Dini obsesyon ve vesveseden kurtulma yolları
Kayıtsız Üye
Ben din ile meraklanan birisiyim,İslam dini hakkında güzel bilgiler
toplamağı çok seviyorum.Eskiden vesveseli birisiydim.Vesveseye çok önem
verdim ve vesvese dini obsesyona
dönüşdü.Artık kaç aydır bununla mücadele ediyorum,lakin bir türlü bu
dini obsesyonlardan kurtulamıyorum.Daima aklıma din ve yakınlarım
hakkında küfürler geliyor,Allaha şirk ile bağlı(haşa)düşünceler
geliyor.Bunun için Allah’a dua ediyorum,küfürler için özür diliyorum.Bir
kaç dakikadan sonra yine aklıma küfürler geliyor,yeniden Allahdan özür
diliyorum.Nerdeyse bütün günüm böyle geçiyor.Bu sorunumu yakınlarımla
paylaşamıyorum, onlara küfür etdiyim için onların bana küsüceklerini ve
kızıcaklarını sanıyorum.Her akşam bu kadar küfür etdiyim için Allah
beni sabaha sağ-salim çıkarırmı diye düşünüyorum.Yalnız bu ölüm korkumu
anneme söyleye bildim.O bana "Sen din ile meraklanıyorsun,din ile bağlı
internetden güzel bilgiler alıyorsun,seni böyle şeyler düşünmen doğru
deyil,böyle şeyler düşünme" söyledi.Bu küfürler için ben dinden
çıkdımmı,Allaha şirk koşdummu?Yakınlarıma,Allaha küfür etmek,şirk koşmak
ile ilgili düşüncelerim ve ölüm korkum için ne yapabilirim.Bu
günahmıdır?bunlardan nasıl kurtulabilirim.Dinle meraklandığım halde
böyle şeylerin aklıma gelmesi ne kadar düzgündür?şeytanın bunlarda bir
rölü olduğunu biliyorum amma bu küfürler benim içimden geliyor diye
düşünüyorum.Bunun çaresi nedir.Lütfen bütün bu sorularımı
cevaplayın.Şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Dini obsesyon ve vesveseden kurtulma yolları
Desert Rose
Obsesyon nedir – obsesyon Çeşitleri ve Tedavi Süreci
Hayatı gereğinden fazla zorlaştıran temizlik, simetri, kontrol, saldırganlık takıntıları ile dini,büyüsel takıntılar tedavi edilebiliyor
Psikiyatri Uzmanı Dr. Oğuz Tan, takıntı hastalığını, Kişinin mantıksız olduğunu bildiği halde zihninden atamadığı fikir olarak tanımlıyor. Bir düşünce hastalığı olarak ifade ettiği takıntının hastalık olarak tanımlanması için, düşüncelerin zihne gelip uzun süre meşgul etmesi, kişiyi rahatsız eder konuma gelmesi, kişi o fikri kafasından kovmaya çalıştıkça daha çok gelip aylarca, hatta yıllarca devam etmesi şeklinde seyretmesi gerektiğini belirtiyor.
Dr. Tan, takıntıları görülme sıklıklarına göre şöyle sıralıyor:
Temizlik takıntısı
Temizlik takıntılı kişiler bıkmadan usanmadan yıkanmak, ellerini ya da ayaklarını yıkamak isterler. Bir yerlerden üzerlerine pis bir şeylerin sıçradığını ya da başka bir yerden başkasına sıçramış olan bir şeyin dolaylı olarak kendilerine de ulaştığını düşünerek, tam olarak temizlendiklerine inanmayıp sürekli temizlenmek isterler. Bu temizlenmeler, birkaç dakikalık el yıkamalar şeklinde değil, saatlerini alacak şekilde suyla temas etme biçiminde gerçekleşebilir. Temizlik takıntılılar, çantalarında sürekli kolonya, ıslak mendil taşırlar. Kapı kollarını tutmak istemezler, peçete kullanırlar.
