MUHAMMED SURESİ Hakkında Bilgi

MUHAMMED SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MUHAMMED SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Bu sure, ikinci ayetinde geçen Peygamberimizin adına atfen "Muhammed Suresi" olarak isimlendirilmiştir. Bu sureye, Müminlerin savaşmalarına izin veren ayetler yer aldığı için "Kıtal Suresi" de denmektedir. 38 ayetten oluşan sure Medine’de inmiştir. Yalnız 13. ayeti hicret esnasında yolda nâzil olmuştur. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 47., nüzul sırasına göre ise 99. suredir.

Surenin temel konuları

İnsanların İslam’ı tercih etmeleri,
Cihad,
Şehitlik,
Hak ile batıl arasındaki mücadelenin nihai sonucu,
Cennet ve Cehennem tasvirleri,
Peygamberin müminler için duası,
Ölüm.

Surenin temel mesajları

Gayr-ı Müslim bir kimsenin Müslüman olması, geçmiş günahlarının affedilmesine sebep olur.

Kafirler ile savaş Müslümanlara farz kılınmıştır. Savaş esnasında düşman ya öldürülür ya da esir alınır.

Savaş bittikten sonra bu esirler fidye karşılığı veya karşılıksız serbest bırakılır. Surenin 4. ayetinde esirlerin serbest bırakılmasının istenmesi, kölelik sisteminin sona erdirilmesine yol açmaktadır. Çünkü köleliğin başlangıcı savaş esirliğidir. Savaşta esir edilenlerin satılması ile kölelik sistemi ortaya çıkmıştır.

Cihad Allah’ın emridir. Müslümanlar gerektiğinde Allah yolunda savaştan kaçmazlar. Savaştan kaçanlar, savaş durumu ortaya çıktığında korku dolu gözlerle bakanlar, kalplerinde hastalık bulunan münafıklardır.

Allah yolunda öldürülen müminler şehittirler ve yüce Allah onların amellerini zayi etmeyeceğini söylemektedir. Şehitlerin Cennet’e sokulacağı açıkça vaat edilmektedir.

Allah’a inanmamanın doğal bir sonucu, hazcı ve eyyamcı bir felsefenin gelişmesidir. Bu durum, inanmayan insanların dünyaya bağlanmalarına ve tamamen dünya zevkleri için yaşamalarına sebep olmaktadır.

İnananlar cennetlerde çeşitli nimetler içerisinde yaşayacakları gibi, inanmayanlar da ateşte yanacak ve kaynar su içmek gibi bir takım cezalara çarptırılacaklardır.

Peygamberimiz erkek ve kadın tüm müminler için dua etmiştir. İnananların hem kendileri için hem de tüm müminlerin affı için dua etmeleri İslam’ın güzelliklerinden biridir.

İnsan bir işin başına getirilerek yetki sahibi kılındığında, düzeni bozmamalı, insanlar arasındaki iyi ilişkileri ve akrabalık ilişkilerini zedelememelidir. Yetki sahipleri, insanları birbirine düşürmemeli, toplumu bir arada tutmanın yollarını aramalıdırlar.

Ölüm, melekler aracılığıyla olur. Melekler kafirlerin canlarını alırken, yüzlerine ve sırtlarına vururlar. Böylece can çıkmasının doğal azabının yanı sıra, bir de meleklerin verdiği azabı tatmak zorunda kalırlar. İnanan ve iyi işler yapanların durumu ise tam tersidir.

Münafık olan insanlar, yüzlerinden, hal ve hareketlerinden tanınabilirler.

Savaşa girmeden önce barışı aramak esastır. Ancak savaş başladıktan sonra, üstün bir durumdayken barış teklifinde bulunmamak veya düşmanın barış teklifine aldırış etmemek gerekir. Müslümanlar kendilerine güvenmelidir.

Cihada gitmek kadar, cihad için maddi fedakarlıkta bulunmak da önemlidir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Kısaca Muhammed suresi ile ilgili bilgi

mum
Muhammed suresi ile ilgili bilgiler

MUHAMMED SURESİ
Surenin İsmi:
Bu surede Kur’an’ın Muhammed’e indirildiği beyan edildiği için sure, "Muhammed Suresi" diye adlandırılmıştır: "Muhammed’e indirilene inananlar." (2. ayet). Kur’an-ı Kerim’de Muhammed ismi dört kez zikredilmiştir:
1- Al-i İmran suresi 144. ayet: "Muhammed ancak bir peygamberdir."
2- Ahzab suresi 40. ayet: "Muhammed hiç kimsenin babası değildir."
3- Muhammed suresi 2. ayet: "Muhammed’e indirilene inananların…"
4- Fetih suresi 29. ayet: "Muhammed Allah’ın rasulüdür."
Bunların dışında peygamberimiz, "Rasul" veya "Nebi" sıfatıyla zikredilmiştir.
Savaş esnasında ve savaş sonrasında surede kâfirlerle yapılan harp hükümleri beyan edildiği için sureye "kıtal suresi" de denilmiştir: "(Savaşta) inkâr edenlerle karşılaştığınız zaman boyunlarını vurun!" (4. ayet)

