Tecvid ve işmam ne demektir?
Kayıtsız Üye
Tecvid ve işmam ne demektir tecvid ve işmam ne anlama gelmektedir tecvid ve işmam hakkında bilgiler yazar mısınız ?
İşmam Nedir? (Yusuf Suresi 11. Ayet-i Kerîme) – Fatih Çollak
Cevap: Tecvid ve işmam ne demektir?
Desert Rose
Tecvid
Kur’an-ı kerimin usulüne uygun olarak okunmasını sağlayan ilim. Tecvid lügatta bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak, iyi ve güzel söylemek manalarına gelir. Tecvid, Kur’an-ı kerimin harflerini ağızdaki yerlerinden çıkarmayı, harflerin gerek yalnız başına, gerekse ikisi veya birkaçı birleşince söylenmelerinde yerlerine ve sıfatlarına uygun olarak hatasız okumayı sağlayan bir ilimdir.
Kur’an-ı kerimin tecvid kaidelerine, bilgilerine uyularak okunması dinimizin emridir. Allahü teala, Kur’an-ı kerimde, Müzemmil suresi dördüncü ayet-i kerimede mealen; Kur’an-ı tertil ile, açık açık, tane tane oku! buyurdu. Hazret-i Ali’ye bu ayet-i kerime sorulduğunda; Tertil, harfleri tecvid ve vakıfları (okunurken durulacak yerleri) bilmektir. buyurdu. Peygamberimiz de sallAllahü aleyhi ve sellem hadis-i şerifte; Kur’an-ı kerimi tecvide uygun olarak okuyana şehit sevabı verilir. ve; Kur’an-ı kerimi tecvid bilgilerine uyarak okuyunca, her harfine yirmi sevap verilir. Tecvide uymazsa on sevap verilir. buyurdu.
Kur’an-ı kerim ayetleri Peygamberimize sallAllahü aleyhi ve sellem tecvidiyle indirildi. Eshab-ı kirama tecvidle okuyup tebliğ etti. Peygamberimiz sallAllahü aleyhi ve sellem Eshab-ı kirama; Kur’an’ı, benden öğrendiğiniz gibi okuyunuz! buyurmuştur. Eshab-ı kiram da öğrendikleri gibi okumuşlardır. Onlardan da böylece nakledilerek gelmiştir. Hazret-i aişe’ye Peygamber efendimizin Kur’an-ı kerimi nasıl okuduğunu sorduklarında; Gayet latif bir tertille okurdu. Her ne zaman Resulullah’ın sallAllahü aleyhi ve sellem Kur’an-ı kerim okuduğunu bir kimse işitse, harflerini saymak istese sayardı. ve Tek tek, tane tane okurdu. buyurmuştur.
Kur’an-ı kerime hizmet ve hürmet, O’nu öğrenmek ve usulüne uygun okumak, her Müslümanın en üstün amellerindendir. Bu bakımdan her Müslümanın tecvid bilgisini yeteri kadar öğrenmesi ve Kur’an-ı kerim okurken buna uyması gerekmektedir. Tecvid ilmi, bilen birisinden işitilerek ve talimi yapılarak öğrenilir.
Kur’an-ı kerim, güzel okununca, okuyana ve dinleyene tesir eder. Kalbini yumuşatır. Bunun için güzel sesle süslenmelidir. Kur’an-ı kerimi doğru, güzel okumak için musiki (müzik) öğrenmeye lüzum olmayıp, tecvid ilmini öğrenmek gerekmektedir. Din alimlerinden çoğunun bildirdiğine göre, tecvid ilminde, harflerin ağızdaki yerleri, medler, harflerin uzatma miktarları ve daha birçok şeyler öğrenmeden okunan Kur’an-ı kerim, doğru olmamaktadır.
Tecvid ilmine ait bilgiler, muhtasar (kısa) ve mufassal (geniş) olarak hazırlanmış tecvid kitaplarında mevcuttur. Kur’an-ı kerim okumasını öğrenen Müslümanın bu eserlerden istifade edip, ayrıca bir bilenin yanında tatbikatlı olarak öğrenmesi lazımdır. Öğretici olmadan öğrenilmez.
İşmam
Hafif olarak duyurmak, koklatmak. Hissettirmek. Kibirden dolayı başı dik yürümek.
Tecvidde: Bir harfe zamme veya kesre vermek ve bunu hafifçe hissettirmek.
Harfin sesini genizden hissettirmek, biraz duyurmak, harfi çıtlatmak.
إِشَارَةً إِلَي الضَّمِّ اَلاِشْماَمُ اِنْضِماَمُ الشّفَتَيْنِ بَعْدَ السُّكُونِ
Sükundan sonra ötre harekesine işaret ederek dudakların ileriye doğru toplanması, yumulmasıdır.
İşmam; Sağırlar için yapılır. Sadece ötrede olur.
Asım Kıraatında, Yusuf 11. âyette geçen, işmamlı okunuşu” لاَ تَأْمَنَّا ” olan kelimeden başka yerde işmam yapılmamıştır.
Aslı ” لاَ تَأْمَنُنَا ” dir.!
Cevap: Tecvid ve işmam ne demektir?
Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm, bir sorum olacak. لاَتاْمَنَّا kelimesinin aslı لا تَأْمَنُنَا ise neden bu şekilde yazılmamış. Bu şekilde yazılsa duyma engelli kardeşlerimiz için daha kolay olmaz mıydı? Tamam büyüklerimizin bir bildiği vardır ama neden sadece bir yerde yapılmış yani harfin harekesini belli etme gereği neden sadece bir yerde ihtiyaç duyulmuş?
Cevap: Tecvid ve işmam ne demektir?
Şema
Kelime Kökeni ve manası ile ilgilidir
Kayıtsız Üye
Kardeşim iyi düşünmüşsün fakat hepsi ötre olsaydi mana değişmiş olurdu…
Kayıtsız Üye
Yani kuranı kerim de sadece yusuf suresinde mi geçmiş işmam ?😐
mum
İşmam örneği sadece yusuf suresinde geçer
(Yusuf Suresi 11. Ayet-i Kerîme)
işmam nedir, işmam, işmam ne demek