Düzen ve simetri takıntısı
Bu takıntıya sahip olan kişilere her şey eğri duruyormuş gibi gelir. Sürekli masa üstünü, dolapları düzenlemek isterler. Dolaptan bir gömlek alıp giymesi bir saati bulan, çünkü gömleği oradan alırken düzeni bozmak istemeyen hastaların sayısı çok fazladır.
Şüphe ve kontrol takıntısı
Kapıyı, ocağı, pencereyi kapatıp kapatmadıklarına, ütünün fişini çekip çekmediklerine bakarak hayatları kontrollerle geçen takıntılı kişiler, bazen hiç evden çıkamaz hale gelebilirler.
Dini takını
Bu takıntıya sahip kişiler, aslında inançlı ve dindar oldukları halde akıllarına dinle ilgili aykırı düşünceler gelir. Allah var mı yok mu gibi sorular, etmedikleri halde kutsal şeylere küfür etmek akıllarına gelir ve bundan çok rahatsız olurlar.
Büyüsel takıntı
Kapıyı açarken aklına babasının öleceği gelen, o nedenle babasının ölebileceğini düşünen, bu yüzden kapıdan bir daha girmek isteyip bu hareketi sürekli tekrarlayan bir kişi, büyüsel takıntılıdır. Ya da kişi elektrik düğmesine basarken aklına çocuğunun kaza geçireceği gelince düğmeyi açıp kapama ile saatlerini geçirebilir. Takıntılı kişilerin hayatı tekrarlarla geçer.
Saldırganlık takıntısı
Kişi asla saldırgan duygular taşımadığı halde, birini arabasıyla ezeceği, yemek yerken sofradaki bir aile üyesini bıçak saplayıp öldüreceği ya da yeğenini camdan atacağı gibi düşüncelerle meşgulse takıntılıdır. Asla yapmayacağı halde bu düşünceleri aklından atamaz.
Takıntı nasıl tedavi edilir?
Takıntının ilaç ve psikoterapi şeklinde iki çeşit tedavisi olduğunu belirten Dr. Tan, tedaviyi uygulama biçimlerini ve sonuçlarını şöyle anlatıyor:
Günümüzde ilaçlarla takıntı hastalığına karşı iyi bir netice alınabiliyor. Üstelik bu ilaçlar bağımlılık yapmayan, uyku ve sersemliğe yol açmayan, çalışanların, öğrencilerin hatta bazen çocukların bile kullanabileceği ilaçlardır. Sadece ilaç verdiğimiz kişilerin bile en az yarısında düzelme görülüyor. Psikoterapide ise ilaç versek de vermesek de kişiye takıntılarla nasıl mücadele edeceğini öğretiriz. Çünkü genelde hastalar takıntıyla yanlış mücadele eder ve hastalığı azaltmak yerine artıracak yöntemler kullanırlar. Psikoterapi tek başına da sonuç verebilir ancak ek olarak ilaç verilirse, hastaların yüzde 90’ında belirgin düzelmeler sağlar.
Tekrarlama riski var
Takıntı hastalığının tekrarlama riski yüksek bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Tan, tedavi bir iki yıl gibi uzun bir zamana yayılmazsa tekrarlama riskinin yüzde 100’e yakın olduğunu, ancak tedaviye yeterince devam edilirse tekrarlama riskinin sıfıra inmese de oldukça azalacağını söylüyor.
Cevap: Dini obsesyon ve vesveseden kurtulma yolları
Kayıtsız Üye
kısa ve öz bir anlatım olmuş, teşekkürler !
Cevap: Dini obsesyon ve vesveseden kurtulma yolları
Kayıtsız Üye
Kardeşim aynen bendeki sorunlar sendede varmis anlattiklarinin tilkisi bendede var neyapacagimi bilemiyorumnnamaz kıldıktan sonra secdeye kapaniyorum Allahim lütfen bu kufurleri aklimdan arindir diye ama hiç aklimdan cikmiyo özellikle haşa bu kufurleti Allah’a edince çok tatli geliyor haşa Allah’a inancim sonsuz
Kayıtsız Üye
Bende tekmiyim diye çok üzülüyodum.Aynı durum herkeste oluyomuş demekki.bende çok dinime bağlıyım.Allahıma inancım sonsuz ama benimde aklıma böyle istemeden düşünceler geliyor sürekli dua ediyorum.Allahıma inancımı tekrarlıyorum.Ama sanki böyle hislerim alınmış gibi hem hayata hemde dini açıdan sanki hiçbirşey hissetmiyomuşum gibi.Allahım inşAllah günah yazmaz.
