Maide Suresi Hakkında Bilgi
@mir
MÂİDE SURESİ
Sure Hakkında Bilgi
"Mâide" sofra demektir. 112 ve 114. âyetlerde, Hz. İsa zamanında, gökten indirilmesi istenen bir sofradan bahsedildiği için sûreye bu isim verilmiştir. Bu sureye "Ukud", "Munkize" ve "Müba’sire" isimleri de verilmiştir. Üçüncü ayetin dışında surenin bütünü Medine’de, hicrî altıncı yılda, Fetih suresinden sonra inmiştir. Surenin 3. ayeti, Vedâ Haccında, Mekke’de Arafât’ta nâzil olmuştur. 120 ayetten oluşan sure, resmi mushaf tertibinde Kur’an-ı Kerim’in 5. suresidir. İniş sırasına göre ise 110. suredir.
Surenin temel konuları
Ahde bağlılık ve yardımlaşma,
Hayvanlarla ilgili hükümler (yenilmesi haram olan hayvanlar, avlanmanın hükümleri),
Ehli Kitap’la ilişkiler (Ehli Kitab’ın kestiklerinin yenilmesi ve kadınlarıyla evlenmenin caiz oluşu gibi),
Ehli Kitab’ın bazı inanç ve davranışlarının yanlışlığı,
Bazı ibadetlerin esasları (abdest, gusül ve teyemmüm),
Münafıkların durumu,
İbadetin ve cihadın lüzumu,
Hırsızlığın cezası,
Adalet ilkesi,
Yemin keffareti ile ilgili hükümler,
İçki ve kumarın yasak oluşu,
Bazı batıl inanç ve adetler,
Şahitlikle ilgili hükümler,
Hz. Musa’nın ve Hz. Âdem’in iki oğlunun kıssalarıyla Hz. İsa’nın mucizeleri gibi bazı konular.
Bu surede ağırlıklı olarak Ehli Kitab’ın inanç ve davranışlarının eleştirisi yapılmaktadır.
Surenin temel mesajları
Meşru bütün anlaşmalara uyulmalıdır.
Allah’a ibadet engellenmemelidir.
İyi ve güzel konularda yardımlaşma olmalıdır.
Hayatın tehlikede olduğu durumlar hariç, Allah’ın haram kıldığı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Allah’a karşı gelmekten sakınılmalıdır.
Allah’ın razı olduğu din sadece İslam’dır.
Ehli Kitab’ın yiyeceklerini yemek ve kadınlarıyla evlenmek caizdir.
Düşmana karşı bile adalet ilkesinden taviz verilmemelidir.
İnanıp salih amel işleyenler mükafatlandırılacak, inkar edip kötü amellerde bulunanlar ise cezalandırılacaktır.
Allah’a ve insanlara verilen söze bağlı kalınmalıdır (ahde vefa).
Hiç kimse Allah katında ayrıcalıklı değildir.
Bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüş, bir insanın hayatını kurtaran da bütün insanları kurtarmış gibidir.
Bozgunculuk yapmak, fitne ve fesat çıkarmak büyük bir suçtur.
İnananlar Allah’tan korkmalı ve emirlerine itaat etmelidir.
Kimseden korkmadan, Allah’ın indirdikleriyle amel edilmelidir.
Allah’ın insanları imtihan ettiği bilinmeli ve hayır işlerine koşulmalıdır.
Ehli kitaba karşı uyanık olunmalı ve onlara sır verecek kadar dost olunmamalıdır.
İçki, kumar ve fal şeytan işidir. Bunlardan uzak durulmalıdır.
Allah’a ve Elçisine itaat edilmelidir.
Her türlü haramdan uzak durulmalıdır.
Gereksiz yere çok soru sormak doğru değildir. Gereksiz sorular insanın başına, üstesinden gelemeyeceği sorunlar açar.
Hurafelerden kaçınılmalıdır.
Allah’a karşı her türlü şirkten uzak durulmalıdır.
