Anasayfa
2 Ocak 2024, 2:18
missa92
Abone

Güzel ahlak ile ilgili makale

Güzel ahlak ile ilgili makale

Kayıtsız Üye
Güzel ahlak ile ilgili makale örneğine ihtiyacım var ne olur cevaplayın benim için çok önemlli ne our ne olurr size yalvarırım


Cevap: Güzel ahlak ile ilgili makale

Desert Rose
Güzel AHLAK
Güzel ahlâk, peygamberlerin, salihlerin sıfatı ve hâlidir. Ahlâkgüzelliği ise insanı Allah’a (cc) yaklaştıran ve sayısız nimetlere ulaştıran bir kapıdır.
"İslâm, güzel ahlâktır" buyuran Hz. Peygamber (sallAllahu aleyhi ve sellem) , kendisine en sevimli olanların, güzel ahlâk sahipleri olduğunu bildirmiş ve ”Allah katında en sevgili kullar kimlerdir?” sorusuna da ”Ahlâkı en güzel olanlardır" cevabını vermiştir.
İslâm Dini kadar güzel ahlâka önem veren bir başka din veya düşünce sistemi görmek mümkün değildir.
İslâm’ın gayesi; insanları güzel ahlâk sahibi yaparak olgunlaştırmaktır. Kur’ân-ı Kerim birçok ayette, itikat,
ibadet ve ahlâka ait esasları birlikte zikreder ki bu da bize, iman ile ahlâki davranışlar arasında sıkı bir irtibatın
bulunduğuna işaret eder. "Mü’minlerin imanca en olgun olanı, ahlâkı en güzel olanıdır" sözü ile güzel ahlâkın i
nanç üzerindeki önemini belirten Efendimiz ise şöyle buyurmuştur: "Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.

Okudunuz mu?  Yakın Akrabaların Üzerimizdeki Hakları nelerdir?

Asım Şark/ışık yayınları

————————-

Güzel ahlakı yaşamayı amaçlamayan yüzeysel kimselerin nezaketten uzak üslup ve davranışlarını samimi müminlerde görmek mümkün değildir. İçinde Allah aşkı ve korkusu taşıyan bir insanın davranışları, çevresindekilere rahatlık verir. Sözleri kalplere hitap eder; sohbetinden nur akar, insanlarda sıcaklık oluşturur
Samimi, mütevazı, ince düşünceli, şefkat ve merhametli, güzel sözlü, hoşgörülü ve nezaketli olmak İslam adabıdır; müminlerin Kuran’da övülen önemli özelliklerindendir. Kaynağında insana saygı, hürmet ve değer verme vardır. Ancak asıl amaç insanların beğenisini kazanma yönünde değildir.
Müminin amacı her durum ve olayda olduğu gibi Allah’ın rızasının en fazlasıdır. din ahlakının inceliklerini kavrayamayan sığ yapıda insanlar oldukça fazla sayıdadır. Kur’an’ın tarif ettiği ve Peygamberimiz(sav)’in hayatında en güzel örneklerini gördüğümüz kaliteyi ve modernliği yaşayamayan kimseler, imanî zafiyet içindedirler, dar düşünce yapısına sahiptirler. Bu nedenlerle Kur’an ahlakını yaşamlarına uygulayamazlar. Ağızları kilitlenmiştir adeta;

Okudunuz mu?  Sadaka ile ilgili hadisler

Allah aşkından, sevgi, şefkat ve merhametten söz edemezler. Fitne çıkarır, nefret saçarlar. Kin ve öfke dolu karanlık ruh halleri bakışlarından, konuşmalarından, espri anlayışlarından, estetik ve güzellikleri takdir edemeyen kaba tavırlarından açıkça anlaşılır.Allah’a ve Resulullah (sav)’e aşkını, Allah’ın yarattığı güzelliklere sevgiyi anlatmalı Müslüman.
Sevgiyi yaşayamamak, ifade edememek korkunçtur. İnsanın imanı arttıkça sevgisinin gücü de artar. Allah, samimi isteyen kulunun kalbine bu nimeti ilham eder. Kıstasımızı Kur’an’a göre belirlemeli ve her davranışımızın Allah Katında beğenilen bir salih amel olması için çaba göstermeliyiz. Çünkü Allah konuşmada, davranışta ve düşüncede hep en güzelin aranmasını buyurur.

Böylece Allah, dünya ve ahiret sevabının güzelliğini onlara verdi. Allah iyilikte bulunanları sever. (Ali İmran Suresi, 148)
Fuat Türker

Okudunuz mu?  Eşim bana küstü ne yapmalıyım

AHLAK ile ilgili makaleler, ahlakla ilgili makaleler, islam ahlakı ile ilgili makaleler

Bu kategoride yer alan Bilenle bilmeyen bir olur mu? Ayeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Güzel ahlak ile ilgili makale