Nasıl taharet almam lazım küçük ve büyük tuvalette temizlik nasıl yapılır?
Kayıtsız Üye
hocam nasıl taharet almam lazım küçük ve buyuk tuvallete bana bır yardımcı olurmsuusn hangısını önce yapmam lazım nasıl yapılr
Cevap: nasıl taharet almam lazım küçük ve buyuk tuvallete temizlik nasıl yapılır?
imamhatipli42
Dinimizde Taharet / Tuvalet adabı
Dinimizde temizliğin çok önemli bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz (s) Temizlik imanın yarısıdır. sözüyle bu hususa dikkat çekmiştir. (Müslim, Taharet 1) Taharet kelimesinin Yüce Kitabımızda değişik şekilleriyle 31 yerde geçmesi de İslam’ın temizliğe verdiği önem ve ehemmiyeti göstermesi adına oldukça önemlidir.
Temizlik, dinimizde imandan sonra en büyük hakikat olan namaz ibadetinin sıhhatiyle doğrudan alakalıdır.
Çünkü namazın altı şartından ikisi (hadesten taharet ve necasetten taharet) temizliğin temin edilmesine yöneliktir.
İşte temizlik adına bir Müslüman’ın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi de tuvalet adabıdır.
Allah Resûlü, tuvalet ihtiyacıyla ilgili onlarca hadisi şerifinde ve uygulamalarında bu işin adab-ı erkanını göstermiştir ki, bunlara riayet etmek, temizliğin sağlanması ve neticesinde de Allah ve Resûlü’nün rızasını kazanma adına oldukça önemlidir.
Günümüzde def-i hacetiçin/Tuvaltteyken mümkünse:
-Girmeden besmele çekmeli ve tuvalete giriş duasını okumalı
-Kıbleye yüzünü ve arkasını dönülmemeli
-İhtiyaç sırasında konuşmamalı
-Temizlikte sol elini kullanmalı
Büyük ve Küçük Temizlik yapılış şekli
Temizlik imandandır. Allah’a ibadet ancak zahiri ve manevi temizlikle yapılır. Bu sebeple kalbin huzurlu olması, abdestte de kalbin huzurlu olmasına sebep olacaktır. Abdest alırken ise; her âzâsını yıkarken Allah’ın günahları affettiğini düşünerek adaba ve sünnetine uygun bir şekilde abdest alacaktır.
BÜYÜK ABDEST: Büyük abdesti sol el ile önce peçete ile daha sonra bol su ile kayganlık gidene kadar yıkamalı mümkünse taharretten sonra yine peçete ile kendini kurutmalıdır.
KÜÇÜK ABDEST: Küçük abdestte ise, damlama bitene kadar beklemeli, kamışını iyice sıkmalı ve su ile yıkamalıdır.
Cevap: Nasıl taharet almam lazım küçük ve buyuk tuvallete temizlik nasıl yapılır?
Kayıtsız Üye
Tahrete buyuk abdeste arkadan one dogrumu yikanilacak önce buyuk abdestmin yerimi yoksa küçük abdestmi hangisi önce yikanilacak bayanda mahrem yerini iki dudak arasida yikanilacakmi lufen cevap yolayin bide ozurlu kimse banyo yaparken sicak su doktugunde tahret alirken idrari mecburi geliyor her defasinda banyoda gunah oluyormus ne yapabilrim engeliyim elimde olmadan geliyor neolur nasıl hareket edecem saygilanimi iletirim
Cevap: Nasıl taharet almam lazım küçük ve büyük tuvalette temizlik nasıl yapılır?
Şema
kadınlarda taharet nasıl alınır
Taharette önce ön taraf yıkanılır sonra arka taraf yöntem budur
Kayıtsız Üye
Ben taharet almayı bilmiyorum internette okudugum taharet tariflerinden hiç bisey anlamıyorum nolur bana yardımcı olun
Selam2
Pisliği alıp su ile yıkamaya taharet deniyor. Sen temizlen makat bölgesini iyice yıka temiz olsun taharet odur.
