelen küfür, kötü düşünceler vs. gusül abdestini bozar mı ?

Gusül abdesti alırken aklımıza gelen küfür, kötü düşünceler vs. gusül abdestini bozar mı ?

gali_orun
merhabalar,çok kez yanılgıya düştüğüm bir konuyu sormak istiyorum güsul alırken akla gelen kötü şeyler ve küfür etmek güslü bozar mı?tekrar tekrar güsul abdesti almak gerekir mi?


Cevap: güsul abdesti

imamhatipli42
Hayır kardeşim akla gelen kötü düşünceler küfür vs. gusül abdestini bozmaz.


gali_orun
Allah razı olsun bu kesindir değil mi?

şunu da eklemek istiyorum güsul abdesti alırken küfür vs sorun oluşturmaz yani


Cevap: Gusül abdesti alırken aklımıza gelen küfür, kötü düşünceler vs. gusül abdestini bozar mı ?

Hoca
< Allah razı olsun bu kesindir değil mi? >
Kardeş bilgiler doğru ama bu kötü düşünceleri şeytandan Allah’a sığınarak yok etmeye çalış.


deist
< merhabalar,çok kez yanılgıya düştüğüm bir konuyu sormak istiyorum güsul alırken akla gelen kötü şeyler ve küfür etmek güslü bozar mı?tekrar tekrar güsul abdesti almak gerekir mi? >
Şimdi bak kardeşlik, önemli olan niyettir "niyet ettim gusül almaya diyeceksin" sonra ağzına ve burnuna 3 defa su ver ve bütün vücudunu yıkayacaksın gusül alırken böyle şehvetli şeyler falan düşünsende gusüle etkisi olmaz.ama sana tavsiye ederim bilimsel olarak kanıtlandı hafif nemli toprak ile gusül almandır hem sevabı arttır kardeşlik hemde ruhunu temizliyormuş ayrıca %100 gusül kabul oluyor yanma ihtimali bile yokmuş.


EarthQuake®
< "niyet ettim gusül almaya diyeceksin" >
Niyet, gusülde sünnet de olsa, yapılan her şeyde Allah’ın rızasını dilemek gerekir.

"Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" doğru şeklidir. Ayrıca abdestinizi temiz olmak kaydıyla su ile alınız. Selametle.


gali_orun
bilgiler için teşekkür ederim bir sorum daha olacak güsul abdesti alırken hamdolsun şükür gibi kelimeleri sesli olarak dile getirsek güsle herhangi zararı var mıdır?


Mantı
Küfürlü düşünceler vesvesedir gusülünü bozmaz. bir kere gusül abdesti alman yeterlidir güzel kardeşim.

Allahü Teala tüm günahlarımızı affetsin inşAllah.Allah birdir.Ondan başka kime sığınabiliriz kimden yardım isteyebilirki dönüş ancak onadır.Eşhedü en lâ ilâhe illAllah ve eşhedü enne Muhammeden abdûhü ve rasûlühû


gali_orun
yani gusül sırasında güsle herhangi bir zararı ve manisi yoktur değil mi


gali_orun
merhabalar bikaç sorum olacaktı.1-güsulde sıra önemli mi?,2-güsle girmeden lavobada ağzımıza ve burnumuza su çekip sonra banyoya girip sadece vücudumuzu yıkasak güsle mani olurmu?3-güsulde vücuda su dökülürken vücudun sabunlu olması güsle manimidir?


fanihayat
Selamün Aleyküm

TUVALETE GİRERKEN;

Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) de tuvalete girerken duâ okumuş, habis varlıkların şerrinden Allah’a sığınmıştır. Efendimiz’in tuvalete girerken okuduğu duâ şöyledir.

"Bismillâh. Allahümme innî eûzü bike mine’l-hubsi ve’l-habâis."

"Bismillâh. Allah’ım, hususi ve umumi bütün kötülükleri bünyesinde toplayan habislerden sana sığınırım."

