KÂFİRÛN SURESİ Hakkında Bilgi

KÂFİRÛN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
KÂFİRÛN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen ve "İnkârcılar" anlamına gelen "kâfirun" kelimesinden almıştır. Kâfirlere hitap ettiği için bu ismi almıştır. Sure, "Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn", "Mukaşkışe", "İhlâs", "İbadet", "Dîn" adlarıyla da anılmaktadır. Ayrıca İhlâs süresiyle birlikte bu iki sureye "İhlâsayn (iki İhlâs)" adı verilmiştir.1 Müfessirler bu surenin faziletiyle ilgili olarak, Hz. Peygamber’in, "Kul hüvellahu ehad Kur’an’ın üçte birine denktir, Kul yâ eyyühel-kâfirûn ise dörtte birine denktir" buyurduğunu; Sahâbe’den birine, "Uyumak üzere yatağına yattığında Kul yâ eyyuhel-kâfırûn sûresini oku; bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun" dediğini naklederler.2 6 ayetten oluşan sure, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 109., nüzul sırasına göre ise 18. suredir.

Surenin temel konuları

Surede, Hz. Peygamber’in inkârcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği ifade edilmekte ve İslâm dininin şirkten uzak tutulması hedeflenmektedir.

Surenin temel mesajları

Peygamberimizin bu sureyi sabah namazlarında sıkça okuduğu rivayet edilmiştir.

Gece yatarken okunduğu takdirde şirkten uzak kalınacağı nakledilmiştir.

Surede her ne kadar ilk anda Mekkeli müşrikler muhatap alınmakta ise de, genel anlamda tüm inanmayanların muhatap olacağı açıktır. Bu hitap, sadece Peygamberimizin dönemiyle kayıtlı olmayıp, günümüze kadar her asrı içine almaktadır.

Müşrikler peygamberimize putlara ibadet etmesini teklif etmişler, buna karşılık kendilerinin de Allah’a ibadet edeceklerini söylemişlerdi. Bu teklifin arkasında sinsi bir oyun olduğu çok açıktı.
Bir peygamberin ve bir müminin bir anlık dahi olsa Allah’tan başkasına ibadet etmesi mümkün değildir. Bu nedenle, bu surede müşriklerin teklifleri reddedilirken, "siz benim ibadet ettiğime ibadet etmezsiniz" demek suretiyle, müşriklerin hile ve oyunlarını da ortaya koymuş olmaktadır.

Müslümanlar kıyamete kadar bu gibi tekliflerle karşılaşabiliriler. Bu teklif tamamen bir tapınma şeklinde olmayıp, bir kültürün, bir medeniyetin, bir ibadetin veya bir ritüelin, şekil değiştirmiş tarzda da olsa tesiri şeklinde olabilmektedir. Müslümanların bu gibi durumlar karşısında dikkatli olmaları gerekmektedir.

Dipnotlar

Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez, Prof. Dr. Sabrettin Gümüş, Kur’an Yolu: V/671.
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sabrettin Gümüş, Kur’an Yolu:V/671.

Hasenat Programından alınmıştır.


Kısaca KÂFİRÛN SURESİ Hakkında Yazı tefsir

mum
kafirun suresi ile ilgili bilgiler

KÂFİRUN SURESİ

Surenin İsmi:

Allah Tealâ, Peygamberi Muhammed (s.a.)’e kâfirlere, taptıkları putlara tapmayacağını bildirmesini emrettiği ilk ayette geçen "Kâfirûn" kelimesiyle isimlendirildi. "De ki: "Ey kâfirler! Ben sizin tapmakta olduklarınıza tapmam." Münabeze suresi, İhlâs suresi, Mükaşkaşa suresi olarak da anılmıştır.

Önceki Sureyle İlişkisi:

Allah Tealâ geçen surede Peygamberine Allah’a hiçbir şekilde ortak koşmadan yalnız O’na ihlâsla ibadeti emretmişti. Tevhid ve şirkten uzak kalınacağının ilânı olan bu surede ibadetin kâfirlerin ibadetinden ayrı olduğunu açık bir şekilde belirtiliyor: Peygamber sadece Rabbine ibadet eder. Onların tapındıkları putlara tapınmaz. Bu hususu da tekrarlayarak tehdit etti.

Surenin Fazileti:

Sahih-i Müslim’de Cabir’den Rasulullah (s.a.)’ın bu sureyi ve İhlâs suresini iki rekat tavaf namazında okuduğu sabittir.

Yine Sahih-i Müslim’de Ebu Hureyre’nin rivayet ettiği bir hadiste Rasulullah (s.a.)’ın bu iki sureyi sabah namazının iki rekaatında okuduğu rivayeti vardır. Ahmed, Tirmizi, Nesai ve İbni Mace’de de İbni Ömer’den rivayet edilmiştir. Tirmizi: Bu hasen hadistir, dedi.