Kayıtsız Üye
adamsın Allah seni alasın cennetin en güzel yerine koysun
Kayıtsız Üye
Yanliz idrardan sonra idrar yolunda idrar kalmamasi için istinca yapılır o da 3-4 kez öksürülür sagligi bozuk olanlar 40 adim atarak veya yerinde sayarak yapar sonra tahret alinir
Kayıtsız Üye
Onun doğrusu istinca değil istibra. Tuvaletten çıktıktan sonra abdest alınacaksa abdest almadan önce 40 adım atmak veya 3-4 dk beklemek ama sadece erkekler için geçerli bayanların beklemesine gerek yok diye biliyorum
Kayıtsız Üye
selamun aleykum
kusura bakmayin ama bir sorum olacakti.
bayanlrda tahartette vajinanin ic kismi yikanmaz deniyor.yani bu ic kisimdan kasit organin gercekten ici mi yoksa yine biraz disarda kalan ice doğru olan kisim mi?Cunku taharetlenme adabinda iki parmakla onden arkaya deniyor sanirim ama bu sekilde vajina girisindeki necaseti yok edemiyorum.cok fazla taharetleniyorum ve kurulayislarimda yine de bir miktar kalmis oluyor.ben de acaba vajina girişi dahil değil mi diye düşündüm? Kusura bakmayin tekrardan ama benim için önemli bir konu
Kayıtsız Üye
Buçok önemli. Aksi takdirde tenasül yollarına mikrop, mantar vb. bulaşır. İstenmeyen hastalıklar ortaya çıkabilir.
arifselim
Aleykum selam. Vajinanın açıkta kalan kısmını temizlemek şarttır. Biraz dışarıda kalan ve el ile rahatlıkla temizlenebilen yerleri temizlenmelidir. Aşırıya kaçarak iç kısmı temizlenmez.
Esma456
Merhaba hocam
Lutfen bana yardim edin hocam benim derdim budur : çok vesveseliyim mesela namaz kilmak için temizlenmem ve abdestimi alirken çok zaman kaybediyorum diyelim bir namaz için nerdeyse 1 saat aliyorum hastalik haline geldi ve çok korkuyorum namazı birakicam diye … Onceden namazı çok güzel ve rahat kiliyordum ve simdi niye boyle hiç bilmiyorum..
Acaba benim gibileri için bazi namazlari kazaya birakmayi ihtimali Var mi çunku bide derslere baslicam ve zamana ihtiyacim var …
Hoca
Vesvese, şeytanın insanın kalbine üflediği boş fısıltılardır. Amaç işi daha iyi yaptırmak olsa da aslında insana bir ibadeti defalarca yaptırıp bıktırmaktır.
Temel hedef insanı ibadetten ve imandan etmektir.
Şayet şeytanın dediklerine kulak verlirse maalesef ilerde aynen istenilmeyen şeyler olur ve ibadetten uzaklaşılır.
Tavsiyem size yakın olan bir hocadan bilgi alın tavsiye alın ve onun kontrolünde abdest alıp ibadet edin.
Esma456
Ben fransada yasiyorum burda hoca bulmak zor maalesef … Peki namazlarimi cem edebilir miyim ? Biliyorsunuz ben boyle bir zor durumda olmasaydim namazlarimi tam 5 vakit rahatlikla kilardim Ama simdi hep stressliyim namaz yaklasinca… Namazlarimi cem edebilir miyim ?
Cevabiniz için simdiden teşekkürler
Hoca
Namazı cem etmek sadece seferde/yolculuklarda geçerlidir maalesef.
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bir sağlıkçı olarak söylüyorum kesinlikle taharet alırken çıplak elle alınmamalı. Bu çok çok önemli. Su ve peçete yardımıyla el değmeden taharet alınmalı. Ve silme işlemi önden arkaya doğru yapılmalı. Aksi taktirde enfeksiyona sebebiyet verebilirsiniz. Ayrıca elde bir çok bakteri bulunur. Tuvalete girmeden önce eller 30 saniye boyunca köpürtülerek yıkanmalıdır. Hayırlı günler.
Esma456
Hocam benim idrar tutamama diye problemim de var her namaz için tekrar abdest almak zorunda kaliyorum yatsi namazı için bazen oluyo bazen olmuyo o zaman her namaz için abdestimi tekrarliyorum ozurlu sayilir miyim ? Diyelim abdestimden sonra gaz oldu abdestimi tekrar almali miyim ?
