ZİLZÂL SURESİ Hakkında Bilgi
@mir
ZİLZÂL SURESİ
Sure Hakkında Bilgi
Sure, yeryüzünün kıyamette şiddetle sarsılacağından bahsettiği için "deprem" anlamına gelen bu ismi almıştır. "Zelzele" adıyla da anılmaktadır. 8 ayetten oluşan Zilzâl suresi, Medine’de inmiştir. Ancak üslûp bakımından Mekke’ de inen surelere benzer. Zira bu surede, kıyamet günü olacak olan sıkıntı ve dehşet verici haller anlatılır. Mushaftaki sıralamada 99., nüzul sırasına göre ise 91. suredir.
Surenin temel konuları
Kıyametin kopuşuyla ilgili bazı sahneler,
Hesap günü,
Amellerin karşılığı.
Surenin temel mesajları
Kıyamet koparken yeryüzü şiddetle sarsılacaktır. O gün bütün yüksek köşk ve saraylar yerle bir olacak. Bütün oturmuş büyük dağlar yıkılacak. Yerin, içindeki ölüleri dışarı çıkarması, altın ve gümüş gibi kıymetli hazîneleri dışarı atması ve her insana, "Falan gün şöyle yaptın, falan gün böyle yaptın" diyerek, üzerinde yaptıklarını haber vermesi gibi insanın dehşete kapılacağı enteresan ve garip olaylar meydana gelecek. Bütün bunlar, o dehşetli günde olacak olan hayret verici şeylerdir.
Kıyametin kopuşunu haber veren bu sarsıntıların başlaması karşısında insanoğlu, büyük bir şaşkınlık geçirerek, "bu yeryüzüne ne oluyor" diyecek.
İnsanlar kıyametin kopuşundan sonra hesap vermek üzere yeniden diriltilecekler, her insan dünyada hangi ameli işlediğini bir bir görecektir.
Yaptığı iyilik veya kötülüğün karşılığını almayan hiçbir insan kalmayacaktır. Zerre kadar iyilik de, zerre kadar kötülük de o gün karşılığını bulacaktır.
Hasenat Programından alınmıştır.
KISACA ZİLZÂL SURESİ Hakkında Bilgi Yazı
mum
zilzal suresi ile ilgili kısa bilgiler
ZELZELE SURESİ
Surenin İsmi:
Kıyamet gününden az önce meydana gelecek şiddetli sarsıntıyı haber vererek başladığı için "Zelzele" veya "Zilzal" suresi olarak isimlendirilmiştir: "Yer, kendisine ait şiddetli bir sarsıntı ile zelzeleye uğratıldığı zaman." (1. ayet) Medine döneminde inmiştir. İbni Kesir ise Mekke döneminde indiğini söylemiştir.
Surenin Muhtevası, içeriği, Konusu:
Bu surenin üslûbu ve konusu, kıyamet dehşetleri ve sıkıntılarından söz etmesi bakımından Mekke döneminde inen surelerin üslûp ve mevzuuna benzemektedir.
İki konu etrafında dönmektedir:
1- Kıyamet gününde yerde büyük bir sarsıntı ve zelzelenin olacağının beyanı. O gün üzerindeki her şey yıkılacak, içindeki kabirlerde bulunan insanları çıkaracak ve her insanın üzerinde yaptıklarına şahitlik edecek: "Yer, kendine ait şiddetli bir sarsıntı ile zelzeleye uğratıldığı zaman." (1-5. ayetler).
2- Yaratılmışların hesap yerine gitmeleri, sonra da amellerinin karşılığının verilmesi, iki kışıma bölünmeleri gibi durumların bildirilmesi. Cennete giden mutlu sona kavuşacak, cehenneme giden ise bedbaht olacaktır. "O gün insanlar, amelleri kendilerine gösterilmek için dağınık dönecekler." (6-8. ayetler). [3]
Nüzul Sebebi:
Kâfirler kıyametten ve hesap gününden çokça soruyorlardı. "Kıyamet günü ne zamandır?" (Kıyame, 75/6), "Doğru söyleyenlerden iseniz, bu vaad ne zamandır?" (Mülk, 67/25) "Bu fetih ne zaman?" (Secde,32/28) Yani bu bize vaad ettiğiniz, Allah’ın kulları arasında hükmedeceği dirilme günü ne zamandır? gibi sorular soruyorlardı. Onun bilgisinin Allah katında olduğunu, hesap ve ceza günü olan vakti aktini tayinin mümkün olmadığını bilsinler diye bu sürede sadece kıyametin alâmetlerini açıklanmıştır. [4]
Surenin Fazileti:
Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai, Abdullah b. Amr’dan şöyle dediğini rivayet ettiler: " Bir adam Rasulullah (s.a.)’a gelip: " Beni okut ya RasulAllah!" dedi. Ona: "Râlılardan üçünü oku." buyurdu. Adam: "Yaşım ilerledi, kalbim sertleşti, dilim kalınlaştı." dedi. "Hâmîm’lilerden oku." buyurdu. İlk sözü gibi bir söz söyledi. Bunun üzerine: "Sebbeha’lılardan üçünü oku." buyurdu. Aynı sözü söyledi. Adam: "Ya RasulAllah! Bana toplu bir sure okutuver." dedi. Ona sonuna kadar Zelzele suresini okuttu. Adam: "Seni nebi olarak gönderene yemin olsun ki, üzerine fazlasını koymam." dedi. Adam gitti. Rasulullah (s.a.): "Adamcağız kazandı. Adamcağız kazandı." buyurdu. Sonra da: "Onu bana getirin." buyurdu. Gelince buyurdu ki: "Kurban günü ile de em-rolundum; Allah onu bu ümmet için bayram günü yaptı." Adam: "Sadece bir dişi bulabilirsem onu da keseyim mi?" dedi. "Hayır[5] Ancak, saçını düzeltirsin, tırnaklarını kesersin, bıyığını kısaltırsın, etek tıraşını olursun. Bu Allah azze ve celle katında kurbanının tamamıdır." diye cevap verdi.
Tirmizi hasen hadistir, diyerek Enes b. Malik’ten şöyle rivayet etti: "Rasulullah (s.a.) ashabından birine: "Fülan, sen evlendin mi?" dedi. "Hayır. VAllahi ya RasulAllah. Evlenebilecek bir şeyim de yoktur." dedi. Rasulullah (s.a.) "İhlâs suresini bilmiyor musun?" buyurdu. "Biliyorum." deyince de: "O Kur’an’ın üçte biridir. Nasr suresini bilmiyor musun?" diye sordu. "Evet" diyince: "O Kur’an’ın dörtte biridir. Kâfırun suresini bilmiyor musun?" diye sordu. "Evet" deyince: "O Kur’an’ın dörtte biridir. Zelzele suresini bilmiyor musun?" diye sordu. "Evet" deyince: "O Kur’an’ın dörtte biridir. Evlen!" buyurdu."
zilzal suresi hakkında bilgi, zilzal suresi tefsiri, zilzal suresi konusu