Ezel ve ebed nedir?

Ezel ve ebed nedir?

Kayıtsız Üye
Ezel ve ebed nedir? Ezel ve ebed ne demektir Ezel ve ebed ne anlama gelmektedir açıklar mısınız ?


Cevap: Ezel ve ebed nedir?

Muhasibi
Ezel bir zaman şeridinin bir ucu, ebed de diğer ucu değildir. Zaman şeridine takılmış olan biz aciz insanlara göre ezel bizden önceki zamandır. Ebed ise bizden sonraki zamandır. Hâlbuki zamanı yaratan ve zamanlar üstü olan Allah’ın katında ezel ve ebed bir anda hazırdır ve yüce Allah zamanın üzerinde olduğu için ezeli ve ebedi hazır olarak görür. Çünkü her şey onun huzurundadır. Hiçbir şey onun huzurundan hariç değildir. Bunun için yüce Allah ezeli ve ebedi bir anda görerek ona göre hükmeder.
Allame Bediüzzaman hazretleri bu hususu Kader, ilm-i ezeliden olduğu için, ilm-i ezelî hadisin tabiriyle, manzara-i âlâdan, ezelden ebede kadar her şey, olmuş ve olacak birden tutar ihata eder, bir makam-ı âlâdadır (Sözler, 2004, s. 748) demektedir.

Bu hususu şöyle bir misalle izah eder. Senin elinde bir ayna bulunsa, sağ taraftaki mesafe mazi, sol taraf müstakbel farz edilse o ayine yalnız mukabilini tutar. Sonra ayineyi yukarıya kaldırdıkça iki tarafı birden tutar ayinesine alır. Ayine yükseğe çıktıkça o ayinenin görüş ufku ve dairesi genişlenir. Mazi ve müstakbeldeki olayları bir anda görür. (Sözler, 757–758) Yani, üç araba farz ediyoruz İstanbul’a gidiyor. Biri Tokat’ta diğeri Bolu’da ve biri de İzmit’te olsa Bolu’dakine göre Tokat’taki mazi, İzmit’teki müstakbel olur. Ama Türkiye’yi gören bir mevkiden bakan biri için her üçü de bir anda görünür. Ona göre geçmiş ve gelecek bir andadır.

Yüce Allah’ın ezeli ilmine göre her şey bir anda nazarı-ı şuhudundadır. Geçmiş ve gelecek diye bir şey düşünülemez. Zaman mefhumu, zamana mahkûm olan fani varlıklar ve insanlar içindir.

Yüce Allah insanı yaratmıştır ve insan için de cenneti ve cehennemi yaratmıştır. Cennet ve cehennemin ehlini de cennette ve cehennemde yaratmıştır ve her ikisi de doludur ve şu anda da faal olarak çalışmaktadır. Ancak insanı bu ikisine de girebilecek istidat ve kabiliyette yaratmıştır. Peygamberimizin (sav) zamanında ilim gelişmediği ve ümmi bir kavme gönderildiği için peygamberimiz (sav) hadislerinde kader ile ilgili meseleleri İrade- Hürriyet, İstidat ve kabiliyet kelimeleri ile ifade etmemiştir. Ancak cennetlik ve cehennemlik kelimeleri ile ifade buyurmuşlardır. Çünkü o zamanın insanları ancak bunu anlayabilirlerdi. İstidat ve kabiliyet, hürriyet ve irade onlar için daha muğlâk kelimelerdi. Bu konudaki ilmî gelişmeler daha sonra ortaya çıkmıştır. Maturudi ve İmam-ı Gazali döneminde tartışmalar irade üzerinde olmuştur, ama henüz istidat ve kabiliyet ve hürriyet kavramları gelişmemişti. Bunun için hadisler ve ayetler buna göre yorumlanmıştır. Zamanımızda ise ilmin gelişmesi ile kader ile ilgili hususlar irade, hürriyet, istidat ve kabiliyet gibi terimlerle yapılarak daha da açıklığa kavuşmuştur. Bunun için Bediüzzaman kader ile ilgili meseleleri buna göre izah etmiş ve Zaman geçtikçe Kur’an gençleşiyor, rumuzu tavazzuh ediyor demiştir


Allahın Sıfatları Ve Isimleriyle Ezeli Ebedi Oluşu

Kayıtsız Üye
Selamın Aleykum arkadaşlar kafama bir soru takıldı ALLAH isimleriyle ve sıfatlarıyla ezeli ve ebedidir amenna ama mesela ER RAHMAN diyoruz arapça bir kelime veya ER RAHİM arapça kelimeler arapçanın da başı var ALLAHIMIZ yaratmış yani lisanlarıda ALLAH yarattığına göre ER RAHMAN GİBİ esmaül hüsnalar Rabbimizin sıfatlarının tecellilerimidir yoksa onlarda mı ezelidir ?


Yorum: Ezel ve ebed nedir?

muvaffak
Bu konu klasik dönemde İslam Kelamcılarının sıkça tartıştığı bir konudur. Buna dair geniş bir bilgi edinebilmeniz için Kelam Tarihi ve Usülü kitabı okumanızı önermekteyiz. Allah’ın sıfatlarının kendisi gibi ezeli olduğu fikri yaygındır.


ezel ve ebed nedir, ezel ve ebed ne demek, ebed ne demek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();