İslamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili ayet ve hadisler
Kayıtsız Üye
islamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili ayet ve hadisler verir misiniz
Yorum: İslamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili ayet ve hadisler
arifselim
İslam dini, evrensel bir din olmasının yanı sıra daima, iyilik, güzellik ve övülecek tutum ve davranışları emretmiştir. İslam, insanı mükemmel bir insan olmasını ister ve bu yönde emir ve yasaklar ortaya koyar. Bu tutum ve davranışlar çok fazladır. Bunlardan bazıları ise kuran ve hadislerde şöyle geçmektedir:
İslamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili ayetler
1– Allahâı sevmek, Oânun emirlerine uymak ve ona şükretmek:
Bizleri yoktan var eden bizlere sayılmayacak kadar nimetler ve imkanlar sunan yüce Yaratıcıyı elbette sevmeli ve emirlerine uymalıyız.Oâna şükretmeliyiz.
2–Allahâtan Özür Ve Bağışlanma Dilemek (Tövbe):
Her insan bazı hatalar ve günahlar işleyebilir. Ancak önemli olan bu günahların farkına vararak onları bir daha işlememeye karar vererek Allahâtan affedilmeyi istemektir. Günahlarından dolayı tövbe edenleri de Yüce Allah affedeceğini bildirmiştir.
3– Allahâı Yardıma Çağırmak (Dua) :
Dünyada insanların gücünü aşan işlerde sığınılacak tek yer Allahâtır. İnsan sadece sıkıntı zamanlarında değil her zaman Allahâa dua etmelidir. Kurâan-ı Kerimâdeki en güzel dualardan biride Rabbena ve Rabbenağfiirli dualarıdır.Rabbena duasında âEy rabbimiz bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver, bizi cehennem azabından koruâ. Rabbeneğfirli duasında ise âEy rabbimiz beni annemi, babamı ve bütün müminleri hesap gününde koru, mağfiret etâ
4– Genel olarak iyilik ve doğruluk:
İslam dini genel olarak iyi ve doğru olan her fiilin insanlar tarafından işlenmesini istemiştir.
5– İyilikte yardımlaşmak, kötülüğe karşı koymak:
İnsanlar iyi işlerde birbirleriyle yardımlaşmak tek başlarına karşı koyamadıkları kötülüklere karşıda birlik olmalıdırlar. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âMümin erkeklerle mümin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alı korlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler, Allah ve Rasulüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azizdir.hikmet sahibidirâ. (9/71)
6– Başkalarına Maddi Yardımda Bulunmak:
Maddi olarak fakir ve yoksul durumda olanlara yardım etmek İslamâın emrettiği güzel bir davranıştır. Maddi durumu iyi olanlar hallerine şükretmeli ve fakir kimselere de yardım etmelidirler. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âEğer Allahâa ödünç verirseniz, Allah onu sizin için kat kat artırır ve sizi bağışlar. Allah çok mükafat verendir, ceza vermekte acele etmeyendirâ.(64/17)
7– Namuslu Olmak:
Her insanın ahlaklı olmasını emreden İslam, insana ahlaki olmayan her türlü yolu ve namussuzluğu yasaklamıştır. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âVe onlar ki, iffetlerini korurlarâ.(23/5)
8– Arabuluculuk Yapmak:
Kavga eden küs olan insanların arasını düzeltmeyi emir eden İslam, üç günden fazla bir müslümanın diğerine küs durmasını yasaklayarak toplumun sevgi, barış ve huzurlu olmasını emretmiştir. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âEğer müminlerden iki gurup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Şayet biri ötekine saldırırsa, Allahâın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın.Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve her işte adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, adil davrananları severâ.(49/9)
9– Emanete Riayet Etmek:
Güvenilir Muhammed olan Peygamberin ümmeti olarak bizlere de emanete riayet etmek düşer. Bize verilen bir emaneti kendi malımız gibi korumalı ve zamanı gelince sahibine teslim etmeliyiz. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âBiz, Onların boyunlarına halkalar geçirdik. O halkalar çenelere kadar dayanmaktadır. Bu yüzden kafaları yukarı kalkıktırâ. (23/8)
10– Adil Olmak:
