Âlem-i Emir Ne Demektir?
Kayıtsız Üye
Âlem-i Emir Ne Demektir?
Cevap: Âlem-i Emir Ne Demektir?
Galus
Alemi emir
Âlem hakkında yapılan değişik sınıflandırmalardan biri: Halk ve emir âlemi.
Emrin iki mânâsı var: İş ve kumanda. Âlem-i emir denilince daha çok emrin ikinci mânâsı üzerinde durulur.
Emir âlemi de, halk âlemi de mahlûktur. Şu var ki halk âlemi, emir âlemiyle idare ediliyor. Emir âlemi, zamana ve mekâna bağlı değil. O halde, bu kâinatın görülen ciheti halk âleminden, onun idaresiyle ilgili kanunlar manzumesi ise emir âlemindendir.
Yerçekimi kanunu emir âleminden, toprak ise halk âlemindendir. Güneş halk âleminden, cazibesi ise emir âlemindendir. Beden halk âleminden, ruh ise emir âlemindendir.
Üstad Hazretleri mevcut ruhun da makûl kanunlar gibi âlem-i emirden olduklarını beyan etmekle bu konudaki farklı düşüncelere açıklık getirir.
Yine, kalb de bir arştır demekle, arşın emir âlemine merkez olduğuna işaret eder. Bedenin idaresiyle ilgili emirler nasıl kalbden çıkıyorsa, bütün âlemler de arştan idare ediliyorlar.
Bir yere gitmek istediğimizde, bu istek kalbimizden doğar. Akıl oraya nasıl gideceğimizi plânlamaya başlar. Ve ayaklar irademizin emrine uyarak istediğimiz yere doğru yol alırlar. İşte insandaki bu küçük misâlin, hayâlimizin alamayacağı kadar ulvîsi ve genişi, arş ile kâinat arasında geçerlidir.
Bazı zâtlar emir âlemini, halk âleminde tasarruf eden melekler âlemi olarak tefsir etmişlerdir.