Cevabiniz için simdiden teşekkürler
Hoca
< Su ve peçete yardımıyla el değmeden taharet alınmalı. >
önce kaba peçete ile alınır sonra el ıslatılır ve bol su ile yıkanılır sonra yine peçete ile kurutulur. Bunun dışında nasıl temizlik alınır el değmeden ne demek anlamadım:)
abdest konusunda kim özürlü sayılır ?
< Kişinin özürlü sayılabilmesi için, abdest bozucu bir hâlin, tam bir namaz vakti boyunca devam etmesi, yani, abdest alıp namaz kılacak kadar kısa bir süre dahi olsun kesilmemesi şarttır. (Bu özrün başlamasının şartıdır.) Bundan sonra da, her namaz vaktinde, en az bir kere aynı hâl ortaya çıkmalıdır. (Bu da özrün devamının şartıdır.)
Bunu bir misalle îzah edelim: Bir kimsenin burnu, öğle vaktinin başlangıcından itibaren kanamaya başlasa ve bu hal, öğle vakti geçinceye kadar hiç kesilmeden devam etse, bu kişi için özür hâlinin başlama şartı gerçekleşmiş olur. Artık bundan sonraki her namaz vakti içinde en az bir kere bu kanama hâli görülse, o kimse "ÖZÜRLÜ" sayılır. >
konunun devamı buarada: forumduasi.com/fikih-soru-ve-cevaplari/37991-ozurlunun-abdesti.html
Esma456
Hocam ben tuvaletimi yapinca affedersiniz pipim çok yerime sarsiliyor ve temizlenmem için çok zaman harciyorum ve nerem tam olarak kirlendi anlayamiyorum ve stresse giriyorum tabi kirli bildigim yerleri silerim. hocam bu temizlenmemi bütün namazlarimda yapmaliyim ama çok zorlaniyorum Lutfen hocam bir kolaylik yok mu ? Ozurlu sayilir miyim ? Ben bildigim yerleri yikarim ama tam Emin olmadigimda ne yapmaliyim ?..
Esma456
Hocam bazi sitelerde namazlari cem etmek mumkunmus benim gibileri için ve namazlari cem etmeye gercektende ihtiyacim var boylece kolaylik olur hocam namazlari birakmaktansa daha iyi değil mi ? :(( Benim gerçek bir problemim var tuvaletim ustume sarsiliyor onceden bu derdim yoktu ve namazlarimi rahatlikla kiliyordum ama simdi boyle bir koylaliga ihtiyacim Var …
ACİLSERVİS
Cem etmek sadece ve sadece seferi olma durumları için geçerlidir. Her istediğin zaman cem edemezsin.
esmaserin
hayırlı günler arkadaşlar
taharet ile ilgili iki siteye de aynı soruyu sordum ancak farklı cevaplar aldım. sizce sebebi nedir?
soru şu şekildeydi: tuvalette hortum kullanıyorum. idrarı yaptıktan sonra suyu açıyorum ve hortumu yaptığım bölgeye birkaç kez tutuyorum. ardından peçete ile kuruluyorum. elimi hiç kullanmıyorum. idrar yaptıktan sonra elimizi kulanma şartımız var mıdır? kulanmasak sorun olur mu? su tutarak taharet yapıp ardından peçete ile kurulayabilir miyiz?
cevaplar
sorularla islamiye : 1. Eli kullanma şartı yok. 2. Su tutarak peçete ile temizlemek uygundur. 3. Bu durum abdeste de namaza da zarar vermez.
dinimiz islam : hortumla taharet falan olmaz. Elinizle yıkayacaksınız. Sonra peçete ile falan kurularsınız.
soruyu internette de araştırdım ve sorularla islamiye sitesinin cevabının benzerlerini okudum. el kullanma şartının olmadığını öğrendim ama dinimiz islam sitesinin katı cevabı da beni düşündürdü. hangi cevaba daha yakın hissediyorsam ona göre davranmamda sakınca var mıdır?
yardımlarınızı bekliyorum.
Hoca
Bu cevap doğrudur. Büyük abdestte ise elinizi kullanınız
Kayıtsız Üye
Hocam konu başlığınız çok guzel. Cok onemli bir mevzuya deginmissiniz fakat sonuc çok genel ve ayrintili degil. İnsanlar zaten tam bu noktadaki ayrintiyi spriyorlar. Aro. Hadislere deginmissiniz ama sonuc çok zayif olmus. Ne nasıl olmali, kamış sıkmayı tarif etmeli ilim ayıp değil üsluba göre. Buyuk abdest taharet tarifi daha ayrintili olmali. En önemli yerler. Geçilmiş.
