Fatiha Suresi Hakkında Bilgi

Fatiha Suresi Hakkında Bilgi

@mir
FATİHA SURESİ

Sure Hakkında Bilgi

Bu sure, Müddesir suresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 ayetten oluşmaktadır. Tam olarak inen ilk suredir.
Resmi sıralamada birinci, nüzul sırası itibarıyla beşinci sûredir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Halk arasında yaygın olarak "El-Hamdülillah" suresi olarak da bilinir. Bu sureye "ana kitap" manasında "Ümmü’l-Kitâp", "dinin esaslarını ihtiva eden" manasında "el-Esâs" isimleri verildiği gibi, ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok sırrı taşıdığı için "el-Kenz" gibi isimler de verilmiştir.

Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Bundan dolayı beş vakit namazın her rek’atında bu sûreyi okumak vâciptir. Namaz kılan her Müslüman, bu sureyi günde kırk kere okumaktadır.
Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatlarıyla Fâtiha’da vardır.

Fâtiha’da, övgüye ve ibadete lâyık tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, yardımın yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, hayrı ve şerri yaratanın Allah olduğu hususları ifade edilmiştir. Ayrıca bu surede Allah’ın "rabb", "rahman" ve "rahim" gibi yüce sıfatlarından da bahsedilmektedir.

Rab; terbiye eden, besleyip büyüten, istediği şekle sokan, kullarına "yap, yapma!" diye tekliflerde bulunan, bazen sevindiren, bazen korkutan ve yavaş yavaş yetiştirip kemâle erdiren demektir.

Rahmân, bu surede Allâh’ın ikinci sıfatı olup pek merhametli, sonsuz ve umûmî rahmet sahibi demektir. Başka bir deyişle Rahmân; her varlığa yaradılışının gerektirdiği gayeye göre bir takım kabiliyetler veren, şahsının ve türünün yaşaması için gereken her şeyi hepsine birden, bunların isteyip istemediğine, çalışıp çalışmadığına, îmanlı veya îmansız olduğuna bakmayarak vermiş olan ezelî, geniş, sonsuz rahmet sahibi demektir.

Rahîm; çok merhamet edici demektir. Bu da, Allah’ın üçüncü sıfatıdır. Allah’ın Rahîm sıfatını taşımasının anlamı şudur: Akıl ve iradeye, iyiyi kötüden seçme kudretine sahip olarak yaratmış olduğu insanlara Allah, rahman sıfatının gerektirdiğinden fazla olarak, çalışmalarının karşılığı artı nimetler verir. Allah’ın bu nimetlerine kavuşmak için her şeyden evvel, insanın iradesini kullanarak çalışması, Allah’ın gösterdiği yoldan yürümesi gerekir. Allah isterse onun bir amelini bin bir mükâfat ile de karşılar. Bu rahîm sıfatının gereğidir.

"Mâliki yevmi’d-dîn" (Din Günü’nün Sahibi), Yüce Allah’ın surede geçen diğer sıfatıdır. Bu sıfatı gereğince Allah, insanın yaptığı her iyi ve kötü işin karşılığını mutlaka ahirette verir.

Fâtiha’da Allâh’ın yüce sıfatları böylece belirtildikten sonra, bu sıfatlara sahip Allah’a karşı kulun tutum ve davranışlarının nasıl olması gerektiği ifade edilir. Kul, yalnızca bu yüce sıfatlara sahip Allah’a ibadet etmeli ve ona sığınmalı, ondan kendisini hidayete erdirmesini dilemelidir.

Hasenat Programından Alınmıştır.


Cevap: Fatiha Suresi Hakkında Bilgi

yasemin
Fatiha Suresi Kuranı Kerimin annesi gibidir. (Dördüncü ismi Fatihanın zaten ümmül kitabtır). Kuranı Kerime dair bütün hakikatleri içinde barındırır . Kuranı Kerimde 4 bölüm vardır ; Allah , peygamber , ahiret ve kader . Fatiha Suresinin birinci ve ikinci ayeti Allahı anlatır , üçüncü ayeti ahireti anlatır, dördüncü ayeti kaderi anlatır ve son ayetler peygamberi anlatır. Bu sebeple ki Kuranın tüm manası , tüm hakikatlerin gizlendiği sure Fatiha suredir .


Cevap: Fatiha Suresi Hakkında Bilgi

Muhammed
Fatiha suresi denilince Hz. Alinin şu sözleri aklıma gelir. Kuranın tamamı fatiha’da, fatihanın tamamı da besmelede toplanmıştır.


Kısaca Fatiha Suresi Hakkında Kısaca Bilgi

mum
fatiha suresi ile ilgili genel bilgiler

FATİHA SÛRESİ

(Mekke’de el-Müddesir sûresinden sonra inmiştir. Yedi ayettir.)

1- Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla

2- Hamd’ â1emlerin Rabbi Allah’ındır

3- Rahman ve Rahim (dir)

4- Din gününün sahibi (dir)

5- Yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz.

6- Bizi dosdoğru yola ilet;

7- Kendilerine nimet verdiğin kimsele- rin yoluna; gazaba uğrayanların ve yo- lunu sapıtanlannkine değil.