TUVALETTEN ÇIKARKEN;

Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) tuvaletten çıkarken şu duâyı okuyarak çıkardı:

"Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni’l-ezâ ve âfânî…"

"Bana rahatsızlık veren şeyleri giderip, sıhhat ve afiyet hibe eden Allah’a hamd olsun."

Efendimiz tuvalet çıkışında bazan da "Gufrâneke yâ Rab" der, böyle rahatlama nimetleri karşısında İlâhî lûtfa teşekkür ederdi.

Banyo’ya Euzû Besmele ile gir ve "Allahümme ecirna minnenar ve edhilnel Cennete me al ebrar" söyle içinden kalben de gusle hazır ol dil ile de niyet et sonra acele etmeden guslü bir defa al ve çık.

Bu duaların hangisi kolayına gelirse onu yap !

Selametle


gali_orun
yardımcı olabilecek kimse yok mu


aforizma
1- sıra önemli değildir
2- evet lavaboda gargara yapıp,burnuna su çekip,sonra duşa girebilirsin
3-sabunlu olmak,sabunlanmak guslüne engel değildir.


GDI
Arkadaşlar benim de birkaç sorum olacak. Gusülde epeydir vesveseye kapılıyorum. Sanırım artık yener gibiyim ama arada oluyor. 3 kere burnuma su çektiğimi unutursam, ”Ben 3 kere çekmişimdir.” deyip devam edebilir miyim? İnternette araştırdım herkes unutmak normaldir demiş.

Esas sorum şu arkadaşlar: Neden bilmiyorum ama ben hep şöyle yapıyorum. Banyoda sabunlandıktan sonra her yerimi yıkadıktan sonra gusül abdesti alıyorum. Sonra tekrar komple yıkanıyorum ama abdestten önce zaten her yerim yıkanmış oluyor. Acaba 2. defa yıkanmaya gerek var mıdır yoksa bir kere her yerini ıslatıp gusül almak yeterli midir?

Bir de bazen burnuma su girmemiş gibi hissediyorum. Eğer bu durumdan emin olamazsam ne yapmamı tavsiye edersiniz.

Şimdiden hepinize teşekkürler kardeşlerim.


EarthQuake®
@aforizma, söylediklerinde kaynak belirtirsen- veya "Bunlar benim yorumlarımdır." diye not düşersen daha doğru olur. Diğer taraftan, bu gibi meseleler yorum götürmez, insanı vebale sokar.


< 1- Güsulde sıra önemli mi? >
< 2- Güsle girmeden lavobada ağzımıza ve burnumuza su çekip sonra banyoya girip sadece vücudumuzu yıkasak güsle mani olurmu?
3- Güsulde vücuda su dökülürken vücudun sabunlu olması güsle manimidir
4- 3 kere burnuma su çektiğimi unutursam, ”Ben 3 kere çekmişimdir.” deyip devam edebilir miyim?
5-
2. defa yıkanmaya gerek var mıdır yoksa bir kere her yerini ıslatıp gusül almak yeterli midir? >




Abdestte olduğu gibi, gusülde de tertip ve muvâlât’ın(ara vermeden yıkamak) şart olup olmadığında ihtilâf edilmiştir.



Bu ihtilâfın sebebi; Peygamber (sas) Efendimiz’in guslederken tertip ve muvâlât’a riayet etmesi, bunlann vacib olduğu için mi, yoksa guslün sevab ve faziletini arttıran birer sünnet olduklan için mi idi diye iki çeşit yorumda bulunmalarıdır. Çünkü Peygamber (sas) Efendimiz’in, bir kere olsun ters bir şekilde ve aralıklı olarak -azalarını yıkadığı rivayet olunmamıştır.


Kimisi: «Gusülde tertibin vacib olması, abdestte vacib olmasından daha açıktır ki o da baş ile vücudun diğer kısımları arasındadır. Çünkü Ümmü Seleme (ra) ‘nin hadisinde, «Başına üç kere su döktükten sonra su akıtman senin için kâfidir.» denilmektedir. «Sonra» ile tercüme ettiğimiz kelimesinin tertip ifâde etmediğini de hiç kimse söylememiştir» demiştir. [13]


Gerek Hanefi ve gerekse Şafii mezheplerinde gusül ederken, Tertib (sıraya uymak) farz değildir. Bu nedenle, sıraya riayetsizlik gusl’e zarar vermez.