——————
Abdestliyken tuvalete girdiğimizde taharet yapsak bile çıktığımızda yeniden abdest almalıyız değil mi ? Taharetin tam ne için olduğunu bir türlü anlayamıyorum. Sadece temizlik açısından mı taharet yapılır yoksa abdestle bir alakası var mıdır ?
mum
Abdesti bozan tuvalete girmek değildir abdesti bozan şeyler bellidir ön ve arkadan bir şeyin çıkması gibi abdestli olan kişinin tuvalete girip Hiçbir şey yapmadan çıkması abdestini bozmaz taharet ön ve arka iyice temizlemektir
Kayıtsız Üye
Selamun aleykum bir sorum olacakti.yazlik taharet ve kislik taharet varmis duyunca sasirdim ama hocalar oyle diyolar ama anlatmiyolar bu konuya lütfen aciklik getirir anlatirsaniz çok sevinirim simdiden Allah razı olsun.
imam
Yazlık ve kışlık taharet de nedir:)
Temizliğin/Necaseti gidermenin yazı kışı olmaz yanlış anlamışsınız
Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm
Sadece Kücük abdest ile Taharet bozulduktan sonra, tekrar tahret almak için hem ön hem arkayı yıykamak mejburimi yoksa sadece ön tarafı yıkamak yeterlimi
Allah razı olsun
mum
< ön tarafı yıkamak yeterlimi >
Kirli olmadığı sürece abdestten önce taharet alma şatı yoktur. Ancak hiç bir kir olmasa bile ön ve arkayı yıkamak sünnettir.
Kayıtsız Üye
Ben taharetlenirken çok tuvalet kağıdı harcıyorum neredeyse bir rulonun yarısı. Önce su sıçramasın diye içine tuvalet kağıdı koyuyorum sonra abdestim bitince önce temizleniyorum çokca tuvalet kağıdı harcayarak sonra su ile yıkanıyorum ve en son yine tuvalet kağıdı kullanıyorum kurulanmak ve yeniden bir şey kalmadığından emin olmak için. Yani aşırı derece israfa kaçıyor. Hem içim rahat olsun hem de israfa kaçmamak için ne yapmalıyım ?
mum
Bir hafta boyunca kağıt kullanmayın vesvese gitsin sonra normale dönünce devam edin
Yorgun kul
Hocam gusül için avret yeri yani makat istincadaki gibi mubagala edilerek mi yikanmali.parmaklar ici ile yikanir diye biliyorum.nurul izah diye bir kitapta gusulde disindan yikamak farz diyor.ancak faz uctur.sonucta gusule niyet edip avret yeri basta yikaniyor ve her yerimizi yikarken tekrar yikamak gerekmiyor diye biliyorum ama icim rahat etmiyor ve gusül sirasinda ikinci kez tekrardan ustudunden yikiyorum.hic bir sekilde abdestimden emin olamiyorum.istincadaki gibi mubagala ederek yikamam gusulun sihatini etkiler mi.?
mum
< makat istincadaki gibi mubagala edilerek mi yikanmali.parmaklar ici ile yikanir diye biliyorum >
Mubalağa derken nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum, kayganlık geçinceye kadar yıkanır, parmaklarla derken sadece avuç içi ile yıkanır yoksa parmak sokulmaz.
Gusülden hemen önce avret yerini yıkayan kişi artık gusül alırken bir daha yıkaması gerekmez.
Kayıtsız Üye
Makat temizliği ıcın sormuştum suyun ulastıgına emın olmak ıcın parmak uclarının ıce bakan kısmıyla yıkıyorum.Istıncada yapıldığı gıbı. Yanlıs mı yapıyorum gusule zararı var mı. Ikıncı kez yıkamamın bır zararı var mı.
mum
ikinci kez yıkamanın zararı yok ama istincayı yanlış yapıyorsun, makada parmak sokulmaz, sadece dış tarafı yıkanır..
