Kuran kursu açma şartları nelerdir?
Kayıtsız Üye
Kuran kursu açma şartları nelerdir?
Cevap: Kuran kursu açma şartları nelerdir?
Desert Rose
Kursların Açılışı ve Kayıt İşlemleri
Kursun açılışı
Madde 4- Kurslar, Başkanlıkça Milli Eğitim Bakanlığı ile koordine edilerek gerekli görülen il, ilçe, belde ve köylerde açılır.
Kurs binaları, imkânlar ölçüsünde Başkanlıkça hazırlatılan projelere uygun olarak yaptırılır. Müftülükler, kendi bölgelerinde kurs binası yapımı ile ilgili gerçek veya tüzel kişilerce girişilecek teşebbüsleri yönlendirirler ve çevrenin ihtiyacını karşılayacak olan projeyi Başkanlıktan temin ederek uygulanmasını sağlarlar.
Müftülükler, yeteri kadar derslik, yönetim odası, teneffüs alanı, tuvalet, lavabo ve benzeri bölümleri bulunmayan yerlerde kurs açılması için yapılan başvuruları işleme koymazlar.
Hazırlanan kurs binaları bizzat ilgili müftü tarafından görülerek bu maddede belirtilen şartlara uygunluğu tespit edildikten sonra açılış için Başkanlığa teklifte bulunulur.
Kurs binasının tahsis işlemleri
Madde 5- Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Kursları İle Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin (a) fıkrası uyarınca Kur’an kursu binası ve müştemilatının Başkanlığa tahsisinde ilgili müftülükçe;
a) Şahıslara ait binalarda, mülk sahibinin noter vasıtasıyla vereceği muvafakat belgesi,
b) Köy tüzel kişiliğine ait yerlerde, Köy İhtiyar Heyeti Kararı’nın noter tasdikli sureti,
c) Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yerler için, Vakıflar Meclisi kararının sureti,
d) Belediyelere ait yerler için Encümen Kararının noter tasdikli sureti,
e) Mülkiyeti dernek veya özel vakıflara ait binalar için yönetim kurulu veya mütevelli heyet kararının noter tasdikli sureti,
Başkanlığa gönderilir.
Gerçek ve tüzel kişilere ait binalarda kurs açılabilmesi için ayrıca bina sahibinin en az üç yıl süre ile binanın kullanım hakkını Başkanlığımıza vermesi şarttır.
Açılış şartları
Madde 6- Bir yerde kurs açılabilmesi için;
a) Yönergenin 5 inci maddesi esaslarına göre en az 20 öğrenci alabilecek kapasitede bir binanın hazırlanması,
b) Milli eğitim ve sağlık müdürlüklerince bu binanın eğitim-öğretim ve sağlık açısından kurs binası olmaya elverişli olduğuna dair rapor düzenlenmesi,
c) Eğitim-öğretim için gerekli araç ve gereçlerin temini ile bunların ilgili müftülükçe demirbaş kaydının yapılmış olması,
d) Kurs açılması için en az 15 öğrencinin, öğrenciler küçük ise kanunî temsilcilerinin başvurması,
e) Kurs açılma teklifinin Başkanlığa ulaştırılması,
f) Kurs açılması istenen bina hakkında Başkanlığa intikal eden mevcut bilgilerin ve çevrenin kursa ihtiyacı olup olmadığının Başkanlık müfettişleri veya Din Eğitimi Dairesi Başkanlığınca yerinde tetkik ve tespit edilerek değerlendirilmesi, bu mümkün olmadığı takdirde Başkanlıkça verilecek yetkiye göre söz konusu değerlendirmenin ilgili il müftüsünce yapılması,
gereklidir.
Başkanlıkça kursun açılması uygun görüldükten ve mahalline gerekli tebligat yapıldıktan sonra kurs açılmış olur.
Başkanlıkça açılan kurslara standart kurs tabelası asılır.
İllerden gönderilecek Kur’an kursu açma teklifleri her yıl 01 Eylül tarihine kadar Başkanlığa intikal ettirilir. Kur’an kursu açılış tekliflerine Bina Tanıtma Formu (EK-1) eklenir. Başkanlıkça mahallinde gerekli inceleme yapıldıktan sonra açılması uygun görülen kursun açılış onayı mahalline gönderilir.
Başkanlıktan açılış onayı alınmadan öğrenci kaydı yapılamaz ve kurslarda eğitim-öğretime başlanamaz.
Kayıt şartları
Madde 7- Kursa kayıt olacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türk vatandaşı olmak, (yabancı uyruklu olanlar, Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra, Başkanlığın izni ile kursa kaydedilebilirler),
b) İlköğretimi bitirmiş olmak veya ilköğretim çağını geçmiş ve okur-yazar olmak.
