Ebu Turab isminin anlamı

Ebu Turab isminin anlamı

Galus
Toprağın Babası ne anlama gelir

Asr-ı Saadet’ten Manzaralar
Gel, ey Muhammed, bahardır… Dudaklar arasında saklı Aminlerimiz vardır!… Hacdan döner gibi gel Mi’raç’dan iner gibi gel Bekliyoruz yıllardır! Arif Nihad Asya

Toprağın Babası
Resûlü Kibriya Hazretleri, kızı ve damadını zaman zaman ziyaret eder, onların hal ve hatırlarını sorardı. Hz. Ali’nin evde olmadığı bir sırada yine hanelerine teşrif buyurmuştu. Gözleri Ali’yi bulamayınca, evde olmayışının sebebini sorup, durumu kızı Fâtıma’dan öğrenmişti. Aile hayatı ya, Fâtıma ile aralarında bir anlaşmazlık zuhûr etmiş ve Ali de, çözümü zamana yaymak için evden ayrılmıştı. Dizinin dibinde yetiştirdiği damadının üzülmesine Allah Rasûlü de razı değildi. Aradaki zaman uzamadan problem çözülmeli ve küçük şeylerin, saâdetin üfül üfül tüllendiği büyük yuvaları zedelemesine müsaade edilmemeliydi.

Kalktı ve arkasından O’nu aramaya çıktı. Geceleri de gündüzleri kadar aydın olan bir iman kahramanı nereye gidebilirdi? Tahmin ettiği gibi Hz. Ali mesciddeydi; yere uzanmış ve uyandırmak için mübarek ayaklarının ucu ile dokundu ilk önce… Ve ardından yüzüne şefkatle bakıp iltifat dolu bir ses tonuyla;

Bu bir lâtifeydi ve ‘toprağın babası‘ anlamına geliyordu. Zira başını yastık diye koyduğu toprak, yüzünde izler bırakmış ve tane tane yuvarlanıp üzerinden dökülüyordu. O’nun bu iltifatından o kadar hoşlanmıştı ki, kendisine ‘toprağın babası‘ anlamında Ebu’t-Türâb denilmesinden ayrı bir haz duyar olmuştu.


Cevap: Ebu Turab isminin anlamı

yahya
çok güzel bende merak ediyordum zaten..ebu turab teşekkürler modum


Cevap: Ebu Turab isminin anlamı

Hoca
EBÛ TURÂB

"Toprak babası -veya- sahibi" anlamında Hz. Ali’ye Rasûlullah (s.a.s.) tarafından verilmiş bir künye.
Hz. Ali (r.a.), bu künyeyi çok severdi; fakat, zamanla bu künyenin ona ait olduğu unutulduğundan veya yeni müslüman olanlar tarafından bilinmediğinden Emeviler döneminde bir zaman hutbelerde bu künye anılarak kendisine sövülürdü. İmâm-ı Müslim’in rivâyetine göre (Müslim, Fezâilü’s-Sahâbe, 2409) Mervan’ın ailesinden Medine’ye vali tâyin olunan biri Sahâbe’den Sehl bin Sa’da gelerek, Hz. Ali’ye sövmesini ister. Hz. Sehl’in çekinmesi üzerine ise, "Allah, Ebû Turâb’a lânet etsin deyiver" der. Sehl Hazretleri ise, "Ali’nin Ebû Turâb kadar hoşlandığı hiçbir isim yoktu. Bu ismin verilmesine sebep olan hâdise ise şudur" diye cevap verir ve hâdiseyi şöyle anlatır:
"Rasûlullah (s.a.s.) bir gün kızı Fâtıma (r.anha)’nın evine geldi ve Ali’yi evde bulamadı. ‘Amcamın oğlu nerede?’ diye sorunca, sevgili kızından, ‘Aramızda bir şey geçmişti. Bunun üzerine gündüz uykusunu yanımda uyumadı da çıkıp gitti’ cevabını aldı. Rasûlullah da birine, ‘Git bak, Ali nerede?’ buyurdu. Mescid’de uyuduğu haberini alınca, Mescid’e varıp, Ali’yi yan tarafına yatmış, ridâsı bir yanından sıyrılmış ve vücudu toprağa bulanmış şekilde buldu da, ‘Ebû Turâb kalk, Ebû Turâb kalk’ diye bedenindeki toprağı silkelemeğe başladı."
Bu isimle ilgili olarak kaynaklarda şöyle bir rivâyete daha rastlıyoruz:
Ammâr bin Yâsir der ki: "Uşeyre gazasında Ali bin Ebı Tâlib’le iki yoldaştık. Rasûlullah (s.a.s.) Uşeyre’de konaklayınca Müdlicoğulları’ndan bazılarının su ve hurma işinde çalıştığını gördük. Ali’nin isteği üzerine bir müddet onları seyrettik ve sonra uyuyakalmışız; Sonra, Rasûlullah gelip bizi uyarıncaya kadar orada kaldık. Rasûlullah (s.a.s.) Ali b. Ebî Tâlib’i topraklara bulanmış görünce "Ne oldu sana ey Ebû Turâb?" dedi ve "Size en şakı iki kişiyi bildireyim mi? Biri, Sâlih Aleyhisselâm’ın devesini kesen Semud’un Uheymiri; diğeri de, ey Ali, seni şöylece vuracak olandır" buyurup, elini Ali’nin başına koydu ve neresine kadar kana bulanacağını da sakalını tutarak işaret etti" (İbn Hişâm, es-Sıre, I-II; 600-601). Bu hâdise İbn Hanbel, Hâkim, Tabefi, İbn Kesir, Heysemî, Taberânî ve Bezzar gibi hadisçi ve tarihçilerce de sahih olarak rivâyet edilmiştir.
Her iki rivâyetin de sahih olması, Rasûlullah’ın yeri geldikçe Hz. Ali’ye "Ebû Turâb" diye hitab ettiğini göstermektedir. Bu künyeden Şiî müslümanlar birtakım mânâlar çıkarıp, bazı sonuçlara varıyorlarsa da, bu künyenin Hz. Ali (r.a.) hakkında büyük bir iltifat ve belki de hayatı ve şahsiyetiyle ilgili birtakım haber ve sırlar ihtivâ ettiği söylenebilir.
Ali ÜNAL


Cevap: Ebu Turab isminin anlamı

Necef_
Büyük imamın lakabıdır Ebu Turab 🙂


Kayıtsız Üye
Oğlumun ismini koydum ebuTurab


turab isminin anlamı, ebu turab ne demek, turap isminin anlamı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();