AHZÂB SURESİ Hakkında Bilgi

AHZÂB SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
AHZÂB SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Ahzab, "hizb"in çoğuludur. Hizb, gurup, parti, bölük, topluluk gibi anlamlara gelir. Kur’an’ın dörtte birine ve her gün okunması alışkanlık hâline gelen dua demetine de hizip denir. Müslümanlara karşı savaşmak üzere toplanıp, Medine’yi kuşatmaya gelen ve Hendek (diğer adıyla Ahzab) Savaşı’na sebep olan düşman kuvvetlerine "ahzab" denilmiş; surenin bir bölümünde bu savaştan bahsedildiği için de sureye "Ahzâb suresi" adı verilmiştir. Sure 73 ayettir. Medine’de, Âl-i İmrân suresinden sonra nâzil olmuştur. Mushaftaki resmi sıralamada 33., iniş sırasına göre ise 97. suredir.

Surenin temel konuları

Allah’a itaat etmenin önemi,
Zıhar (karısını annesine benzetip ondan uzak durma),
Evlat edinme geleneği,
Hendek Savaşı ve müminlerin ve münafıkların bu savaştaki davranışları,
Allah’ın müminlere yardımı,
Hz. Peygamber’in aile hayatı ve hanımlarıyla ilgili hükümler;
Tesettür,
Aile ilişkilerindeki görgü kuralları,
Allah’ı zikir ve tesbih,
Peygamberimize salat ve selam etmenin lüzumu,
İnsanın sorumluluğu.

Surenin temel mesajları

Allah’a inanıp, ona güvenmek ve itaat etmek gerekir. Müslüman kişi, Kur’an’a uymalı, kâfirlere ve münafıklara boyun eğmemelidir.

Cahiliye adeti olan zıhar (karısını annesine benzetip ondan uzak durmak) ve evlat edinme gelenekleri İslam’a aykırıdır.

Müslümanlar, Hz. Peygamber’i canlarından üstün tutmalıdırlar.

Hz. Muhammed’e özgü bazı aile hukuku hükümleri vardır. Hz. Muhammed’in eşleri diğer mümin kadınlardan farklı bir statüye sahiptirler. Onlar, Peygamber eşine yaraşır bir sorumluluk taşırlar, diğer kadınlardan iki kat daha fazla sorumludurlar. İtaat, ibadet ve ağırbaşlı davranışlarıyla seçkin hanımlardır.

Müminler, akrabalık bağlarına önem vermelidirler.

Bütün peygamberler aynı ilahi buyrukları insanlara iletmekle sorumludurlar. Onlardan bu konuda söz alınmıştır.

Müminler, Hendek Savaşında olduğu gibi bir takım sıkıntılarla zaman zaman imtihan edilirler. Allah’a imanı ve güveni tam olanlar bu imtihanlardan başarıyla çıkarlar. Münafıklar, bu gibi durumlarda kendilerini belli ederler.
Allah’ın elçisi Hz. Muhammed, inananlar için en güzel örnektir. O, şahit, müjdeleyen, uyaran, hakka çağıran, aydınlatan bir peygamberdir. O, peygamberlerin sonuncusudur. Allah ve melekleri ona salat ederler.

Müminler de ona salât ve selamda bulunmalıdırlar.

Allah’a verilen söz sorumluluğu gerektirir. Aynı durum insanlara verilen söz için de geçerlidir.

Ölümden kaçmak mümkün değildir. Savaştan kaçarak ölümden kurtulunmaz. Ölüm, her yerde insana ulaşır.

Allah’ın kul için takdir ettiği iyiliği veya musibeti hiçbir şey engelleyemez. Allah’tan başka sığınılacak yoktur.

Allah’a gönülden inanıp ona teslim olan, ibadet eden, doğru, sabırlı ve Allah’a boyun eğip alçak gönüllü olan, sadaka veren, oruç tutan, namuslarını koruyan, Allah’ı çok anan erkek ve kadınlar için Yüce Allah, mağfiret ve büyük bir ödül hazırlamıştır.

Müminler, Allah’ın ve Resulü’nün verdiği hükümlere kesinlikle uymak zorundadırlar; çünkü onlara karşı gelen, sapıklığa düşmüş olur.

Allah, sadakat gösterenleri ödüllendirecektir.

Allah’a ve Resulüne dil uzatanlar lanetlenmiştir. İnananları haksız yere incitenler de sorumludur.

Melekler, müminler için bağışlanma ve selamet dilerler. Allah, müminlere karşı çok merhametlidir.

Mümin erkekler, eşlerine boşanma konusunda eziyet etmemelidirler.

Başkasının özel mekanına girilirken izin alınmalıdır.

Allah, gizli açık her şeyi bilmektedir.

Mümin kadınların tesettüre uymaları gerekir.

Müslüman bir toplum içinde bozgunculuk yapıp karışıklık çıkaranlar etkisiz hale getirilmelidirler.

Kıyametin vaktini sadece Allah bilir.

Kafirler Allah’ın rahmetine nail olamazlar. Onlar için elim bir azap vardır. Son pişmanlık onlara fayda vermeyecektir.

