Namaz kılanın önünden geçmek
yusufbagci
1- Bir camide, zaruret halinde namaz kılanın önünden geçebilmek için bu mescidin ne kadar (kaç m2) büyüklükte olması gerekir. Bu büyüklüğü sağlayan bir camide müsait yerden geçebilecekken bilerek namaz kılanın önünden geçmek yine de günah mıdır?
2- Bir camide imamın, mihrabın hizasında namaz kılan bir kişinin tam önüne geçip (mihraba geçmek için) sünnet (cemaatle farza değil) namaza durmasının hükmü nedir?
3- Önünden geçme konusunda namaz kılanın kıyamda, celsede veya secde halinde olması arasında fark var mıdır? Yani namaz kılanın önünden kıyamda geçmek günah iken aynı kişi secdeye gittiğinde geçmek caiz olur mu?
Cevap: Camide Namaz kılanın önünden geçmek
NuN
1 Çok büyük camilerde namaz kılanın önünden geçmeme imkanı olmadığında geçilir fetvası vardır.
2 imamın mihraba geçmesini engelleyecek şekilde namaza durmak doğru değildir.
3 hayır
Cevap: Camide Namaz kılanın önünden geçmek
yusufbagci
Hocam o çok büyük camilerin asgari alanı ne kadar olmalı? Muteber bir kitapta okumuştum ama sonra unuttum. 40 m2 miydi 60 m2 miydi? Onu hatırlamıyorum. Bu arada bütün cevaplarınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Cevap: Camide Namaz kılanın önünden geçmek
musab
< Hocam o çok büyük camilerin asgari alanı ne kadar olmalı? Muteber bir kitapta okumuştum ama sonra unuttum. 40 m2 miydi 60 m2 miydi? Onu hatırlamıyorum. Bu arada bütün cevaplarınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun. >
Ben aşağıdaki linkte gerekli açıklamayı yapmıştım. İlk yazıda kopukluk var gibi görünmesinin sebebi, o tek mesaj gibi görünen mesajın aslında birden çok mesajın birleştirilmesinden oluşmasındandır.
https://www.forumduasi.com/hanefi-mezhebinde-namaz/272702-hanefi-mezhebinde-namaz-kilanin-onunden-gecilir-mi.html
Tıklanabilir link nasıl yapılıyor, yapamadım ben:)
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bekleyenim vardı, tesbihata kalmayıp çıkarken herhangi bir boşluk bulamadım insanların aralarından geçecek boşluk felan yoktu mecbur önlerinden geçtim bu durumlar gelebiliyor başıma mekruhmudur arkadaşlar günaha girmekten korkarım
arifselim
Namaz kılmıyorlarsa yani tesbihatle meşgul iseler önlerinden geçmen de bir sakınca yoktur. Ama namaz kılıyorlarsa önlerinden geçme caiz olmaz. Büyük olan camilerde ise kişi ile secde ettiği yer arasında geçmemek gerekir.
Kırmızı_su
Selamun Aleykum hocalarım.Ben cemaatle namaz kılarken birisi bana tesbih uzattı uzattığı yerde yani benim aldığım yerde adam biraz geride namazdaydı ben durumda onun önüne geçmiş gibi günah yazılır mı veya bu günah mıdır?
Hoca
anlamadım ama birilerinin namaz kılarken önüne geçilmez
Kayıtsız Üye
sevgili mumsema bir ablam var 29 yaşında defalarca kez uyarmama rağmen Namaz kıldığım da önümden geçiyor ve gelip kedimizi yüksek sesle seviyor ister istemez kafam karışıyor şaşırıyorum öfkeleniyorum yüzüm düşüyor zaten zor adapte oluyorum Namaza.. ne yazık ki aile fertlerinin diğerleri de Namaz sırasın da bağırarak bazen küfrederek konuşuyor kaç kere uyardım ama anlamıyorlar ablam birde üniversite mezunu artık kasten yaptığını düşünecem bana bir akıl verin ben ne yapayım bunlara nasıl laf anlatayım annem de buna dahil Namaz kıldığımı bildiği halde bağırarak konuşuyor oda. bende öfkeme hakim olamıyorum selam verdikten sonra azarlayarak Namaz kılıyorum görüyorsun niye susmuyorsun diyorum Namazla kazandığım sevapları anneme bağırarak kaybettiğimi hissediyorum çok bunaldım :((((((
mum
namaz kılanın önünden geçmek ama namaz kılan kişi tedbir almalı, duavara yakın kılmalı veya önüne sütre koymalı. Sütre koyduktan sonra kim geçerse geçsin günah olmaz (Yastık gibi sehpa gibi.)
Ses meselesi ise ben namaz kılarken davul çalsalar umurumda olmuyor 🙂 rahatsız olan sakin bir odanın bir bölümünü mescid edinsin ve orada kılsın
ayseiclal99
Namaz kılanların önünden zorunluluk halinde arkamızı dönerek geçebilir miyiz?
imam
Ciddi Bir Mazeret Olmadan Namaz Kılanın Önünden Geçmek Büyük Günahlardandır.
"Namaz kılmakta olanın önünden geçen kimse ne kadar günah işlediğini bilmiş olsaydı, kırk yıl kadar zaman yerinde durması onun için daha hayırlı olurdu."
HADİSİN KAYNAĞI:
Buhârî, Salât 101; Müslim, Salât 261. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 108; Tirmizî, Mevâkît 134; Nesâî, Kıble 8; İbni Mâce, İkâme 37
namaz kılanın önünden geçmek