Sûrenin Muhtevası:

Bu sure Kur’an-ı azîmin manalarını ihtiva etmekte, dinin usûl ve furû-unu kapsamakta, akideyi, ibadeti, teşrii; öldükten sonra dirilişe ve Allah’ın güzel sıfatlarına imanı, yalnızca O’na ibadet edip yalnız O’ndan yardım dileyip O’na dua etmeyi ihtiva etmekte, kişinin Allah’tan kendisini hak dine ve dosdoğru yola iletmesini ve hidayetinden sapmış kişilerin yolundan da uzak tutmasını nasıl isteyeceğini göstermektedir. [1]

İsimleri:

Kurtubî’ye göre bu surenin on iki tane ismi vardır. Bu isimlerinden birisi "es-Salat (namaz)" dır. Bu ismin veriliş sebebi: "Ben namazı kendim ile kulum arasında iki yarıya böldüm" W şeklindeki kudsî hadistir.

Diğer bir ismi "Hamd" dir. Çünkü bu surede hamdden söz edilmektedir. Diğer bir ismi Tatihatül-KitabMır. Çünkü tertip açısından Kur’an’daki ilk sure olup ayrıca namaza da kendisiyle başlanmaktadır. Cumhurun görüşüne göre diğer bir adı da "Ümmül-Kitab"dır ve yine cumhurun görüşüne göre "Ümmü’l-Kuran"da bu sûrenin adıdır. (Bu lafızlar kitabın anası ve Kuranın anası anlamlarına gelir.) Çünkü Peygamber (s.a.) şöyle buyurmuştur: "Elhamdülillah, Üm-mü’l-Kur’an, Ümmü’l-Kitap ve es-seb’u’l- mesânî’dir" [2] Bir başka adı ise "el-Mesânî"dir. Çünkü bu sûre her bir rekatte tekrarlanır. Ona "Kur’an-l Azîm" de denilmiştir. Zira Fatiha suresi Kur’an-ı Kerim’in bütün ilimlerini ve temel maksatlarını ihtiva etmektedir Hz. Peygamber (s.a.)’in şu buyruğu sebebi ile Fatiha Suresinin bir adı "eş-Şifa"dır: "Fatihatü’l-Kitap her bir zehire karşı şifâdır." [3]

Başka bir adı "er-Rukye"dir. Çünkü Peygamber (s.a.) Fatiha suresini okuyarak bir kabile reisini rukye yapan (okuyarak tedavi eden) kimseye: "Bunun rukye olduğunu nereden bildin?" W diye sormuştur.

İbni Abbas’ın: "…Kitapların esası Kur’an, Kur’an’ın esası Fatiha, Fâtiha’nın esası ise Bismillahirrahmanirrahim’dir.” sözü sebebiyle "el-Esas" da Fa-tiha’nın isimlerinden birisidir.

Fatiha’mn bir ismi de Mel-Vafiye"dir. Çünkü Fatiha suresi ikiye bölünmez. Bir kimsenin Fatiha’yı iki ayrı rekatte yarımşar olarak okuması caiz değildir.

Fatiha sûresi başkasının yerini tuttuğu ve kafi geldiği halde başkası onun yerini tutmadığından dolayı "el-Kafiye" diye adlandırılır.

İşte bunlar Fatiha sûresinin isimleridir. Bu isimlerin en önemlileri ise "Fatiha", "Ümmül-Kitab" ve «es-Seb’ul Mesânf isimleridir.

Sure; üç ve daha fazla ayetten oluşan ve sabit rivayet yoluyla bilinen bir adı olan, Kur’an-ı Kerim’in bir bölümünün adıdır. [4]

Sûrenin Fazileti

Bu surenin fazileti sahih hadislerde sabit olmuştur. Bunlardan bir tanesi Peygamber (s.a.)ın şu hadisi şerifidir: "Allah Tevrat’ta da İncil’de de Ümmü’l-Kur’an gibisini indirmiş değildir. O es-Sebu’l Mesanîdir o -aziz ve celil olan Allah’ın kudsî hadiste buyurduğu gibi- "Benim ile kulum arasında pay edilmiştir ve kuluma dilediği verilecektir" [5]

Yine Peygamber (s.a.)’ın Ebû Said b. el-Mualla’ya söylediği şu hadis-i şerif de sûrenin faziletini göstermektedir: "Sana Kur’an-ı Kerim’in en büyük suresi olan bir sureyi öğreteceğim. Bu el-Hamdülillahirabbilâlemîn süresidir. es-Se-bu’l-Mesani (tekrarlanan yedi ayetli sûre) odur. Bana verilen Kur’an-ı Kerim de odur." [6]

Bu iki hadisi şerifte Yüce Allah’ın: "Andolsunki biz sana tekrarlanan yedi (ayetli sûre) yi ve şu Kur’an-ı Azimi verdik" (Hicr, 15/87) ayetine işaret etmektedir. Çünkü Fatiha sûresi namazda tekrarlanagelen yedi ayetli bir suredir.


yasemin
ve bu surenin ortasında bulunan – İYYAKENAĞBÜDÜ VE İYYA KENASTAĞIYN ( sana ibadet eder , yanlız senden isterim) – ayeti adeta kul ile Allah arasında bir sözleşme ve sure sonunda okunan amin ise ; bu sözleşmenin imzası niteğindedir


Kayıtsız Üye
1.haric hepsi detayli olmus hoca kendiniz yazin dedi akıldan 1.asla internetten yaptımı ele vermez
TEŞEKÜRLER
:)==


fatiha suresi hakkında bilgi, fatiha suresi ile ilgili bilgiler , fatiha suresi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();