Namaz arasında sureyi unutup eksik kılarsak sonradan aklımıza gelirse namaz kabul olur

Namaz arasında sureyi unutup eksik kılarsak sonradan aklımıza gelirse namaz kabul olur

Kayıtsız Üye
namazarasında sureyi unutup eksik kılarsak sonradan aklımıza gelirse namaz kabul olurmu?


Cevap: namazarasında sureyi unutup eksik kılarsak sonradan aklımıza gelirse namaz kab

Ravza Sevdam
Sehiv secdesi yapılır.
Sehiv secdesi; "yanılma ve unutma secdesi" demektir. Namazın farzlarından birinin tehiri (geciktirilmesi) veya vaciplerden birini terk ve ya tehiri halinde yapılması gerekir.

Şöyle yapılır:
Son oturuşta yalnız "Tahiyyat" okunduktan sonra iki tarafa selam verilir. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek secdeye varılıp üç kere " Sübhane Rabbiye’l-alâ " okunur. sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır. Bir tesbih miktarı duraklamadan sonra tekrar "Allahu Ekber" deyip ikinci secdeye varılır. Yine üç kez " Sübhane Rabbiye’l-alâ " okunduktan sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır ve oturulur. Tahiyyat, Salli-Barik ve"Rabbena atina" okunup önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selâm verilir.(1)
Mesela; Vitir namazında Kunut dualarını unutmak, Fatiha’dan sonra zamm-ı sure okunması gereken yerde zamm-ı sureyi okumadan rükûa gitmek, birinci tahiyyâta oturmayı unutmak, namazda secde ayeti okunduğu zaman secde etmemek gibi durumlarda vacip terk edildiği için sehiv secdesi gerekir.
Üç veya dört rekatlı farz namazlar ile vitir namazında ikinci rekattan sonra tahiyyat’ı okuduktan sonra hemen ayağa kalkmayıp "Salli-Barik okuduktan sonra ayağa kalkmak, Fatiha’yı okumadan zamm-ı sureyi okuyup daha sonra fatihayı okumadığını hatırlayıp Fatiha’yı okumak, gibi durumlarda ise vacip tehir edildiği için yine sehiv secdesi gerekir.
Sehiv secdesi yapılması gereken durumda unutup selam verilirse namazın yeniden kılınması gerekmez.
(1) Büyük İslam ilmihali. Ömer Nasuhi BİLMEN. sayfa 181


Cevap: namazarasında sureyi unutup eksik kılarsak sonradan aklımıza gelirse namaz kab

Desert Rose
El-Fevaid kitabında deniliyor ki: "Namazda kıraatte fahiş hata yaptıktan sonra dönüp onu doğru okuyan
kimsenin namazı bozulmaz. İ’rablarda da hatâ yapıp sonra bunu düzeltenin de namazı caizdir."
(bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/285-286.)

Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz.
Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.

Sorularla İslamiyet


vitir namazını yanlış kılarsak, namazda zammı sureyi eksik okumak, namazı yanlış kılarsak

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();