Cevap: Maide Suresi Hakkında Bilgi
Kayıtsız Üye
çok sağoolun çok teşekkür ederim
Kısaca Özet Maide Suresi Hakkında Bilgiler
mum
maide suresi ile ilgili kısa bilgi
MAİDE SURESİ
Kur’ân-ı Kerim’in 5. süresidir.
Surenin Adı:
Bu sure havarilere Hz. İsa’nın peygamberliğinin doğruluğuna delâlet etmesi ve kendilerine bir bayram olması için gökten bir maide (sofra) indirilmesi kıssasını ihtiva ettiğinden dolayı Maide suresi diye adlandırılır. Buna aynı zamanda Suretu’1-Ukûd (Akidler Suresi) ile Sureti’l-Munkiza (Kurtarıcı Sure) adı da verilmektedir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Maide suresi Allah’ın melekûtunda el-Munkize (kurtarıcı) diye bilinir. Bu sure, sahibini azap meleklerinin elinden kurtarır." [1]
Nüzul Tarihi:
Bu sure bazı bölümleriyle Hudeybiye’den ayrılmadan sonra Mekke’de nazil olmuş olsa da esas olarak hicretten sonra nazil olan Medenî bir suredir. Bu-harî ile Müslim’de Hz. Ömer’den şu rivayet sabittir: "Yüce Allah’ın, "Bugün size dininizi tamamladım." ayeti cuma günü Veda haccında ve Arafede öğleden sonra nazil olmuştur."
Resulullah (s.a.)’m Veda Haccında Mâide suresini okuyup şöyle dediği rivayet edilmektedir: "Ey insanlar! Şüphesiz ki Mâide suresi en son nazil olan buyruklardandır. O bakımdan o surede helâl kılınmış şeyleri helâl, haram kılınmış şeyleri de haram biliniz." Ahmed, Tirmizî, Hâkim ve Beyhakî de Abdullah b. Ömer’in şöyle dediğini rivayet etmektedir: "Son nazil olan sureler Mâide ve Feth sureleridir." Yine Ahmed, Nesaî ve sahih olduğunu belirterek Beyhakî Hz. Aişe’nin şöyle dediğini rivayet ederler: "Maide son nazil olan suredir. O bakımdan o surede helâl bulduğunuz şeyi helâl diye kabul ediniz, haram bulduğunuzu da haram biliniz.
Surenin Muhtevası:
Mâide suresi teşriî (hukukî) bir takım hükümler ile üç kıssa ihtiva etmektedir. Bu suredeki hükümler akitlerin hükümleri, Kitap Ehli kadınlar ile nikahlanma, ölüm esnasında vasiyet, boğazlanarak kesilen ve avlanılan hayvanların yenilmesi, ihramda iken avlanma ve bunun cezası, abdest, gusül ve teyemmüm gibi yollarla taharet, içki ve kumarın haram kılmışı ile irtidadın cezası, hırsızlığın cezası, yol kesiciliğin cezası, yemin kefareti, bahira, şaibe, vasile ve hami gibi davarların haram kılınması ile ilgili cahilî töreler, Allah’ın indirdikleri ile ameli terkedenin hükmü ve Hristiyanlar, Yahudiler, müşrik ve münafıklarla yapılan tartışma ve münakaşa esnasında yer alan benzeri hükümlerdir.
İlim adamları bu surede başka surelerde yer almayan on sekiz fariza yer aldığını söylerler ki, bunlar "… boğularak, vurularak, yuvarlanarak, süsülerek ölen hayvanlar ile yırtıcı hayvanlar tarafından parçalananlar." ve yine aynı ayette yer alan: "dikili taşlar (putlar) üzerine kesilenler ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılınmıştır." (Mâide, 5/3); "Allah’ın size öğrettiği ile alıştırıp öğrettiğiniz avcı hayvanların…" (Mâide, 5/4); "Kitap Ehlinin yemeği" ile yine aynı ayette: "Ve sizden önce kitap verilenlerden iffetli kadınlar" (Mâide, 5/5). hakkındaki hükümlerle abdest için temizlenmenin tamamı ile ilgili hükümler: "Namaza kalktığınız zaman…" (Maide, 5/6) diye başlayan ayet "Hırsız erkek ile hırsız kadının…" (Mâide, 5/38); "İhramda iken avı öldürmeyiniz…" buyruğundn itibaren "Allah mutlak galiptir, intikam sahibidir." (Mâide, 5/95) ayeti, "Allah bahire, şaibe, vasile ve hâm diye bir şey kılmamıştır."(M&ide, 5/103) ile "Sizden birinize ölüm gelip çattığınızda… iki kişiyi şahit tutun" (Mâide, 5/106) ayetindeki hükümlerdir.
