FETİH SURESİ Hakkında Bilgi

FETİH SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
FETİH SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Mekke’nin fethinden bahsettiği için "Fetih Suresi" olarak isimlendirilmiştir. 29 ayetten oluşan surenin indiği yer hakkında farklı görüşler vardır. Vahidî’nin el-Misver ibn Mahrame ve Mervân ibnu’l-Hakem’den rivayetine göre Fetih suresinin tamamı, Mekke-Medine arasında ve Hudeybiye anlaşması hakkında nazil olmuştur. Mekke’den Medine’ye dönerken inmesine rağmen, Medine’de indiği kabul edilmiştir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 48., nüzul sırasına göre ise 109. suredir.

Surenin temel konuları

Fetih ve iyi amellerin günahları yok etmesi,
Göklerin ve yerin orduları,
Müslümanların peygamberin yanında yer almaları,
Hudeybiye anlaşması,
Münafıklar ve savaş dönemlerindeki tavırları,
Cihad ile ilgili bazı kurallar,
Sünnetullah,
Müslümanların Tevrat ve İncil’deki tasvirleri.

Surenin temel mesajları

İslam’a göre, iyilikler kötülükleri giderir, siler. Yapılan iyilikler kötülüklere karşılık gelerek, onların silinmesine sebep olur. Bu temel felsefeye göre, bir ülkenin Allah yolunda fethedilmesi, hem yönetici, hem ordu komutanı hem de askerler açısından büyük bir zafer olduğu kadar, günahlarının affına da sebep olmaktadır.

Mekke’nin Müslümanlar tarafından fethedilmesi çok büyük ve önemli bir olaydır. Bu fethin başında olan peygamberimiz de yüce Allah’ın bir lütfu olarak, fethe mazhar olmuş, bu şekilde geçmişteki günahları affedildiği gibi, bir insan olarak gelecekte işlemesi muhtemel günahları da affedilmiştir.
Müslümanlar savaşa çıktıkları zaman melekler onlara yardım ederler. Melekler Allah’ın ordusudur. Yeryüzünde onun için savaşan Müslümanlar ise Allah’ın yeryüzündeki ordusudur.

Peygamberimiz şahit, müjdeleyici ve uyarıcıdır.

Doğru yolda birlik olan Müslümanların en büyük yardımcısı Allah’tır. Allah, Müslümanların ittifakla gerçekleştirdikleri işleri onaylamakta, onların birlikte ürettikleri fikirlere destek vermekte, bir arada aynı hedef doğrultusunda çalışan müminlerin başarısını sağlamaktadır.

Savaş durumu ortaya çıktığında, savaştan geri kalacak veya kaçacak insanlar daima olacaktır.

Bunlar münafıklardır. Savaşa gitmeyi ölüm sayarlar; ailelerinden, çocuklarından ve maddi varlıklarından kopamazlar. Dünya hayatından vaz geçemezler. Savaşa gidip de şehit olan müslümanları, "gitmeselerdi ölmezlerdi" diyerek eleştirirler. Hâlbuki ölümden kurtuluş yoktur.

Bedeni sakatlık veya hastalık gibi geçerli bir mazereti olan kimselerin savaşa çıkmamaları normaldir.

Ancak mazeretsiz savaşa katılmayan insanların yeri cehennemdir.

Sünnetullah denilen "Allah’ın kanunları" asla değişmez.

Allah tarafından ve O’nun izniyle gösterilen rüyalar haktır.

Müslümanlar kendi aralarında merhametli, kafirlere karşı ise çetindirler. İnanç ve ibadetlerinin eseri yüzlerinden okunmaktadır. İnananların Tevrat’taki vasıfları bu şekildedir. İncil’de de inananlar ekine benzetilmişlerdir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: FETİH SURESİ Hakkında Bilgi

dEbdEbE
Fetih sûresi, hicretin altıncı yılında Hudeybiye andlaşması dönüşünde Mekke ile Medîne arasında nâzil oldu (indi). Yirmi dokuz âyet-i kerîmedir. İslâmiyet’in yakında elde edeceği fethi, başarı ve zaferi müjdelediğinden Sûret-ül-Fetih denilmiştir. Sûrede; Peygamber efendimiz ve mü’minler için verilen ve verilecek olan nîmetler, münâfıkların ve müşriklerin uğrayacağı azâb hatırlatılmakta ve cihâddan geri kalanlar ve daha başka konular anlatılmaktadır.

Allahü teâlâ Fetih sûresinde meâlen buyuruyor ki:

(Habîbim) biz seni mü’minlerin (İnananların) îmânına, kâfirlerin (inkar edenlerin, inanmayanların) küfrüne (inkârına) şâhid, mü’minleri Cennetle müjdeleyici, kâfirleri de Cehennem ateşi ile korkutucu olarak gönderdik. (Âyet: 8)

Kim Allah’a ve peygamberine îmân etmezse, inanmazsa, muhakkak ki biz o kâfirler için pek şiddetli bir azab hazırladık. (Âyet: 13)

Kim Fetih sûresini okursa, sanki Mekke’nin fethinde Resûlullah ile berâber bulunmuş gibidir. (Hadîs-i şerîf-Tefsîr-i Kâdı Beydâvî)

Ramazan’ın birinci gecesi kim namazda, Fetih sûresini okursa, Allahü teâlâ o kimseyi bütün sene korur. (Hadîs-i şerîf-Rûh-ul-Beyân)


Cevap: FETİH SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
Allah razı olsun güzel kardeşim
sitenin ilk üyelerindensin ama seni yeni görüyorum
ilginç 🙂

< Kim Fetih sûresini okursa, sanki Mekke’nin fethinde Resûlullah ile berâber bulunmuş gibidir.(Hadîs-i şerîf-Tefsîr-i Kâdı Beydâvî)

Ramazan’ın birinci gecesi kim namazda, Fetih sûresini okursa, Allahü teâlâ o kimseyi bütün sene korur. (Hadîs-i şerîf-Rûh-ul-Beyân) >
surelerin faziletleri ile ilgili hadislerin hemen hepsi uydurmadır
yukardakiler de bu uydurmalardanmış gibi duruyor
Allahu Alem


Cevap: FETİH SURESİ Hakkında Bilgi

dEbdEbE
Allah senden de razı olsun kardeşim…


yasemin
İslam’la insan arasındaki özellikle psikolojik engelleri kaldırıp gönüllere giden yolu açmayı ifade eden Fetih adını ilk ayetinden alır . Surenin girişinde açıkça ortaya konulan hakikat , fethin askeri alana hapsedilemeyecek kadar geniş ve kuşatıcı bir kavram olduğu gerçeğidir. Kur’an ,gönüllerin ezeli ve biricik hakikatin öbür adı olan islam’a açılma sürecini "apaçık ve tartışmasız fetih" olarak nitelendirmiştir . Bu surenin kazandırdığı bakış açısıyla okursak , vahiy Allah’tan insana olan fetihtir. İbadet , insandan Allah’a olan fetihtir . Cihad , insandan insana olan fetihtir. Keşif , insandan doğaya ve eşyaya olan fetihtir .


fetih suresi hakkında bilgi, fetih suresi, fetih suresinde ne anlatılıyor

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();