FURKÂN SURESİ Hakkında Bilgi
@mir
FURKÂN SURESİ
Sure Hakkında Bilgi
Adını, ilk ayetinde geçen "furkan" kelimesinden alır. "Furkan", hakkı bâtıldan ayıran demektir ve Kur’an-ı Kerim’in isimlerindendir. Sure 77 ayettir. Mekke döneminin ortalarında ve Yâsin Sûresinden sonra nâzil olmuştur. Ancak 68-70. ayetlerinin Medine’de indiği rivâyet edilir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 25., iniş sırasına göre ise 42. suredir.
Surenin temel konuları
Allah’ın varlığı, birliği ve kudretiyle ilgili akli deliller,
Hz. Muhammed’in peygamberliğinin ispatı,
Kur’an’ın ilahi kelam oluşu,
Hz. Nuh, Ad, Semud kavmi, Ashabü’r-Ress, Lût kavmi gibi kavimlerin Allah’ın elçilerini yalanlamaları sebebiyle başlarına gelen felaketler,
Ahiretin gerçekliği; inananların ve inkar edenlerin ahiretteki durumları,
Müminlerin bazı özellikleri.
Bütün bunları toparlayacak olursak, surede; Mekke’li müşriklerin Kur’an’a ve Hz. Muhammed’in (s.a) peygamberliğine yönelttikleri itirazlar ele alınmakta ve bunlara uygun cevaplar verilmektedir. Surenin sonunda, Müminun Suresi’nin başında olduğu gibi, müminlerin ahlâkî-manevî üstünlükleri tasvir edilmektedir.
Surenin temel mesajları
Kur’an Allah kelamıdır, o bir insan sözü değildir. Allah, onu parça parça indirmiştir.
Her şey Allah’ındır.
Allah’ın eşi ve ortağı yoktur. Yaratan, yarattıklarına ölçü ve düzen veren odur. Kâinatı ve nice hikmet dolu tabiat olaylarını yöneten, yarattıklarına rızık veren Allah’tan başkasını tanrı edinmek zalimliktir. Yüce Allah, kâinatı altı zaman diliminde yaratmıştır. Gökyüzünde burçları, güneşi ve ayı, gece ile gündüzü yaratan ve bütün kâinatı yöneten de odur.
Daha önceki peygamberler gibi, Hz. Muhammed de bir insandır. O, bir uyarıcı ve müjdecidir.
İnkarcılar, hakkı işitmeyen, düşünmeyen ve bu nitelikleriyle hayvanlardan aşağı olan varlıklardır.
Ahireti inkar edenler şiddetli bir azapla karşılaşacaklardır. İnananlar ise ebedi cennetle ödüllendirileceklerdir.
Allah’ın Elçisi gerçek dost ve onun yolu doğru yoldur. İnsanlar onu dost edinmeli ve onun yolunu takip etmelidirler.
Geçmişteki inkarcı toplulukların başlarına gelenlerden ibret alınmalıdır.
Şunlar, müminlerin dikkat etmeleri gereken hususlardır:
Alçak gönüllülük,
cahillere uymamak,
gecelerin bir bölümünü ibadetle geçirmek,
cehennem azabından Allah’a sığınmak,
harcamalarda orta bir yol tutup israfa ve cimriliğe kaçmamak,
şirkten uzak durmak ve sadece Allah’a yalvarmak;
haksız yere kimsenin canına kıymamak,
zinadan kaçınmak;
Allah’ın ayetlerine karşı duyarlı olup, görmezlikten ve duymazlıktan gelmemek;
Allah’tan hayırlı eş ve çocuklar istemek.
Bu hususlara dikkat eden müminler, sabretmelerine karşılık en yüce cennetlerle ödüllendirilip orada sürekli olarak kalacaklardır.
Dua ve ibadet, insana değer kazandırır. İbadeti ve duası olmayan kişinin Allah katında hiçbir değeri yoktur.
