Gusülden sonra abdest alan bizden değildir Hadisi Şerifi doğru mudur ?

Gusülden sonra abdest alan bizden değildir Gerçekten gusül abdesti aldıktan sonra namaz abdesti alan birisi kafir mi?

Misafir
"Gusülden sonra abdest alan bizden değildir." Hadisinin açıklaması nedir ? Gerçekten gusül abdesti aldıktan sonra namaz abdesti alan birisi kafir olur mu ?


Cevap: "Gusülden sonra abdest alan bizden değildir." Hadisi Şerifi doğru mudur ?

Muhasibi
"Boy abdestinden sonra abdest alan bizden değildir." anlamında bir rivayet vardır. (bk. Taberânî, Mu’cemu’l-kebir, XI, 213; Mu’cemü’s-sağîr, I, 106) Ancak bu rivayetin son derece zayıf olduğu bildirilmiştir. (Heyse-mî, Mecmau’z-zevâid, I, 113)

Fakat konuyla ilgili sahih olan şöyle bir rivayet vardır: Hz. Âişe (r.anhâ) demiştir ki; Bu rivayet, Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın gusülden sonra yeniden abdest almadığını, gusül sırasında aldığı abdestle namaz kıldığını ifade etmektedir.

Nafile ibadetlere düşkün olmasına rağmen Hz. Peygamber (a.s.m.)’in boy abdestinden sonra abdest almayı terketmeye devam etmesi son derece manidardır.

Tirmizî (Tirmizi, Tahâret 79), bu hükmün Sahâbe ve Tâbiînden pekçok zâtın ortak görüşü olduğunu bildirir. Hadislerin çoğunda gusle başlarken Resulullah (asv)’ın abdest aldığı belirtilmiştir. Bu sebeple gusülden önce abdest almak, herkesçe bilinen sünnetlerden biridir. Fakat, rivayetlerde gusülden sonra da abdest aldığına dâir açıklık gelmemiştir. Aksine Hz. Âişe (r.anha)’den, az önce kaynaklarını verdiğimiz, "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) gusülden sonra abdest almazdı." dediği rivayet edilmiştir. Öyleyse, gusül esnasında abdesti bozacak bir hal olmadıkça bu ilk abdest geçerli olmakta, onunla namaz kılınabilmektedir.

Bu hadis-i şeriften anlaşıldığına göre, ister cünüplükten dolayı, isterse başka bir nedenle yıkandıktan sonra namaz kılmak veya başka bir ibadet yapmak için yeniden abdest almaya gerek yoktur. (bk. Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ, 10/541; Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 449-50)


Cevap: Gusülden sonra abdest alan bizden değil midir ?

@mir
vesvese yapanlar bizden değildir anlamında olabilir
Allahu Alem


Cevap: "Gusülden sonra abdest alan bizden değildir." Hadisi Şerifi doğru mudur ?

Fetva Meclisi
Bazı kaynaklarda Gusülden sonra abdest alan bizden değildir anlamında bir rivayet yer almakta ise de (Taberânî, el-Mucemü’l-Kebir, Bsk. Mektebetü’l-Maârif, Musul, 1983, II, s. 267), hadis âlimleri bu rivayetin illetli olduğunu belirtmişlerdir
(Nasiruddîn el-Elbanî, Zaifu’l-Cami, 2. Baskı, 1990/1410, 797, No 5535).

Nitekim İbn Ömer, ‘hangi abdest gusülden daha umumidir ki! ‘ diyerek gusülden sonra abdeste ihtiyaç olmadığını belirtmiştir
(Taberânî, el-Mucemü’l-Kebir, 1983, XII, s. 371).

Hz. Âişe validemiz de, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in gusül abdesti aldıktan sonra namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir
(Tirmizî, Taharet, 79).


Hoca
< vesvese yapanlar bizden değildir anlamında olabilir
Allahu Alem >

Gusulden önce abdest almak ile ilgili hadisin tercemesi doğrudur ama zayıftır.


EHLİMAN
Gusül abdesti ile yapabileceğimiz şeyler namaz abdesti ile aynıdır.Yani namaz kılınabilir Kuran okunabilir Kabe tavaf edilebilir.Boy abdesti denilen gusül abdesti alındığı zaman normal namaz abdestini almaya gerek kalmaz.


Kayıtsız Üye
Vucutta kuru yer kalmasın diye avret yerlerini suyla ovalıyorum, bu durumda abdest bozulduğu için namaazz için ayrı abdest alıyorum.


imam
Bu sözünü ettiğiniz hadisin anlamı şudur: abdestinizi gusülden önce alınız sonra değil.
Bu hadis hüküm hadisi değildir, terhib hadisidir yani efendimiz emretmemiş sakınmamızı istemiştir.
Hüküm hadisi olmadığı için bununla amel etmeyen kafir olmaz.

