CUMA SURESİ Hakkında Bilgi
@mir
CUMA SURESİ
Sure Hakkında Bilgi
Sure, 9. ayetinde Cuma namazının farz oluşunu bildirdiği için bu isimle anılmıştır. 11 ayetten oluşan sure, Medine’de inmiştir. "Sebbeha" kelimesiyle başlayan "Müsebbihat" surelerinden biridir. Mushaftaki sıralamada 62., nüzul sırasına göre ise 96. suredir.
Surenin temel konuları
Peygamberin insanlara Kitabı ve Hikmeti öğretmesi,
Bilgi sahibi olmanın, o bilgiye göre davranmayı gerektirmesi,
Cuma namazının farz oluşu,
Namaz ve ticaret.
Surenin temel mesajları
Göklerde ve yerdekilerin hepsi Allah’ı tesbih eder. O, üstündür, hikmet sahibidir.
Peygamberimiz insanlara Kitabı öğretmektedir. Kitap, Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an, Allah’ın sözlerini ve anlamını vahyettiği yazılı kitaptır. Bunun yanı sıra peygamberimiz insanlara Hikmeti öğretmektedir.
Hikmet, öncelikle, Allah’ın vahyine uygun düşünce ve davranışlar bütününü ifade etmektedir. Vahye, Yani Kur’an’a en uygun davranış modeli, şüphesiz ki, vahyi alan ve hazmeden, açıklayan Hz. Peygamberdir. Bu nedenle hikmet kavramı, Hz. Peygamberin sünnetini de ifade etmektedir.
Allah’ın peygamber göndermesi, Allah’ın insanlara bir lütfudur. Allah, peygamber göndererek insanlara olan sevgisini göstermiştir.
Allah, zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.
Yahudiler, Tevrat ellerinde olup onu okudukları halde, amel etmedikleri için, kitap yüklü merkebe benzetilmişlerdir. Sadece okumak ve bilgilenmek bir anlam ifade etmemektedir. Aynı zamanda o bilginin gerektirdiği şekilde davranmak, bilgiyle amel etmek gerekmektedir.
Yahudilerin seçilmişlik iddiaları, sadece kendilerinin Allah’ın dostları olduğunuzu iddia etmeleri asılsızdır. Allah, bu konuda samimi olup olmadıklarını göstermeleri için onlardan ölümü temenni etmelerini istemektedir. Bununla onların dünyaya olan düşkünlüklerini ortaya koymak istemektedir.
Cuma namazı Müslümanlara farz kılınmıştır. Cuma namazı camide ve cemaatle kılınabilir. Cuma saatinde ticaret bırakılır. Çünkü ibadet ticaretten hayırlıdır. Ticari kazanç ne kadar büyük olsa da, Cuma namazı ticaret için terk edilemez. Cuma namazı bittikten sonra insanlar rızık için işlerine dönebilirler.
Kurtuluş için Allah’a bolca zikredilmelidir.
Peygamberimiz bir Cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan bazı Müslümanlar, namazı bırakarak kervanı karşılamaya koşmuşlardır. Onların bu tutumu Allah tarafından kınanmıştır.
Hasenat Programından alınmıştır.
cuma suresi hakkında bilgi, cuma suresi, Cuma suresinin özeti