Mehdi nedir? İslamda mehdi kavramı
mumsema
MEHDİ HAKKINDA ANSİKLOPEDİK DİNİ BİLGİ
Yol gösteren, hidayete eren, doğru yolu bulan, Allah tarafından kendisine rehberlik edilen kimse. Kıyamete yakın dönemde zulüm ve adaletsizliğin her tarafı kapladığı bir zamanda gelip yeryüzünü adaletle dolduracağı ve İslâmı hâkim kılacağı söylenen Ehl-i beytten birisi.
Mehdi, kelime olarak Arapça He-De-Ye kökünden ismi mef’ul olup hidayete ermiş, hidayet bulmuş kişi anlamını taşır. Mehdî’nin ahir zamanda çıkacağına ve insanları hayır ve adalete yönelteceğine dair ahad haberler mevcuttur. Hz. Peygamber (s.a.s)’den nakledilen İtin Mâce’de mevcut hadislere göre Mehdî’nin Ehl-i beytten olacağı bildirilmektedir:
"Mehdî bizden, Ehl-i beyttendir. Allah onu bir gecede zafere erdirecektir. Mehdî, Fatıma evlâdındandır" (İbn Mâce, Fiten, 34; Dârimî, Mehdî, 1).
"Biz Abdülmuttalib evlâdı Cennet ehlinin efendileriyiz. Ben, Hamza, Ali, Cafer, Hasan, Hüseyin ve Mehdî" (Ebu Davud, Mehdî, 1; Tirmizî, Fiten, 52-53; İbn Mâce, Fiten, 34).
"Dünya hayatının sona ermesine bir gün bile kalsa, Allah zulümle dolu olan dünyayı adaletle dolduracak Ehl-i beytten birini gönderecektir" (Ahmed b. Hanbel, II, 117-118).
Bu gibi hadislerin yanısıra diğer muhaddislerin hadis mecmualarında da bazı haberler mevcuttur. Bu hadisleri takviye edecek mütevatir derecede bir bilgi olmadığı gibi, bununla ilgili olarak Kur’ân-ı nass da mevcut değildir. Ayrıca Mehdî konusu Maturidî ve Eş’arî gibi Ehl-i Sünnet’in temelini oluşturan akaide dair eserler telif eden imamların eserlerinde işlenmemiş ve bu konu ele alınmamıştır. Ayrıca fer’i bir konu olduğundan ve ahad habere dayandığından dolayı bunu inkâr küfre sebeb olmadığı için ilk dönem akaid kitaplarına yansımamıştır.
Ehl-i Sünnet’in akideye dair yazılan son dönemlerinde bu konu ele alınmaya başlanmış ve iman ile aralarında ilgi kurulmuştur. Bununla birlikte Şiâ’nın bütün kollarında Mehdîlik önemli bir husus olup sürekli işlenen ve Mehdî beklentisinin hâkim olduğu bir inanç görülmektedir. Şiâ’nın gizli imamı Mehdî’dir. Şiâ’ya göre bu gizlilik mutlaka bir gün sona erecek, yeryüzündeki bu zulüm ve adaletsizlikler yok olacak ve tarih boyunca haksızlığa uğratılan Ehl-i beytin intikamı alınacaktır. Onlar Kur’ân-ı Kerim’in Hud, 11/8; eş-Şuara, 24/4; el-Kasas, 28/5 gibi ayetlerin Mehdî’ye delalet ettiğini söylerler.
Ehl-i Sünnet’te de Mehdî bekleme temayülü olmasına rağmen, ona insan üstü özellikler atfedilmeden toplumu İslâma yöneltecek bir yönetici veya ilim adamı olabileceği ifade edilmektedir. Ayrıca ahad haberlere dayanan bu beklentinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini düşünmek insanın inancına gölge düşürmemektedir.
İmam Sahavî ve İbn Hacer el-Heytemi gibi âlimlerin yanı sıra İmam Celâleddin es-Suyûtî "el-Örfü’l-Verdî fi Ahbâri’l-Mehdî" ve "Kitabü’l-Keşf" adı altında Mehdî ile ilgili hadisleri bir kitabında toplamıştır. Bu eser Ali b. Hüsameddin el-Muttaki tarafından "el-Burhan fi Alâmâtî Mehdiyyi Âhiri’z-Zaman " adıyla yeni bir tasnif ile ilim dünyasına kazandırılmıştır. İbn Hâcer el-Heytemî de bu konuda "el-Kavlu’l-Muhtasar fi Alâmâtil-Mehdiyyil-Muntazar" adlı eserini telif etmiştir. Bu her iki eser Müşerref Gözcü tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Mehdî ile ilgili hadisler yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Ebu Davut, Tirmizi, İbn Mâce, Ahmed b. Hanbel gibi büyük âlim ve muhaddisler tarafından kaydedilmiş hadislerdir. Buna rağmen dikkate şayan bir husus vardır ki Buhârî ve Müslim bu konudaki hadislere eserlerinde yer vermemişlerdir.