Zilzal suresinde Tirmizi’deki İbni Abbas hadisinde bu surenin, Kur’an’ın dörtte birine muadil olduğu, Zilzal suresinin de dörtte bire muadil olduğu geçmişti.

Ebu’l-Kasım el-Taberani, Zeyd b. Harise’nin kardeşi olan Cebele b. Harise’den rivayet ettiğine göre Peygamber (s.a.) şöyle buyurdu: "Yatağına girdiğinde Kâfirun suresini sonuna kadar oku. Muhakkak o, şirkten beraattır. " İmam Ahmed bunun aynısını Haris b. Cebele’den rivayet etti. Özet olarak Rasulullah (s.a.) bu sureyi ve İhlâs suresini iki rekat tavaf namazında, sabah namazının iki rekatında (sünnetinde), akşamdan sonraki iki rekatta okuduğu ve Vitirde de A’la, Kâfirun ve İhlâs surelerini okuduğu sabittir.

Nüzul Sebebi:

Taberani ve İbni Ebi Hatim, İbni Abbas’tan şunu rivayet etti: "Kureyş Rasulullah (s.a.)’a kendisine, Mekke’nin en zengini olacak şekilde mal veremeye, kadınlardan dilediği ile evlendirmeye davet ederek, bunlar senin olsun. Yeter ki ilâhlarımıza sataşmaktan el çek, onları kötülükle anma. Eğer kabul etmeyeceksen bizim ilâhlarımıza bir yıl ibadet et, dediler. "Rab-bimden gelecek olanı bekleyeyim." diye cevap verdi. Allah Tealâ Kâfirun suresini sonuna kadar indirdi. Ve "De ki: Siz ey cahiller! Bana Allah’tan başkasına mı tapınmamı emrediyorsunuz?" (Zümer, 39/64) ayeti indi.

Abdürrezzak, Vehb’ten nakletti: Kureyş kâfirleri Peygamber (s.a.)’e: Bir yıl senin bize uyman bir yıl da senin dinine bizim uymamız senin için yeterli midir? dediler. Allah Tealâ bunun üzerine Kâfirun suresini sonuna kadar indirdi.

İbni Ebi Hatim, Said b. Mina’dan rivayet etti: Velid b. Muğire, As b. Vail, Esved b. Muttalib ve Ümeyye b. Halef Rasulullah (s.a.) ile karşılaştılar: Ey Muhammedi Gel, tapındığımıza tapın, biz de senin tapındığına tapınalım; biz ve sen bütün işimizde birleşelim, dediler. Allah Tealâ Kâfirun suresini indirdi.

Nisabûri’nin naklettiği de bunu doğrulamaktadır: Bu sure Kureyş’ten bir topluluk hakkında indi. Onlar şöyle demişlerdi: Ey Muhammedi Gel, bizim dinimize uy, bizde senin dinine uyalım. Bir yıl bizim ilâhlarımıza tapın, bir yıl da biz senin ilâhına tapınalım. Eğer senin getirdiğin bizim elimizdeki-lerden daha hayırlı ise sana ortak olur, ondan nasibimizi alırız. Bizim elimizdekiler senin elindekilerden hayırlı ise sen bize katılır, nasibini alırsın. Peygamberimiz Buyurdu ki: "O’na ortak koşmaktan Allah’a sığınırım." Allah Tealâ sonuna kadar Kâfirun suresini indirdi. Rasulullah (s.a.) Mescid-i Ha-ram’a gitti. Bu sureyi onlara okudu. O zaman ondan umutlarını kestiler.

İbni İshak ve diğerleri İbni Abbas’tan nüzul sebebi hakkında şunu naklettiler: Velid b. Muğire, As b. Vail, Esved b. Abdulmuttalib ve Ümeyye b. Halef Rasulullah’a (s.a.) dediler ki: Ey Muhammedi Gel, senin tapındığına tapınalım, sen de bizim tapındığımıza tapın; Biz ve sen işimizin hepsinde birleşelim. Eğer senin getirdiğin bizim elimizdekinden hayırlısı ise, sana katılmış ve nasibimizi almış oluruz. Bizim elimizdeki senin elindekin-den hayırlı ise bizim işimize katılmış ve nasibini almış olursun! Bunun üzerine Allah Tealâ Kâfirun suresini indirdi.


Cevap: KÂFİRÛN SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Surenin konusu İslam akidesinin temeli olan tevhiddir. Bu sure ihlas ile birlikte kelime-i tevhid niteliğindedir . La ilahe ‘yi Kafirun suresi , illAllah’ı İhlas suresi tefsir ve temsil eder


kafirun suresi hakkında bilgi, kafirun suresi ile ilgili bilgiler, kafirun suresi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();