Kayıtsız Üye
Kardeşlerim bende bu hastalığın sahibiyim. Benimki din olsun yaşam olsun geçmiş gelecek herşey var. İlaç tedavisi alıyorum. Bi yandan Allah’a sığınıyorum. Rabbim yardımcımız olacak inşAllah. Sabır kardeşlerim.
Kayıtsız Üye
Vesvese tedavi edilmeli yazıyodu bir konunuzda. Bu nasıl bir tedaviki? Psikoloğamı gitmeli yoksa tr’de buna özel hastane gibi birşeymi ? Mesela Azerbaycan’da cin musallatı,..,. İçin özel hastane var. Bu vesvese içinde öylemi? (Buarada aşırı vesveseden bahsediyorum)
seyit gazi
size şöyle bir soru sorayım,
bir kafir kendi kendine, – bu islam hak din mi acaba, – (haşa) bilmiyorum ya; – ilahları Allah (avc) hak ilah mı acaba, – (haşa) bilmiyorum ya deyip zulmüne devam ettiği zaman, müslüman mı oluyor ? ne zaman ki oturur adam gibi kelime i şehadetini getirir, rab olarak Allah avc yi beller, eksik gedik bir şeyler yapar müslüman olur. yani bu işler öyle düşünmeyle falan olmuyor. önce bunu belleyin
aklınıza gelen rahatsız olduğunuz bu düşüncelerden bir vebaliniz olmadığını ayrıca bellerseniz, bunun için kendinizi suçlamazsınız. bunu ciddiye almamak sizin için kolaylaşır. genellikle insan kendisine bir şeyin aksini telkin ettiği zaman, farkında bile olmadan aslında o şeyi kendi tepesine çıkaran kendisi olmuş olur. bir insan: – ben uzaylıyım, – yok ya değilim; – ben uzaylı değilim, ben uzaylı değilim diye kendine telkin eder durursa, uzaylı olur çıkar.
düşülen bir diğer hata da, insan bir düşüncenin aklına gelmesine mani olamaz. dolayısıyla vesvesenin karşı konulacak kısmı, bunun aklınıza geldiği kısmı değildir. bunun ciddiye aldığınız, bunu düşünmeyi meşgale edindiğiniz, bunu dilinize ve azalarınıza döktüğünüz kısmıdır. insan vesveseyi aklına getirmemeye çalışarak aslında başaramayacağı nafile bir çaba içine girer. haliyle başarılı olamayınca da insan kendisini suçlar ve sonrasında da yanlış bir döngüye girer. vesvesenin karşı koyacağınız kısmı; onu ciddiye alacağınız, düşünmeyi meşgale edeceğiniz kısmıdır. kesinlikle aklınıza gelmesi kısmı değildir.
öncelikle aklınıza gelen rahatsız olduğunuz düşüncelerden bir vebaliniz olmadığını bellemeniz ve bunun için kendinizi suçlamamanız gerekir. bu düşünceleri def etmeye bile çalışmayın. insan bu düşünceleri def etmeye çalışırken bile farkında olmadan bunları kendine meşgale edinir. sadece boşverin gitsin.
insanın kendini kaygılandırmak veya korkutmak gibi huyları olabilir. aslını astarını bilmediğiniz, neticesi de olmayan böyle kuruntulara kapılmaktansa hesap gününü düşünün, o yetecektir. o vakit olumlu veya olumsuz bu düşünceler ney, oturup düşünmek ney, bunları iş edinmek ney, ben nelerle uğraşıyorum dersiniz.
dini obsesyondan kurtulma yolları, vesveseden kurtulma yolları, obsesyondan kurtulmak için dua