TÂRIK SURESİ Hakkında Bilgi
@mir
TÂRIK SURESİ
Sure Hakkında Bilgi
Adını ilk ayette geçen "Târık" kelimesinden almaktadır. "Târık" kelimesi, geceleyin gelen, şiddetlice vuran, kapı çalan demektir. Burada bir yıldızın adı olarak zikredilmektedir. 17 ayetten oluşan Târık suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 86., nüzul sırasına göre ise 36. suredir.
Surenin temel konuları
Târık yıldızı,
Her insanın üzerinde bulunan koruyucu melekler,
İnsanın yaratılışı,
Öldükten sonra dirilmeye iman,
Kafirlerin sürekli Allah’ın gözetimi altında olmaları.
Surenin temel mesajları
Bu surede yüce Allah öncelikle Târık yıldızı üzerine yemin etmektedir. Kur’an’a bakıldığında, Allah’ın, insanın yapmasına ve ortaya koymasına imkan bulunmayan varlıklar üzerine yemin ettiği görülmektedir. Târık yıldızı, gece doğan ve karanlığı aydınlatan bir yıldız olarak anılmaktadır.
Allah, her insanın üzerinde onu koruyan, amellerini yazan melekler yaratmıştır. Başka ayetler dikkate alınarak düşünüldüğünde, insanın üzerinde bulunan ve onun amellerini yazan melekler ile insanı koruyan melekler birbirinden ayrı olabilir. Yani insanın amellerini yazmak ve onu korumak tek meleğin işi değildir. Bu işlerin her biriyle vazifeli ayrı melekler bulunmaktadır. İnsan bunun şuurunda olmalı, hayatının her anında meleklerle beraber olduğunu yakinen hissetmelidir.
Başka ayetlerde de belirtildiği gibi, bu surede de insanın atılan bir sudan yaratıldığı ifade edilmektedir. Değişik ayetlerde, insanın yaratılışıyla ilgili değişik maddelerden bahsedilmektedir. Bunlar insanın ilk yaratılış maddelerini ifade etmekten çok, onun yaratılış aşamalarını anlatmaktadır.
İnsanı bir damla sudan yaratan Allah, elbette onu öldükten sonra diriltme de gücüne sahiptir.
Kafirler de Müslümanlar gibi Allah’ın melekleri tarafından izlenmekte, yaptıkları her amel yazılmaktadır.
Gizlenenlerin ortaya döküldüğü kıyamet gününde insan için ne bir güç ne de bir yardımcı vardır.
Kur’an, hak ile bâtılı ayıran bir sözdür. O, asla bir boş söz veya şaka değildir.
Yüce Allah, kafirlerin tuzaklarını boşa çıkarır.
Hasenat Programından alınmıştır.
Cevap: TÂRIK SURESİ Hakkında Bilgi
Muhammed
tarık suresi ile ilgili bilgiler,
tarık suresi tefsiri ve tarık suresi temel konuları
TARIK SÛRESİ
86
İndiği Yer :
Mekke
İniş Sırası :
36
Âyet sayısı :
17
Nüzulü
Mushaftaki sıralamada seksen altıncı, iniş sırasına göre otuz altıncı sûredir. Beled sûresinden sonra, Kamer sûresinden önce Mekke’de inmiştir.[1]
Adı
Sûre adını ilk âyette geçen ve "yıldız" anlamına gelen "tank" kelimesinden almıştır. [2]
Konusu
Sûrede insanın yaratılışı ve hayatının Yüce Allah tarafından denetlendiği, öldükten sonra dirilme ve haşre İman, Kur’an’ın gerçekliği, inkarcıların söz konusu gerçeği hiçbir zaman engelleyemeyecekleri gibi hususlar ele alınmıştır. [3]
Meali
Rahman ve rahîm olan Allah’ın adıyla… 1. Andolsun gökyüzüne ve (onda) gece çakıp görünene! 2. O, gece çakıp görünen nedir bilir misin? 3. Karanlığı delen yıldızdır. 4. Hiç kimse yoktur ki, başında bir göz kulak olanı bulunmasın. 5. Artık insan neden yaratıldığına bir baksın. 6.0, atılan bir sudan yaratıldı. 7. O su bel ve göğüs kafesi arasından çıkar, 8. Şüphesiz Allah onu (öldükten sonra) tekrar yaratmaya elbette kadirdir; 9-10. Bütün sırların ortaya dökülüp de insanın ne bir gücü ne de yardımcısının bulunamayacağı gün. 11-13. Andolsun dönüşlü semâya ve bitkiyle yanlan yere ki Kur’ân (hak ile bâtılı) ayıran bir sözdür. 14.0 asla bir şaka değildir. 15. Onlar bir tuzak kuruyorlar; 16. Ben de bir karşı plan hazırlıyorum. 17. Sen o inkarcılara süre ver, onlara biraz zaman tanı. [4]
Tefsiri
1-4. "Gece çıkıp görünen" şeklinde çevirdiğimiz "tank", sözlükte "gece gelen, şiddetle vuran, çarpan" anlamlarına gelir. Yıldızlar gece görünüp gündüz kaybolduğu için onlara da "tank" denmiştir. Müfessirler buradaki "tânk"ın özel bir yıldız mı yoksa genel anlamda yıldız mı olduğu konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerse de[5] ışınlan gecenin karanlığını delip yeryüzüne ulaştığı için 3. âyette "delen yıldız" anlamında "en-necmü’s-sâkıb" tamlamasıyla tarif edilmiştir. Bu tariften "tânk"ın genel anlamda yıldız olduğu anlaşılmaktadır. Bu âyetlerde söze göğe ve yıldıza yemin edilerek başlanmasının sebebi, 4. âyette belirtilen asıl konunun, yani insanın dünyadaki hayatının daima bir denetleyiçinin, koruyucunun kontrolünde olduğu gerçeğinin önemine dikkat çekmektir.
tarık suresi hakkında bilgi, tarık suresi ile ilgili bili, tarık suresinde ne anlatılıyor