Selamı alınmayacak kişiler varmıdır varsa bunlar kimlerdir ?
Kayıtsız Üye
Selamı alınmıcak kişiler varmıdır varsa bunlar kimlerdir ?
Cevap: Selamı alınmayacak kişiler varmıdır varsa bunlar kimlerdir ?
Desert Rose
selam vermek sünnet selamı almak farzdır
selam verenin selamı alınmalıdır.
——————–
Allah (c.c.); Size bir selam verildiği zaman ondan daha iyisi ile
mukabele edin veya aynı ile selam verin. (en-Nisâ, 4/86)
——————–
SELÂMLAMADA DİKKAT EDİLCEK HUSUSLAR
Selamlaşmada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır.
Bunları kısa kısa zikredelim:-Nisâ suresinin 86. ayetine göre selâm özenle verilecek ve güzel bir şekilde alınacaktır.
Dil alışkanlığı olarak selâm alınıp verilmeyecektir.-Asık suratla değil, yumuşak ve tebessüm ederek alınıp verilecektir
– Selâm, açık, anlaşılır ve doğru şekilde söylenecektir.
-Yaşlıya, duymayana, az duyana duyacağı ve anlayacağı şekilde selâm verilecektir.
-Elle, başla selâm olmaz. Peygamberimiz: Selâm verirken Yahudi ve Hrıstiyan’lara benzemeyin;
Yahudiler parmakları ile Hrıstiyan’lar avuç içi ile selâm verirler buyurur.İ.CANAN, Hadis Ans:9/3378–
Selâm verirken Selâmün aleyküm veya Es-selâmü aleyküm denir, başka sözcüklerle selâm olmaz.-Geri geri çıkarak selâm verilip, selâm alınmaz.– Selâm eğilerek verilip alınmaz. İnancımıza göre sadece Cenab-ı Allah’ın huzurunda eğilinir. Kim olursa olsun, insan önünde eğilmek mekruhtur. Hz. Ömer (ra) önünde eğilen birine kızmış ve azarlamıştır. Kalk, doğrul, sen müslüman değil misin? Aziz olan İslam’ı temsil etmiyor musun? demiştir.–
Şapka ile selâm verilmez. Selâm dualaşmadır. Bir zamanlar İstanbul Valisi, İstanbul Müftüsü’ne vapurda şapkasını çıkararak selâm verir. Müftü de eli ile parmaklarını birleştirip karşılık verir. Vali bir kaç saat sonra haber gönderir.: Ben ona selâm verdim, O eli ile işaret etti anlayamadım, ne demek istedi, sorun der. Müftü şu cevabı verir: Vali Bey bana şapkasını gösterdi, bende güzel dedim. -Telefon konuşmalarında selâm verme, selâm alma yerine Efendim dememeye dikkat edilmelidir. (Bak:R.Salihın:1725) Karşı tarafta inançsız, Allah’ın razı olmadığı kimse olabilir, o zaman onun üstünlüğü kabul edilmiş olur.
B-KADINLA-ERKEĞİN SELÂMLAŞMASIDini bir görev yapılırken günaha sokmadan inancımıza uygun olarak yapılmalıdır. Eğer bir konuda günaha girme tehlikesi varsa, hatta şüphesi varsa, helâl terk edilir.Kadın-erkek, her zaman birbirini arzulayan iki ayrı cinstir. Bir birine yaklaştıracak her şeyi dinimiz hoş görmez.Erkek erkeğe, kadın kadına yapılan selâmlaşma gibi senli benli erkekle kadın selâmlaşmaz.Peygamberimizin hayatına bakacak olursak, tek olan kadınlara selâm vermemiştir.Ebu Davut, Edep:148Nakledildiğine göre bir grup halindeki kadınlara selâm vermiş, geçmiştir.
-İ.CANAN, Hadis Ans:9/3378Esma (ra) şöyle nakleder: Allah’ın elçisi bir grup kadına rastladı, onlara selâm verip geçti. –
Büyük Hadis Külliyatı:4/7686Selâmlaşma söz konusu olunca önce kadın selâm vermez selâmlaşmak uygunsa erkek selâm verir, kadın selâmı içinden alır.Erkek yaşlı ise, kadın hürmeten selâm verir. Eğer kadın şehvet duyulmayacak kadar yaşlı ise, selâm verilmesinde selâmlamasında hiçbir sakınca yoktur.Kadın evlenmesi yasak olan yani nikah düşmeyen bir erkekle selâm verip, selâm alır.Erkek ne kadar yaşlı olursa olsun nâ mahrem ise selâm verilebilir ama elini öpemez. Çünkü erkek ne kadar yaşlı olursa olsun, erkeklik duygusu ölmez.
Kadın nâ mahrem olan bir kişiye selâm vermez, kendisine verildiyse içinden alır.
Eğer yanlış anlaşılma durumu varsa, dedikoduya neden olacaksa kadınla erkeğin selâmlaşması terk edilir. Kadın açısından uygun olan da budur.
Mustafa Öselmiş
kimlerin selamı alınmaz, kimlerin selami alinmaz