Kurtubî bundan ayrı olarak 19. bir farzdan daha söz eder ki, bu da Yüce Allah’ın "Ve namaz için seslendiğinizde…" (Mâide, 5/58) buyruğudur. Kur’an-ı Kerim’de bu sureden başkasında ezandan söz edilmemektedir. Cuma suresinde söz konusu edilen ezan ise Cuma gününe has ezandır. Bu surede ise bütün namazları kapsayan umumî bir ezan söz konusu edilmiştir.
Özetle Mâide suresi İslâm’da oldukça önemli bir takım esas hükümleri açıklamakla diğer surelerden ayrılmaktadır. Bunlar da şöyle sıralanabilir:
1- Dinin tamamlanmış olması, Allah’ın dininin -peygamberlerin şeriatleri ve yollan farklı olsa dahi- bir olduğu;
2- Peygamber (s.a.)’in peygamberliğinin umumi oluşu ile onun herkese tebliğ ile emrolunmuş olması, görevinin yalnızca tebliğden ibaret olması;
3- Yüce Allah müminlere kendilerini ıslah etmelerini farz kılmış, kendileri doğru yolda oldukları takdirde başkalarının sapıklığının kendilerine zarar veremeyeceğini belirtmiştir. Islahın yolu ise akitlere tamı tamına bağlı kalmak, başkalarına haksızlığı haram kılmak; iyilik ve takva üzere yardımlaşmak, günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayı, kâfirleri veli (dost) edinmeyi haram kılmak, adaletle şahitliği farz kılmaktır. Müslümanlar arasında da diğerleri arasında da eşitlik ve adalet ölçüleriyle hükmetmektir.
4- Yenecek şeylerin hükümlerine dair açıklamalar ile içki, kumar, dikili taşlar ve fal oklarının haram kılınması;
5- Ahirette amellere karşılık vermenin yalnızca Allah’a ait olduğunun bildirilmesi ve böyle bir günde fayda verecek olan tek şeyin doğruluk ve samimiyet olduğunun vurgulanması.
İbret ve öğüt için anlatılan üç kıssaya gelince: Bunların birincisi İsrailo-ğulları ile Hz. Musa’nın kıssasıdır. Bu kıssa onların: "Haydi sen ve Rabbin gidiniz, savaşınız, işte biz burada oturuyoruz." (Mâide, 5/24) dedikleri bildirilen kıssa; ikincisi Kabil’in Hâbil’i öldürmesi ile sonuçlanan Hz. Adem’in iki oğlunun kıssası -ki yeryüzünde işlenen ilk cinayettir; üçüncüsü ise, Hz. İsa’nın arkadaşları olan havariler önünde harikulade bir mucizesi olan Mâide (sofra) kıssası.
Surenin Fazileti:
İmam Ahmed, Abdullah b. Amr b. el-Âs (r.anhuma) dan şöyle dediğini rivayet etmektedir: "Mâide suresi Resulullah (s.a.)’a devesi üzerinde binmiş vaziyette iken nazil oldu da devesi onu taşıyamadı. Bundan dolayı devesinin sırtından indi."
Cevap: Maide Suresi Hakkında Bilgi
yasemin
Maide suresi kurallar ve sınırlar suresidir . Surenin maksadı ,insana kontrollü ve kurallı yaşama disiplini kazandırmaktır . Zira bir sınır yoksa hiç sınır yoktur .
Kuran ‘ da abdestin ve susuz abdest olan teyemmümün ayrıntılı olrak tarif edildiği tek ayet bu surede yer alır
maide suresi hakkında bilgi, maide suresi ne anlatıyor, maide suresi anlamı kısaca