< Mumsema: >
< Hanefi ve Şafii mezhebinde Gusül abdestinde sıra sünnettir/farz değildir. >



SORU: Gusül abdestinde vücudu yıkarken sabun kullanmak abdestin sıhhatine mani olur mu?
CEVAP: Önemli olan suyun vücuda değmesidir. Sabunun gusle bir zararı yoktur. " Nureddin Yıldız


SORU:
Gusül abdesti alırken (iğne ucu kadar kuru yer kalmaması hususunda) çok vesveseleniyorum. Bu konuda çok yazıda okudum ama yinede vesveseden kurtulamadım. Kuru yer kanaati oluşuncaya kadar suyu çok kullanıyorum. Bu nedenle bazen 2-3 saat sürüyor gusül abdestim. Aksi halde gusül abdesti geçersiz olursa ibadetler boşagider, temizlenmemiş olurum endişesi beni kemiriyor, manevi huzur kaçıyor. Bundan kurtulmak için malesef çok su, çok zaman ve ısıtıcı harcıyorum. İsraf beni üzüyor. Bu vesveseden nasıl kurtulurum?


CEVAP:
Değerli Kardeşimiz;
Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur.
Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan iğne ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.


Bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır. Sorularla İslamiyet



Guslün farzları üçtür:

1 – Bir kere ağza dolu dolu su vermek,

2 – Bir kere burna sertçe su çekmek,
3 – Bir kere de bütün vücudu yıkayıp, temizlemek.

Ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır. Bu yıkamayı üç`e çıkaran kimse ise, farzı yerine getirmekle beraber, sünnet sevabını da kazanır. Guslün farzlarını îfa ederken bilhassa şu hususlara dikkat etmelidir:


Ağza bolca su alarak, ağzın içini iyice ıslatmalı, dişler arasında, suyun dişlere temasını önleyecek yemek artıkları varsa, onları temizlemelidir.

Burna ise sertçe su çekerek, burun içinde kuru yer kalmamasına ihtimam göstermeli; kurumuş sümük artıkları varsa, onları el ile temizleyerek veya sümkürerek gidermelidir. Yalnız oruçlu iken burna su çekmekte dikkatli olup, boğaza su kaçırmamaya çalışmalıdır.

Vücutta iğne ucu kadar bile olsa, hiçbir kuru yerin kalmamasına, suyun bedenin her tarafına ulaştırılmasına itina gösterilmelidir. Bu sebeble, bedende suyun deriye ulaşmasını önleyici hamur, mum, yağlı boya, oje, vs gibi maddeler varsa, yıkanmadan önce bunların temizlenmesi şarttır. Tırnak kirleri, pire ve sinek pislikleri, kına, mürekkep gibi suyun cilde ulaşmasına engel teşkil etmeyen boyalar, gusle mâni değildir.


Kapanmamış olan küpe deliklerinin de içinin yıkanması gerekir. Kulakta küpe takılı ise, onları ileri geri oynatmakla bu te`min edilir.


Göbek çukurunun içi de yıkanmalıdır.


Kadınlarda, uzun veya örgülü saçların bütünü ıslanması gerekmez. Buna binaen, kadın, gusül için saçının örgüsünü açmak mecburiyetinde değildir. Şart olan, saçın diplerine suyun ulaştırılmasıdır. Saçlarda kuru yer kalsa bile, saç dipleri ıslandıktan sonra gusül sahih olur. Erkeklerde durum böyle değildir Çok uzun veya örgülü de olsa, erkeklerin, saçlarının tamamını yıkayıp ıslatmaları gerekir. Çünkü, saç, erkekler için ziynet değildir. Erkeğin saç uzatmasında bir maslahat yoktur.