Sahihayn dışındaki hadis mecmualarında yer alan bu hadislerin sıhhat dereceleri tartışılmış ve genellikle zayıf derecesinde hadis oldukları kabul edilmiştir.
Zaten bunlar arasındaki çelişkiler bu durumu göstermektedir.
Ehl-i Sünnet’te Mehdî inancı söz konusu edilmesine rağmen, bir inanç olarak yerleşmemiştir. Şiâ bunu çok ileri seviyede akideyi ilgilendiren bir mesele olarak takdim etmiştir. Şia’da Mehdî’nin on ikinci İmam olduğu ifade edilmekle birlikte daha önceleri beşinci İmam olan Muhammed Bakır’ın Mehdî olduğu da ileri sürülmüştü. Hatta Ca’fer-i Sadık’ın da Mehdî olduğunu ifade eden görüşlere de tesadüf edilmektedir.
Tamamen siyasî bir rol oynadığı gözlemlenen Mehdî inancı kesin bir delile dayanmamakta olup, İslâm tarihinde bir çok kanlı çatışmaya neden olmuştur. Emevî ve Abbasî tarihleri boyunca ortaya çıkan bir çok siyâsi grup hep liderlerinin Mehdî olduğunu söyleyedurmuşlardı. Hatta Kuzey Afrika’da kurulan ve daha sonra Mısır’a da hâkim olan Şiî Fatımî devletinin ilk hükümdarının Mehdî olduğu inancı bu devleti kuran ve sürdüren kimseler tarafından inanılan bir husustu.
Ayrıca zaman zaman Türkiye’de ve başta İstanbul’da olmak üzere İslâm dünyasının birçok yerinde Mehdî olduğunu iddia edenler hiç de eksik olmamıştır. Bu gibi kimseler Mehdî beklentisinde olan bir çok insanı aldatmış ve hislerini istismar etmişlerdir. Meçhule dayalı olan bir arılayışın İslâm’ın genel prensipleri ile nasıl bağdaşmadığı görülmektedir.
Bütün bunlar gözönünde bulundurulunca Mehdî inancının İslâmdaki yeri kendiliğinden ortaya çıkar.
Ahmed AĞIRAKÇA
Cevap: Mehdi
MeZaR
Allah cc razı olsun kardesim emegine bereket
Yanıt: Mehdi
cennetim
Abicim ben daha önce size kalp gözünün açıldığını söyleyen ,birinin varlığından söz etmiştim.Bu kişi mehdi AS a hamile olduğunu söylüyor ve sadece inancı olanların onu küçük yaşta görebileceğini söylüyor.Buna kafam bir hayli takıldı,düşüncelerinizi bekliyorum vermiş olduğunuz konu için tşk ALLAH razı olsun.
Soru: Mehdi
ahsen571
ben bu meseleyi çok araştırdım,yinede en dogrusunu ALLAH bilir.
ben mehdiyim vb..idaalarda bulunan kişiler tedavi görmesi gereken ruh hastaları.
bunların muhakkak tedavi olmaları şart.
lALLAH kimsenin ayagını kaydırmasın.
estağfirullah
Allah razı olsun bizi bilgilendirdiniz için emeginize ömrünüze bereket :):)
nuhoğlu
Selâmun Aleykum !
< Abicim ben daha önce size kalp gözünün açıldığını söyleyen ,birinin varlığından söz etmiştim.Bu kişi mehdi AS a hamile olduğunu söylüyor ve sadece inancı olanların onu küçük yaşta görebileceğini söylüyor.Buna kafam bir hayli takıldı,düşüncelerinizi bekliyorum >
O kişi yalan söylüyor. Kalp gözünün açıldığı meselesine de inanmayın. Bakın size bir şey diyeyim. Bir çok kişi şeyhini, hocasını veya kendince önemli gördüğü filanca kişiyi mehdi diye yayıyor. Şimdi zamânım dar. İleride uygun bir konu içinde bilgi verebilirim. Ancak "sanal alemde…" diye bir mesajım vardı bir kardeşimiz yanlış değerlendirmiş. Siteyi, kişileri veya herhangibir yazıyı imâ etmedim. Benim için önem arzedecek değerlendirmelerinizi belirtirseniz ona göre bazı hususlarda sizlere açılabilirim.
musab.b.umeyr
Allah razı olsun.
@hmet
MEHDİ ne demek? kısaca bilgi
Dünyanın son zamanlarında ortaya çıkıp doğru inancı ve adaleti yeryüzüne hâkim kılacağına inanılan kurtarıcı.