Haklıya hakkını vermek, suçluya da cezasını vermek olarak tanımlanan adalet, müslümanın vazgeçilmezi olmalıdır. Adalet olmayan toplumda yolsuzluk ve kavga olur. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âMuhakkak ki; Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyorâ. (16/90)
11– Hoşgörü ve bağışlama:
Birbirimize karşı hoşgörülü olmamızı emreden İslam, bu anlayış sayesinde insanlar arasındaki huzursuzlukların çıkmasını önlemeye çalışır.Bu konuda âÖfkeyle kalkan zararla otururâ atasözü bu gerçeği açıklamaktadır. Her Müslüman öfkesini kontrol etmeli başkalarının hatalarını mümkün olduğunca hoş görmeli ve bağışlamalıdır. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âO takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler.Allah da güzel davranışta bulunanları affederâ. (3/ 134)
12– Alçak gönüllük:
İnsanların kibir ve gururlu olmamalarını, büyüklük taslamalarını yasaklayan İslam alçak gönüllü olmayı emretmiştir. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âKüçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmezâ. (31/18)
13– Sözünde Durmak:
Verilen sözü yerine getirmek çok güzel bir davranış olmakla beraber sözünde durmayanlar toplumda da Allah katında da sevilmezler ve yalancı diye anılırlar. Allah bu tavrı yasaklayarak sözünde durmayı ve doğru konuşmayı emrediyor. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âEy iman edenler! Yapacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz. Yapamayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanırâ. (61/2-3)
14– Görgülü Olmak:
Topluma uyulması gereken nezaket kurallarına uymakta güzel davranışlardandır. Müslüman kibar, efendi ve nazik olmak zorundadır. Bu tavırla insanlarla diyalogu daha iyi olmakla beraber Allahâın da hoşnut olduğu bir işi yapmış olur. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âBir selam ile selamlandığınız zaman sizde ondan daha güzeli ile selamlayın.yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını arayandırâ. (4/86)
15– İnsanlara iyi davranmak ve güzel söz söylemek:
Toplumda huzuru barışı ve güveni sağlamak için bütün önlemleri alan İslam beşeri ilişkilerde huzuru huzurâu dinamitleyen fiilleri engellemek için insanlar arsındaki münasebetleri âgüzel söz ve güler yüzâ esasına dayandırmıştır. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âKullarıma söyle sözün en güzelini söylesinler. Sonra şeytan aralarını bozar.Çünkü şeytan insanın apaçık düşmanıdırâ. (17/53)
16– Dünya ahiret dengesini Korumak:
İnsanlar dünyada yaptıkları işlerin ahirette karşılığını görecekleri bilinciyle hareket etmelidirler. Bu bilinç onlara hep dengeli hareket etmeyi öğretecektir. Bu konuda K. Kerimâde şöyle buyuruluyor: âDoğrusu dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlencedir. Eğer iman eder ve sakınırsanız Allah size mükafatınızı verirâ. (47/36)
İslamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili hadisler
-Muhakkak kişi güzel ahlâkı sâyesinde gündüz oruç tutan gece ibâdet eden derecesine yükselir.
– Müâmin sever ve sevilir, sevip sevmeyen (hoş geçinmeyen ve kendisiyle geçinilmeyen) insanda hayır yoktur. (İhyâ C. 2 S. 394)
– Malınızla insanlara yardıma malınız yetmez; onla-rı güzel huyla hoşnut etmeye gayret edin. (İhya C. 3 S. 115)
– Tedbir gibi akıl, güzel huy gibi asâlet olmaz. (İhya C. 3 S. 120)
– Biri sende bulunan bir kusurla seni ayıpladığında, onda bulunanla da sen onu ayıplama! (İhya C. 3 S. 402)
– İmanın en sağlam kulpu, Allah için sevmek, Allah için buğzetmektir. (İhya C.2 S. 398)
– Gördüğü iyilikleri gizleyip, kötülükleri teşhir eden kötü komşudan Allahâa sığının. (İhya C.2 S. 440)
– Kusur araştırmayın, sözünüzle kusur aramayın, ayrılmayın, birbirinize arka çevirmeyin. Ey Allahâın kul-ları kardeş olun! (İhya C.2 S. 442)
– Kardeşinle mücâdele etme! Onunla alay yapma! Ona verdiğin sözden dönme! (İhya C.2 S. 448)
– Bir kimse kardeşinin gıyâbında duâ ettiğinde bir melek: âAllah sana da aynısını versinâ der. (İhya C.2 S. 461)
islamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili ayet ve hadisler, islamda övülen ahlaki tutum ve davranışlar ayet, kötü davranışlarla ilgili ayetler