Sakal, sık ve gür bile olsa, suyu cilde mutlaka ulaştırmalıdır. Halbuki, abdestte sık olan sakalın diplerini yıkamak mecburiyeti yoktur; sadece sakalın ıslatılması kâfi gelir.


Kaş ve bıyıkların durumu da aynıdır. Kıllar ile birlikte derinin de yıkanması gerekir. Mâlikîler ve Şâfiîler, ağzın ve burnun içini, bedenin zâhirine (dışına) dahil saymazlar, birer iç organ olarak kabûl ederler. Bu sebeble, bunları gusülde ve abdestte yıkamak onlara göre farz değil, sünnettir. Hanbelîler ise, ağızı ve burnun içini yüzün bir parçası kabûl ederler. Abdestte de, gusülde de yıkanması bunlara göre farzdır.

Sorularla İslamiyet


GDI
Değerli kardeşim ben tam anlayamadım şimdi. Vücudumu yıkayıp guslettikten sonra tekrar vücudumu yıkayayım mı, yoksa gerek yok mu? Bunu biriniz açıklarsa çok sevinirim ama mümkünse bir din hocası olursa daha iyi olur 🙂


kurt55
Gusül abdesti alırken bir yerin kanasa yada yellenme gibi bir durum olursa yeniden mi niyet edip abdest almak lazım gelir ?


EarthQuake®
< Vücudumu yıkayıp guslettikten sonra tekrar vücudumu yıkayayım mı, yoksa gerek yok mu? mümkünse bir din hocası olursa daha iyi olur >

Din hocası değilim, (önceki mesajımda belirttiğim) guslün farzlarını yerine getirdiyseniz vesveseye kapılıp tekrar tekrar gusletmeniz gerekmez inşAllah.

< Gusül abdesti alırken bir yerin kanasa yada yellenme gibi bir durum olursa yeniden mi niyet edip abdest almak lazım gelir ? >

Soru: Gusül abdesti alırken yellenmek guslü bozar mı?

Cevap: Gusülde farz olan ağza, burna su verip tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır. Niyet etmek, namaz abdesti almak, besmele çekmek gusül abdestinin sünnetleridir. Sünnetler olmadan da gusül geçerli olur.

Gusül sırasında abdest bozucu bir halin ortaya çıkması namaz abdestini bozsa da gusül abdestini bozmaz. Gusül almaya devam edebilirsiniz.

Gusül sırasında gelen akıntı guslü bozmaz, guslün abdest oluşunu bozar. Yani sahih olan ve insanı cünüplükten kurtaran bu gusülle namaz kılınmaz. İbâdet için yeniden abdest almak gerekir. Gusül ise tamamdır.

İlmi bir ifade ile, guslü bozan herşey abdesti de bozar. Lâkin abdesti bozan herşey guslü bozmaz. Bu bakımdan, gusül sırasında idrar yollarından gelen bir akıntı, yahut yaradan akan bir mayi (sıvı) veya diş kanamaları vs. gusle mâni olmaz. Bu akıntılarla yapılan gusül sahih, fakat abdest bâtıl olur.

Sorularla İslamiyet


GDI
Tamamdır EarthQuake, yardımın için teşekkürler


gali_orun
selamaleyküm gusülden sonra sesli veya sessiz bir şekilde küfür edilse daha sonra bir yerin kuru kaldığına inanılıp yıkanırsa güsul geçerli midir


Kayıtsız Üye
Gusül alırken içimizden küfredip yanlışlıka sonra tövbe desek bozulur mu tövbe nin bir sakıncası var mıdır?


Şema
< tövbe desek bozulur mu >
Gusül abdesti alırken akla gelen küfürden dolayı tövbe etmek gerekir. Gusül devam eder bozulmaz.


