MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi

MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜNAFİKUN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure, münafıklardan bahsettiği için "münafikun" ismini almıştır. İlk âyetinde geçen ve "münafıklar" anlamına gelen "münâfîkûn" kelimesi sureye ad olmuştur. 11 ayetten oluşan sure, Medine’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 63., nüzul sırasına göre ise 103. suredir.

Surenin temel konuları

Münafıkların önemli bir özelliği: ikiyüzlülük,
Münafıklık ve gurur,
Münafıklığın gayesi,
Münafıkların önem verdiği davranışlar,
Münafıkların yanılgıları,
Ölüm ve son pişmanlık.

Surenin temel mesajları

Kur’an-ı Kerim’de ele alınan münafıklar, gerçekte inanmadıkları halde, bir takım nedenlerle inanmış görünen, bu şekilde kendilerini gizlemeye çalışan kimselerdir. Aslında peygamberimize inanmamış oldukları halde, inanmış gibi görünmektedirler. Dıştan Müslüman görünen bu kimseler, müslümanların birliğini bozmaya ve onları zayıflatmaya çalışmaktadırlar.

Münafıklık iki yüzlülüktür. Ortamın ve şartların değişmesiyle, münafıkların tutum ve davranışları da değişmektedir. Münafıklar bulundukları ortama göre davranırlar. Bu, onların ikiyüzlü, yani içi ve dışı başka olmalarından kaynaklanmaktadır. Münafıklık, düşünce, inanç ve davranışlar arasındaki zıtlığı ifade etmektedir. Münafıklar, genellikle, içinde bulundukları ortamın rengini alırlar. Fakat, söz konusu ortama karşı kalplerindeki öfke ve düşmanlık devam etmektedir.

Münafıkların gerçeği kabul etmemelerinin en önemli sebebi gururdur. Gerçeği kabul ettikleri takdirde, konumlarını kaybedeceklerinden korkarlar.

Münafıklar dış görünüşe önem verirler; kendilerine önemli biri görüntüsü verirler. Kur’an bunu şu şekilde ifade eder: "Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar sanki duvara dayanmış kütükler gibidir. Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanırlar. Düşman onlardır. Onlardan sakın. Allah onların canlarını alsın! Nasıl bu hale geliyorlar?"

Gayeleri, dünyalık bir menfaat temin etmek veya müslümanların birliğini bozmaktır.

Münafıklar için üzülmek, yersiz ve faydasızdır. Çünkü Allah şöyle buyurmaktadır: "Onlara mağfiret dilesen de, dilemesen de birdir. Allah onları kesinlikle bağışlamayacaktır. Çünkü Allah, yoldan çıkmış topluluğu doğru yola iletmez."

İnkar edenler ve münafıklar, inkar ettikleri gerçeği ölüm anında göreceklerdir. Malları ve evlatları onları aldattığı için inanmamışlardır. Halbuki dünya hayatı geçicidir.

Ölüm gelmeden önce Allah yolunda bolca harcamada bulunmak gerekir.

Allah, eceli geldiğinde hiç kimsenin ölümünü ertelemez.

Hasenat Programından alınmıştır.


Yorum: MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi

Ebû Mansur
Münâfikûn Suresi
Hakkında
Medine döneminde inmiştir. 11 âyettir. Sûre, münafıkların genel karakter veözelliklerinden bahsettiği için bu adı almıştır.
Nuzül
Mushaftaki sıralamada altmış üçüncü, iniş sırasına göre yüz dördüncü sûredir. Hac sûresinden sonra, Mücâdele sûresinden önce Medine’de nâzil olmuştur.
Konusu
Sûrede ağırlıklı olarak, iman ettiklerini söyledikleri için müslüman muamelesi gören ve onlarla iç içe yaşayan ama gerçekte inanmayan ve müminler aleyhine çalışmalar yapan münafıklar hakkında önemli bilgi ve tasvirlere yer verilmekte, onların görünüşlerine aldanmamaları ve sinsi faaliyetlerine karşı uyanık davranmaları konusunda müslümanlar uyarılmakta, münafıkların bu tutumlarına devam etmelerinin kendilerinin aleyhine olacağı yönünde dolaylı bir ikazda bulunulmakta; son âyetlerde müminlere, hiçbir gerekçenin Allah’ı unutmayı ve sahip olduğu imkânları başkalarıyla paylaşmamakta direnmeyi haklı kılmayacağı hatırlatılmaktadır.


münafikun suresi hakkında bilgi, münafikun suresi ne demektir, Munafikun suresi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();