Kayıt için gerekli belgeler
Madde 8- Kursa kayıt olacaklardan;
a) Dilekçe,
b) İlköğretimi bitirdiğini gösteren belgenin aslı veya onaylanmış örneği,
c) Eğitim çağını geçmiş olanlardan ilkokulu bitirdiğine dair diploma veya okur-yazarlık belgesi,
d) Nüfus hüviyet cüzdanının fotokopisi veya örneği,
e) 2 adet vesikalık fotoğraf,
istenir.
Kayıt işlemleri
Madde 9- Başkanlıkça ayrı bir tarih bildirilmediği takdirde kayıt işlemleri her yıl eylül ayı içinde yapılır. Ancak gerektiğinde ekim ayında da kayıt yapılabilir.
Kursa kayıt için başvuranlar, gerekli belgeleri tamamlamaları hâlinde başvuru sıralarına göre öğrenci sicil defterine kaydedilirler. Hafızlığa çalışan öğrenciler için ayrı sicil defteri tutulur.
Kur’an kursu öğreticileri, eylül ayının ilk pazartesinden itibaren kursa kayıt ettikleri öğrencilerin eğitim-öğretim işleri ile meşgul olurlar.
Öğrenci durum çizelgeleri
Madde 10- Hafızlığa çalışan öğrenciler için Kur’an Kursları Öğrenci Durum Çizelgesi (EK-2), yüzünden okuyan öğrenciler için Kur’an Kurslarında Yüzünden Okuyan Öğrenci Sayıları ve Öğretici Durumunu Gösterir Çizelge (EK-3) ayrı ayrı olmak üzere ekim ayı sonu itibarıyla ilgili kurs yöneticisi tarafından doldurulup imzalanarak müftülüğe teslim edilir. Bunlardan hafızlığa çalışanların öğrenci durum çizelgeleri müftülükçe onaylandıktan sonra bir nüshası ile yüzünden okuyanların sadece kız-erkek olarak sayıları en geç kasım ayı sonunda Başkanlıkta olacak şekilde gönderilir. Bunların öğrenci durum çizelgeleri müftülükte muhafaza edilir.
Öğrenci nakli
Madde 11- Kurs öğrencilerinin başka bir kursa naklen gitmeleri hâlinde, bunların ayrılış ve kayıt işlemleri geciktirilmeden ilgili müftülüklerce yapılır.
Kayıt silme
Madde 12- Aşağıdaki hâllerde öğrencilerin kursla ilişkileri kesilir.
a) Bir ders yılında özürsüz toplam 45 gün veya aralıksız 30 gün devamsızlığı olanlar,
b) İlişik kesilmesi veya kovma cezası alanlar.
Kursla ilişkileri kesilen öğrencilerin ayrılış sebepleri ile tarihleri sicil defterine işlenir.
Kurslarda öğrenci mevcudu
Madde 13- Kurslarda sınıf mevcudunun 15 öğrenci olması esastır. Ancak öğretici sayısının yeterli olmadığı hallerde bu sayı 30’a kadar çıkabilir. Öğrenci sayısının 30’u aşması halinde ikinci bir sınıf açılır. Öğretici sayısı yeterli olduğu hallerde mevcut öğrenciler, öğreticiler arasında müftülükçe taksim edilir.
Yorum: Kuran kursu açma şartları nelerdir?
Kayıtsız Üye
Slm ben sirnak uludere ilçesine bağlı yemişli köyünde oturan bekar bir kazım küçük yaşta kur’an öğrenmeye başladım ve bitirdim bizimerhaba köyde kurs yoktu sonradan bize Urfa’dan bir hoca gel bende o hocanın yanına gittim ve kur’anı yanlış okuduğumu söyledi sonra bütün arkadaşlarımı dinledi bize tecvitli ogretmemislerdi bizde bilmiyorduk sonra en baştan düzeltmeye çalıştık namazlarimizi bile yanlış kalıyorduk hocamız onuda bize öğretti çok şükür ki geldi kurs açtı o hocam gittikten sonra tek hayalim köyünde kurs açmak oldu ben sadece 8ci sınıfa kadar okuya bildim çaliskandim hem okulda hemde kur’an kursunda keşke birileri bana yardım etse köyümde kurs açsam köydeki bütün bayanlara dinimizi ogretebilsem ama umudumu kaybetmedim Allah büyük belki bu yazıyı öyle biri okurki bana ulaşıp yardım eder
Yorum: Kuran kursu açma şartları nelerdir?
Kayıtsız Üye
şimdi bilgileriniz için TSK ederim tam istediğim gibi bir açıklama olmuş bende şimdi resmi olarak bir kuran kursu açmak istiyorum bunun için neler gerek diye bilgi topluyorum daha bilinmeyen bir şey varmı ilk tek şart yer ve 15 talebe ama bu teklifimizi müftülüge nsl yapıyoruz dilekçemi yazacağız
Kayıtsız Üye
İlçe müftülüğüne başvurabilirsiniz
özel kuran kursu açma şartları, d grubu kuran kursu açma şartları, kuran kursu açmak için gerekli belgeler