TisselTassal
Bozmaz kardeşim merak etme ama niyet ederken niyet ettim ALLAH rızası için gusül abdesti mi almaya diyebilirsin gusül almaya demeden önce niyetini Allah’a belirtmen daha iyi


Emre Yıldız
Selamın aleyküm kardeşim simdi gusulde tabiki sira önemlidir ilk önce bir kendini temizle yani bir kere her tarafini sabunla kafani sampuanla yika sonra
1 ) euzuvbillahimine seytanirracim bismillahirrahmanirrahim de
Niyet ettim ALLAH RIZASI İÇİN BOY ABDESTI ALMAYA
2) 3 ağıza su
3) buruna 3 kere genzine kadar
4) vucudunun her yerine su degecek
Ve bitti
Bu arada sabunlu olmasi mani olmazz ama iyice durulandiktan sonraa gusül almaya caliss


Kayıtsız Üye
Ben gusül alırken aklıma açıklık içeren resimler geldi yeniden almam gerekirmi


Kayıtsız Üye
Burna veya agiza cekilen suya vucudumuzdan su damlamasi gusle manimi


arifselim
Gusül abdestini ağza ve burna su alırken bu tür damlaların bulaşması ve olması normaldir gusle engel değildir.


Kayıtsız Üye
Merhaba gusül abdesti alırken aklımıza cinler vs bunların gelmesi ve kormamiz gusulü etkiler mi

Gusül abdesti alirken kufur degilde aklimiza daha sapik erkeklerle ilgili seylee geliyorsa gusül bozulur mu veya tekrar almak gerekimi


Selam2
Etkilemez kardeşim aklınıza gelen şey bozar mı yoksa mani mi diye düşünmek yakışmıyor. Guslü bozan ve guslün şartları bellidir. Gerisi hikaye.


Kayıtsız Üye
Gusülümü aldıktan sonra aynaya bakınca sivilcemdeki sarı sıvının çıktığını gördüm.Gusülümün kabul olmadığını düşündüm .Ama sonrdan sivilce patlamasının bozmadığını öğrendim.Öğrenmeden önce duyduğum şüphe yüzünden gusül almalımıyım?


AKA
sivilcenin gusül ile bir ilgisi yok.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm benim bir sorum olucak birisinden bahsederken aklıma kötü düşünce geldi daha sonra içime dert oldu o anlamda bahsediyormuşum düşünceler var kafamda gusül abdesti bozulur mu

birisinden bahsederken aklıma kötü şeyler geliyor sanki o anlamda bahsediyormuşum gibi içimde dert var gusül abdesti bozulur mu acaba


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Guslü bozan durumlar bellidir. Meni gelmesi, cincel ilişki ve adet sonrası gusül gibi. Şu olay guslü bozar diye icat çıkarmak yersizdir.


Kayıtsız Üye
Namaz kılmayan bir insan gusül abdesti almalımıdır?ayrıca ben guslümü hep alırım fakat bana biriniz rica ediyorum gusül abdestinin geçerli ama kısa yolunu anlatabilirmi saatlerce vesveseden dolayı banyodan çıkamıyorum kurtulamıyorumda vesveseden ne yapmam gerek yardımcı olurmusunuz :((((


ACİLSERVİS
Müslüman kişi namaz kılar. Müslüman kişi her daim aldığı abdestlerle temiz kalır.


Kayıtsız Üye
Yani gusül sırasında kötü seyler düşünmek abdesti bozmaz


Kayıtsız Üye
Tüm vucut diyorsunuz baştan aşagı su dökmekmi yoksa ovcalayarak vucudu yıkamakmı birde tüm vucudumuza yıkanırken su geliyor ayaklarımızı yıkamalımıyız yoksa zaten su ayaklarımıza da geldiği için yıkamasakda olurmu?


ACİLSERVİS
Guslün sünnetlerini okuyup öğrenseydiniz böyle bir soruya gerek kalamazdı. Israrla guslün farz ve sünnetlerini herkesin okuyup ezberlemesini istiyorum. Ovalamak sünnettir ayakları en son yıkamakta sünnettir. Sünnet peygamberin yoludur farz olmasa da yapmaya gayret etmek gerekir.


Gusül abdesti alırken akla gelen küfür, gusül abdesti alırken küfür etmek, gusül abdesti alırken içinden küfür etmek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();