İnsanları yoldan çıkaran önderlere tabi olanlar, ahiret gününde onları lanet edecekler ve azaplarının iki kat artırılmasını isteyeceklerdir.

Müminler, Allah’tan korkup doğruluk üzere olmalıdırlar. Doğruluk onların işlerini kolaylaştıracaktır.

İnsan, hiçbir varlığın kabul etmediği emaneti (Allah’ın kitabını) yüklenerek büyük bir sorumluluk üstlenmiştir.

Allah, bu emanetin gereğini yerine getirenleri ödüllendirecek, emanetin gereğini yerine getirmekten kaçınan müşrik ve münafıkları ise cezalandıracaktır.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: AHZÂB SURESİ Hakkında Bilgi

mum
ahzap suresi ile ilgili bilgiler kısaca

AHZAB SURESİ

Surenin İsmi:

Sure müslümanlarla savaşmak ve onları tamamen yok etmek gayesiyle münafıklar ve Kureyzaoğulları Yahudileriyle anlaşarak Medine etrafında toplanan Kureyş ve Gatafan müşriklerinden ibaret gruplar (yani Ah-zab) savaşı ya da diğer ismiyle Hendek Savaşı’yla ilgili kelâm-ı ilâhîyi ihtiva ettiği için ‘Ahzab suresi" diye isimlendirilmiştir.

Ayrıca münafıkların rezilliğini ortaya koyduğu ve onların Rasulullah (s.a.)’in hanımlarına dil uzattıklarını ve bu savaşta ona karşı düşmanlık beslediklerini açıkladığı için "Fâdıha" şeklinde adlandırılmıştır. [1]

Surenin Konusu:

Bu surenin konusu; ümmetin yönüne önem veren Medenî surelerin konuları ve özellikle Peygamberimiz’in aile hayatının tanzimi, evlât edinme, zıhar, insanın iki kalbinin bulunduğu inancı gibi bazı cahiliye âdetlerinin iptal edilmesi, duhûlden önce boşanmış kadına iddet beklemenin vacip olmaması, Peygamberimiz (s.a.)’in hanımlarına ve müminlerin hanımlarına örtünmenin farz kılınması ve mükellefiyet emanetinin öneminin beyan edilmesi gibi konulardır. [3]

Surenin Muhtevası:

Bu sure bazı içtimaî âdab, şer’î hükümler ve siyerde yer alan Ahzab ve Kureyzaoğulları Gazvesi ve münafıklar hakkındaki bazı haberleri ihtiva etmektedir.

İçtimaî âdaba gelince bunların en önemlileri: Düğün yemeklerine davet etme âdabı, örtünme, açık saçıklığın yasaklanması, Hz. Peygamber (s.a.)’in evinde insanlara karşı tazim edilmesi ve doğru konuşma idi.

Şer’î hükümlere gelince, bunlar pek çok olup bir kısmı şunlardır: Allah’tan korkmanın, kâfir ve münafıklara itaat edilmemesinin emredilmesi, vahye uymanın vacip olması, ziharın hükmü, evlât edinme âdetinin, hılf ve hicret sebebiyle mirasçı kılma âdetinin ortadan kaldırılması, rahim ve akrabalığın mirasın esası olarak kabul edilmesi, mahremlerin ve Peygamberimiz (s.a.)’in hanımlarının bir bir sayılması, Peygamberimiz (s.a.)’e sale-vatta bulunma, şer’î hicabın farz kılınması, toplumun açık-saçıklık şeklindeki cahiliye görüntülerinden temizlenmesi, duhûlden önce boşanmış kadının iddet beklemek zorunda bırakılmaması, Peygamberimiz (s.a.)’in hanımlarının ayrılık ile onunla birlikte kalma arasında muhayyer bırakılması, onun hanımlarının itaat durumunda kat kat sevaba ve hususî ecre nail olmaları, Allah’a, Rasulullah (s.a.)’e ve müminlere dil uzatmanın haram kılınması, mükellefiyet emânetinin önemi, kötü amel işleyenin cezalandırılması ve iyi amel işleyenin mükâfatlandırılmasın

Siyer haberlerine gelince: Bu surede Ahzab Gazvesi (ya da diğer ismiyle Hendek Gazvesi) ve Benî Kureyza Gazvesi hakkında geniş açıklama, Benî Kureyza’nın Peygamberimiz (s.a.) ile olan ahidlerini bozmaları, münafıkların rezil davranışlarının açığa çıkarılması ve onların hilelerinden sakmdırılması, müminlerin Medine’den kovulmak ve işkence edilmekle tehdit edilmeleri, müminlere Allah’ın Hendek Harbi’nde üzerlerindeki tehlikenin çoğalmasından sonra ihsan ettiği nimetlerin hatırlatılması, melekler ve Cebrail ile düşmanların tuzaklarını kaldırmak, nihayet bunun olağanüstü bir mucize olması, Peygamberimiz (s.a.)’in azatlı kölesi Zeyd b. Hari-se’nin ve Peygamberimiz (s.a.)’in hanımı Zeyneb bt. Cahş’ın kıssasının beyan edilmesi…


ahzab suresi, ahzap suresi hakkında bilgi, Ahzap suresi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();