Anlamsızbiri1
Selamün aleyküm:). Öncelikle şunu belirteyim söyleyeceğim konular hakkında umarım bir linçe yada hakarete maruz kalmam veya beni hor görmezsiniz inşha’ALLAH. Ilk olarak ben günahkar bir kulum:) zaten bu devirde günahsız olmayanda yoktur sanırım.
Konumuza gelirsek veya sorunuma. Ben küçüklüğümden beri 10 yaşından sonra diyelim dini rüyalar görüyordum örnek vermem gerekirse 10-11 yaşımda cenneti ve 2 görevli meleğin beni bekle dediğini gördüm ve sonra gökyüzünden bir nur belirdi ve bana 3 defa secde et diye tekrarladı ben o şok la hatta "nee" diye kendi kendime yutkundum:/.
Bi sonraki rüyamda gökyüzüne giden güzel bir yol vardı ve ben göğe yürüdüğümde bir kapının açılıp uzun kahverengi saçlı veya siyah tam hatırlamıyorum(onu isa as. Diye düşündüm) ve bir kaç siyah saçlı adam ve kadınlar vardı beya elbiselerde ve bana hoşgeldin oturmazmısın vesaire söylediler ben o kadınlardan utandigimdan yok ben kardeşimi arıyorum diyip o isa as diye düşündüğüm güzel insan bana gülerek gökten aşşağı giden yolu gösterip oradan git bulursun diyip uyandım. Veya bir başka rüyam da isa as ın gökten inip(kiyamet vaktinde) ellerimden tutup bana yol gösterip birden herşeyin karanlığa gömülüp 2 mizin uzayda bir boşlukta olduğumuzu ve ötedede kabeyi bana işaret edip orası cennet demesi.
Veya ben hz mehdi as ın beyaz bir at üzerinde görüp(yüzünü hatırlamıyorum) ve ardından o rüyayı bir arkadaşıma anlattığımdan sonra bir başka rüyada bir mağarada şeytan ve iblisi gizlice izleyip, o şeytanlardan bir tanesi iblise gelip şu çocuk şöyle böyle rüya görmüş mehdi as hakkında onu anlatıyordu diyip iblisin ona hemen git onu bul demesi. Vesaire vesaire vesaire rüyalar. Bi çok rüya daha var ALLAHIN benimle konuşması(yanlış anlaşılmasın ALLAHI görmedim yani gökyüzünden nur ve ses) veya peygamberler falan ama uzatmak istemiyorum konuyu fazla.
Sorum şu ki yani mehdiyet konusuna fazla takıldım çünkü fiziki ve bedendeki işaretleri bana uyuyor olması(hadisler). ALLAH korusun ben mehdiyim demiyorum ama dürüst bir insan olduğumdan kırıntısı yok değil içimde:) ve sürekli sen osun gibisinden vesveseleri veya bir gece rüyamda bir meleğe o benmiyim sorusunu sormam gibisinden olaylar. Sürekli cinlerin benim uğraşıyor olması vesvese veriyor olması karabasanlara maruz kalıyor olmam ve sürekli ALLAH’a gerçekten aşığım ve ona kavuşmak istiyorum hisleri ve düşünceleri(ki böyleyim cidden ALLAH denince bile gök yaşı döküyorum istemsizce).
ALLAH’ı düşükçe bile gerçekten veya ismi anıldığında yüzümün gülmesi gülümsemem vesaire. Yani demek istediğim ben o şahıs bile olmasam(ki istemiyorum çünkü sorumluluktan hoşlanmayan birisiyim. Ve sürekli ALLAH en çok beni sevsin yani ALLAHIN bir başkasını benden daha çok seviyor olma ihtimali düşüncesi bile beni çok kıskandırıyorken(elimde değil).
Ve sürekli bu vesveseler(mehdi sensin) ama yinede hep içimden kapa çeneni cinmidir artık şeytanmıdır ne vesvesesiyse o makama layik birisi bile değilken, ve hayatım boyunca hiç bir zaman gözümün yüksekte olmadığı, aciz ve zavallı bir kul ken(bunu kendi kendime tekrar ediyorum) kabüllenmediğim halde bu konuyu kullanarak neden sürekli vesveseye tabi tutuyor beni, ben buna anlam veremiyorum. Çünkü zaten ne kabül ediyorum nede istiyorum(ALLAH bilir en doğrusunu:). Yani umarım inşha’ALLAH ben sahte mehdilerden yada küfre düşmüş bir halde değilimdir:/
Konuyu çok uzattım kusura bakmayın:) umarım beni yanlış anlamamışsınızdır en doğrusunu ALLAH bilir.
Mehdi ne demek