Bknz: Terğib ve Terhib hadisleri


Birkul
Selamun aleyküm gusul, den önce, alınması benim kafami karıştırdı. namaz, kılmak için şartlarından biri normal abdest den önce gusül alinmadan da namaz kilamassın namaz kilmak için de diğer bir şart normal abdest bu durumda gusül abdesti almadan normal abestin kabul olmayacağı kaynak gösteriliyorda siyonistlerin yillardir calismalarida bu yönlerde kaynak ne kadar doğru kaynağin esas yazani hakkinda yazanların en doğru sahih kaynakları bula bilmek yanliş hadis verilebilir 1400 yildir tek değişmeyen kiyamete kadar kur’an dır


OsmanMurat2000
Selamünaleyküm Kardeşlerim,
Değerli kardeşlerim ! Ben OKB hastası bir insanım. Bu yüzdendir ki abdeste 3-4 hatta bazen 5-6 defa niyet ettiğim oluyor.
Her neyse, dün video sitelerinde "Gusül Abdesti Nasıl Alınır" adında bir videoya rastladım. Videodaki ağabeyimiz Guslü tarif ederken ilk başta abdest alınır demedi, videonun son kısmında "Tüm vücut kuru yer kalmayacak şekilde yıkanır. Akabinde oturulur ve normal abdest şeklinde abdest alınır. Çıkarken de ayaklarımızı yıkar, üstümüzü giyeriz." dedi. Bende bu videoya inanarak Guslün başında değil sonunda abdest aldım. Fakat Hazreti Muhammed (S.A.V.) efendimiz "Gusülden sonra abdest alan bizden değildir." buyurmuştur. Bu durumda benim almış olduğum cünup olmaktan kurtaran abdest Allah katında kabul oldu mu ? Yoksa baştan almam mı gerekir ? Yaradan Allah’ım şahittir ki böyle bir Hadis-i Şerif olduğunu bilmeyerek abdesti aldım. Ayrıca bu abdesti yeniden niyet ederek değil, niyet etmeyerek normal Gusül esnasında aldım. Malumunuz OKB hastası olduğumdan dolayıdır ki içimde "Yellendim mi ?" "İdrar ettim mi ?" sorusu sıkça bulunuyordu. Ve ben buna rağmen Gusülden önce alıyordum. Fakat bahsettiğim video "Sonunda alınır" deyince bende mecburen sonunda aldım. Allah rızası için biran evvel sorumu cevaplayınız.
Yardımını ve ilmini esirgemeyen tüm kardeşlerimden Allah razı olsun.

Soru özet : Öğrendiğim sitede çıkmadan önce normal abdest alınır diyordu. Bende buna ithafen çıkmadan önce alıp, ayaklarımı yıkayıp çıktım. Ayette sonda değil başta alınır diyor. Bu durumda abdestim kabul oldu mu ? Yoksa baştan almak mı icap eder ?


ACİLSERVİS
Baştan sona kadar boş şeylerle kafanı meşgül ediyorsun. Guslün geçerlidir yeniden alman gerekmez. Bazı şeyleri öğrenmek zorundasın.
Sünnet nedir
Farz nedir
Guslün sünnetleri nelerdir
Guslün farzları nelerdir
Bunları öğren mümkünse bir ilmihalden öğren.


OsmanMurat2000
Cevabın için çok teşekkür ediyorum hocam. İlmini ve bilgini esirgemedin. Allah razı olsun. İşlediğim bir günah İslama ısınmama, öğrenmeme vesile oldu. Bu yüzden dinle daha henüz yeni yeni tanışıyorum. Yaşımda henüz 14. İnşAllah Allah’ın izni ile İslamı kavrayacağım. Şu sıralar çağımızın gençlerini kendine bağımlı bırakmış mastürbasyon hastalığı ile mücadele ediyorum. Allah’a çok şükürler olsun, keyfine yapmıyorum. Fakat haftanın 2 günü gece ihtilam olmamak niyeti ile ya
pıyorum. Akabinde Gusül alıyorum.
Zaten belirttiğim bu sorunun ana kaynağı bu. Gusül alırken abdestimi çıkmadan önce aldım. Vesveseye dönüştü hastalığımdan kaynaklı olarak. Sizde sağ olun, sorumu cevapladın. Allah razı olsun. Allah’a emanet olunuz.


Kayıtsız Üye
Selamlar. Ben şimdiye kadar bilmiyordum gusülden sonra abdest alınmaması gerektiğini. Yani hem gusül hem de namaz abdesti alıyordum. Bana bir günahı olur mu bilmeden yaptığım için ?
Bir gusülde ağız ve burna su verip bütün vücudu yıkamak hem gusül hem de namaz abdesti için geçerli midir ? Çünkü abdestin farzlarından olan elleri kolları başı ve ayakları ayrı ayrı yıkamamış oluyoruz ıslanmalarına rağmen.


mum
Sünnete uygun olan önce avret yerlerini yıkamak, abdest almak daha sonra gusül almaktır. Ama abdest almak istemiyorsanız gusül alın yeterlidir.
< hem gusül hem de namaz abdesti alıyordum. Bana bir günahı olur mu bilmeden yaptığım için ? >
Gusle bir zararı yok sadece sünnete uymadınız


gusülden sonra abdest alan bizden değildir, guslettikten sonra abdest alan bizden değildir, gusulden önce abdest almayan bizden degildir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();