CİN SURESİ Hakkında Bilgi
@mir
CİN SURESİ
Sure Hakkında Bilgi
Sure adını, birinci ayette geçen ve "cinler" anlamına gelen "cinn" kelimesinden almıştır. Sure ilk kelimeleri olan "Kul ûhiye ileyye" veya kısaca "Kul ûhiye" isimleriyle de anılmıştır. 28 ayetten oluşan Cin suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 72., nüzul sırasına göre ise 40. suredir Nüzul sebebi: Abdullah b. Abbas’tan nakledilen rivayete göre bir gün Hz. Peygamber ashabından birkaç kişiyle birlikte Ukaz panayırına doğru giderken Nahle denilen yerde ashabına sabah namazını kıldırmıştı. Onun namazda okuduğu âyetleri işiten cinler bu âyetlerin tesirini derinden hissedip hayranlık duymuşlar, bu olayı kendi topluluklarına da anlatmışlar ve Kur’an’a inandıklarını, artık Rablerine hiçbir şeyi ortak koşmayacaklarını açıklamışlardır. İşte bu olay üzerine Cin sûresi İnmiştir.
Surenin temel konuları
Cinlerin varlığı,
Cinlerin Kur’an’a ve peygamberimize iman etmeleri,
Cinlerin itikadi durumu,
Cinlerle insanlar arasındaki ilişki,
Cinlerin uzaya açılmaları,
Allah’ın gaybı dilediğine bildirmesi.
Surenin temel mesajları
Cinler vardır. Cinlerin varlığına iman etmek gerekmektedir. Cinlerin varlığını reddetmek, Kur’an’ı reddetmek anlamına gelmektedir.
Cinler de sorumlu varlıklardır. Onların da insanlar gibi iman eden ve etmeyenleri vardır. İçlerinde müminler olduğu gibi, inanmayanlar ve müşrikler de bulunmaktadır. Cinler arasında onları kötü yola sevk edenlerin bulunduğu, bu noktada insanlarla aynı özelliklere sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Cinlerin bir kısmı peygamberimize iman ederek Müslüman olmuşlardır.
Cinler de insanlar gibi fiillerinden sorumlu tutulan varlıklar olup, ahirette hesaba çekileceklerdir. Bu hesap sonucunda bir kısmı cennete bir kısmı cehenneme girecektir.
Peygamberimiz Kur’an okuduğu zaman cinler onun etrafına üşüşüp dinlemekteydiler. Bu göstermektedir ki, Kur’an okunduğunda cinlerin orada hazır bulunup dinliyor olma ihtimalleri vardır.
Bazı insanlar ile cinler arasında irtibat kurulduğu anlaşılmaktadır. Bu insanların durumu, günümüzde "cinci" tabir edilen kimselerin durumunu hatırlatmaktadır. Cinler, kendilerinden yardım bekleyen bu tip insanların sapkınlıklarını arttırmaktan başka bir iş yapmamaktadırlar.
Bazı cinler uzaya açılarak, gayba dair bir takım haberleri edinmeye çalışmakta, ancak bundan engellenmektedirler. Muhtemelen uzayda yer alan yıldızların ateş topu halinde bu cinlerin üzerlerine atılarak onları yok etmeleri söz konusu olabilir. Bu nedenle, cinler gaybın bilgisine sahip olamamaktadırlar.
Kıyamet vaktini peygamber dahil, Allah’tan başka hiç kimse bilemez.
Allah bütün görülmeyenleri bilir. O, sırlarına kimseyi muttali kılmaz. Ancak, dilediği peygamber bunun dışındadır. Allah, peygamberleri arasından razı olduğu kimselere bu gaybın bilgisini vermektedir. Bu açıdan bakıldığında, bazı peygamberlere gayba dair bir takım bilgilerin verildiği anlaşılmaktadır.
Hz. Muhammed, insanlara bir fayda veya zarar verme gücüne sahip değildir. Onun görevi, ancak Allah katından olanı, onun gönderdiklerini tebliğdir.
Hasenat Programından alınmıştır.
Cevap: CİN SURESİ Hakkında Bilgi
burcuuu
bilgiler için çook teşekkürler çok işime yaradıı 🙂
Cevap: CİN SURESİ Hakkında Bilgi
yasemin
Surenin konusu tevhiddir .
Cahiliyye insanının cinlere atfettiği ne kadar olağanüstülük varsa , onların tamamını reddeder. Sure , görünmez varlıkların Allah’la insan arasında aracı değil , ilahi rehberliğe muhtaç mahluklar olduğu temasını işler
cin suresi hakkında bilgi, cin suresi, cin suresi neden indirilmiştir