Hasenat programından alınmıştır.
Cevap: FURKÂN SURESİ Hakkında Bilgi
Kayıtsız Üye
Allah hazırlayandan razı olsun çok işime yaradı 🙂
Cevap: FURKÂN SURESİ Hakkında Bilgi
Kayıtsız Üye
Allah razı olsun Furkan suresi ile ilgili bilgi edindim
Kısaca FURKÂN SURESİ ile igili Bilgi
mum
Furkan suresinin genel özellikleri
FURKAN SURESİ
Surenin İsmi:
Bu sure, şanlı kitabı yani "Furkan’ı" rasulü Hz. Muhammed’e (s. a.) indiren Allah Tealâ’ya övgü ile başladığı için "Furkan Suresi" olarak adlandırılmıştır. Bu kitap Allah’ın, kendisiyle hak ve batılı ayırd ettiği, insanlar ve cinler âlemini azabına karşı uyarmak üzere gönderdiği büyük bir nimettir.
Sûrenin Muhtevası:
Bu sure diğer Mekkî sureler gibi Allah’ın birliği (tevhid), peygamberlik ve kıyamet sahneleri gibi temel inanç esaslarına önem ve ağırlık vermektedir.
Sure Allah Tealâ’nm birliğini, Kur’an’m doğruluğunu, Hz. Peygamber’in (s. a.) peygamberliğinin sahih olduğunu, kıyamet günü dirilişin ve amellerin karşılığının verilmesinin hiç şüphesiz meydana geleceğini ispat ederek başladı. Bu inançların zıddmı çürüttü. Müşriklerin putlara tapmalarını, Allah’a evlât nispet etmelerini, diriliş ve kıyameti yalanlamalarını tenkit etti. Cehennem ateşinde karşılaşacakları çeşitli azap ve işkencelerle tehdit etti. Müminlerin de ebedî cennetlerde, ebedî nimetlerle karşılaşacaklarını anlattı.
Sure daha sonra "şeytan" adıyla adlandırılan arkadaşı Übeyy b. Haleften etkilenerek hakkı öğrenip de daha sonra dinden sönen, Kur’an’ın: "Zalimin parmaklarını ısırdığı gün…" ayetinde "zalim" olarak adlandırdığı Ukbe b. Ebî Muayt gibi bazı müşriklerin uğursuz âkibetlerini açıkladı.
Sure bazı geçmiş peygamberlerin kıssalarını ve kavimlerinin kendilerini yalanlamalarını, Nuh, Ad, Semud kavmi, Ashabü’r-Ress, Lût kavmi ve bunlar gibi kâfir azgın kavimlerin Allah’ın rasullerini yalanlamaları sebebiyle başlarına gelecek işkence, azap ve helak durumlarını zikretti.
Baha sonra Uahmarim yakînen iman. eden ihlaslıhas kullarının sıfatlarını, bunları Allah Tealâ’nm ikramına ve naîm cennetlerindeki bol sevabına lâyık kılacak olan bunların yüce ahlâk ve güzel edepleri beyan ederek sona erdi.
1- Bütün âlemlere uyarıcı olsun diye kuVu. M.unammed’e (hakkı batıldan ayırd eden) Furkan’ı indiren "Allah" bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, yüceler yücesidir.
2- O Allah ki, göklerin ve yerin mülkü ancak O’nundur. O asla çocuk edinme-miştir. Mülkünde hiçbir ortağı yoktur. O her şeyi yaratmış, en güzel şekilde takdir etmiştir.
3- Onlar Allah’ı bırakıp bir takım ilâhlar edindiler. Bu ilâhlar kendileri zarar ve faydaya sahip değildirler, zararı engelleyemezler. Ne ölüme ne hayata ne de diriltmeye muktedir değildirler.
furkan suresi hakkında bilgi, furkan suresi özellikleri, Furkan suresi