Surenin Muhtevası:

Bu surenin mevzuunu, Allah yolunda cihad diye nitelendirmek mümkündür. Sure, Medenî olması sebebiyle, teşriî hükümlere, özellikle savaş, esirler ve ganimetlere, kâfirlerin ve müminlerin tasvirine, her iki grubun dünya ve ahiretteki alacağı karşılıklara, münafık ve mürtedlerin durumlarına, onlara yapılan müjde ve tehditlere vurgu yapmaktadır.
Sure doğrudan Allah ve peygamber düşmanlarından ve Allah’ın gazabının onlar üzerine olduğunu açıklamayarak başlamış, bunun peşinden de iki grup arasındaki açık farkı ortaya koymak için müminlerin tasvirini ve Allah’ın onlardan razı olduğunu ifade buyurmuştur: "İşte böylece Allah, insanlara kendilerinden misallerini anlatır." (3. ayet)
Sonra sure müminlere, kâfirlerle, yumuşaklık göstermeden şiddetli bir savaş yapmalarını emretmiştir. Çünkü kâfirler, nankör ve batıla tabi olan kimselerdir. Sure müminleri de, Allah’ın dinine yardım ettikleri ve düşmanlarla karşılaştıklarında sebat gösterdikleri takdirde, zaferle müjdelemiştir. Allah’ın indirdiği Kur’an ve ayetlerinden yüz çevirdikleri için kâfirlerin yüzüstü bırakılacağını da beyan etmiştir. Burada mümin ve kâfirlerin dünya ve ahirette alacağı karşılığın tarifi vardır.
Daha sonra sure, Mekke kâfirlerine ve benzerlerine, geçmiş zalimlerin tuğyanları sebebiyle nasıl helak edildiklerini misaller getirerek anlatmaya önem vermiştir: "Yeryüzünde dolaşıp kendilerinden öncekilerin sonlarının nasıl olduğunu görmezler mi?" (10. ayet)
Bundan sonra da inanmaya ve itaata teşvik edip, yöneltmek için, Allah korkusu çeken takva ehli müminlere hazırlanan çeşit çeşit cennet nimetlerini tasvir etmiştir.
Daha sonra münafık ve mürtedlerin özellikleri ve tehdit edilişleri beyan edilmektedir: "Onların arasında seni dinleyenler var." (16. ayet), "İman etmiş olanlar: Keşke cihad hakkında bir sure indirilmiş olsaydı! derler. Ama hükmü açık bir sure indirilip de, onda savaştan söz edilince kalplerinde hastalık olanların, ölüm baygınlığı geçiren kimsenin bakışı gibi sana baktıklarını görürsün." (20. ayet) surenin sonuna kadar bu konu böyle devam eder. Bu arada sure, Allah yolundan alıkoyan kâfirlerin ve Allah Rasulüne (s.a.) düşman olanların Allah’a hiçbir zararlarının dokunmayacağını ve amellerini Allah’ın boşa çıkaracağını ve onları bağışlamayacağını ve Allah ve Rusulü’ne itaat etmenin gerekli olduğunu hatırlatmıştır.
Sure, aslî mevzuuna uygun olarak son bulmuştur. Bu da, Allah yolunda cihaddır. Sure müminleri izzet ve şereflerini gerçekleştirmeye, zaaftan ve küçük düşürücü barıştan kaçınmaya davet etmiş, güçlü halde iken düşmanlarla barış yapmaktan sakındırmıştır. Dünya halini de, oyun ve eğlence diye nitelemiş ve Allah yolunda harcama yapmaya davet etmiştir. Çünkü dünya bir gün fani olup, yok olacaktır: "Üstün durumda iken gevşeyip barışa çağırmayın… Doğrusu dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlencedir." (35 ve 36. ayet). [3]

Surenin Fazileti:
Taberani’nin el-Evsat’ta İbni Ömer’den rivayet ettiğine göre peygamberimiz (s.a.) akşam namazında bu sureyi okurdu


Muhammed suresi hakkında bilgi, Muhammed suresi fazileti, Muhammed suresindeki mesajlar

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();