Leyla.azer
Esselamu aleykum.benim çocuklarım daha kendileri temizliklerini yapamıyorlar.kızım 5 yaşında,oğlum da 1buçuk yaşında.onların temizliyini yaptığım zaman abdestim bozulurmu? Mesela namaz vaktinde abdest alıyorum ama namazımı kılmaya fırsat vermiyorlar. Çocuğu yıkadıktan sonra tekrar abdest almam gerekirmi?
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Ellerimi çocuğu yıkadıktan hemen sonra yıkıyorum.necaset kalmıyor.bir de elleri ve ya necasete bulaşmış bir tabağı ve ya kazanı yıkarken Allahumme salli duasını okumalımıyız?
Ebû Mansur
Çocuğun altını temizlerken ve onun bezini değiştirirken abdest bozulmaz. Çünkü necâsete dokunmak, abdesti bozmaz. Fakat namaz kılmak istediğinizde necâseti yıkamanız gerekir.
duzgunomer
Küçük abdest yaptıktan sonra organın baş kısmı mı yıkanır yoksa delik kısmı mı?
Yıkama derken eli ıslatıp silsek olur mu?
Büyük abdest yaptıktan sonra ilk önce kuru peçeteyle silsek sonrasında bir kaç tane ıslak peçeteyle temizleyip en sonda kuru peçete ile tekrar silsek olur mu? (En son kuru peçete ile silince peçetede necaset kalmıyorsa)
mum
< bir de elleri ve ya necasete bulaşmış bir tabağı ve ya kazanı yıkarken Allahumme salli duasını okumalımıyız? >
Hayır hiç bir şey söylenmez.
Kayıtsız Üye
Ebu Mansûr kardeşim yanlış bilgi verip vebal alma. Şafii mezhebine göre avret yerine değmek abdesti bozar. Yani çocuğun altını değiştirirken elin içi çocukların avret yerine değerse abdest bozulur bildiğim kadarıyla. Hocam da onaylayabilir mi ?
mum
< elin içi çocukların avret yerine değerse abdest bozulur bildiğim kadarıyla. Hocam da onaylayabilir mi ? >
Doğru yazmışsın lakin ebu mansur necasete dokunursa bozulmaz yazmış.
Şafii mezhebine göre başkasının avret yerine dokunmak abdesti bozar.
Kayıtsız Üye
Merhaba kanamalı olmayan basur memesı dısından mı yıkamalı cunku bıraz bastırınca ıcını de yıkamak da mümkün. Ben bıraz bastırıp yıkıyorum.nasıl davranmalıyım.
ACİLSERVİS
Sadece dışından yıkaman yeterli olur. İçinden sorumlu değilsin. Zaten o şekilde davranmak ona zarar verir. Bastırma işini de yapma. En zararsız şekilde yıka yeterlidir.
Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Ben taharet konusunu kafaya takmaktan hasta olacağım. Sorum şu küçük abdestten sonra yıkamak mı lazım sıvazlamak mı . Yıkamak tıbben iyi değil kaşıntı yapıyor sürekli 5 vakit yıkamak. Peki diyelim idrardan sonra yıkadık o yıkadığımız şu çamaşıra damlarsa abdest bozulur mu???? Teşekkür ederim
arifselim
Aleykum selam. Takıntı vesvese ile hareket edilmez. Önce tuvalet kağıdı, sonra su ve tekrar tuvalet kağıdı ile kurulayarak taharetini alabilirsin. Su ile yıkanıp temizlendikten sonra akan sular necis değildir.
kayıtsız üye
Selamın Aleykum hocam. Ben tahareti anladım da süreklilik konusunda şüpheye düştüm. Mesela her küçük abdest sonrası kamışı yıkamak şart mı ? Eğer bu şartsa zor olmaz mı her defasında..? Küçük idrarımızı yaptıktan sonra sadece peçete ile iyice damlama bitene kadar sıkıp kurulasak olmaz mı yetmez mi? Abdestte sıkıntı olmasın diye tuvaletten çıktıktan sonra 40 adım vs öksürme gibi şeyleri yapıp herhangi bir damlama tehtidini ortadan kaldırıp öyle abdest alsak olmaz mı ?
arifselim
Aleykum selam. Taharette idrardan sonra peçete ile kurulamak da yeterli olur ama önce su ile yıkamak en faziletlisidir. Tuvaletten sonra eğer damlama ihtimalin varsa elbette bir süre yürümek yada bekledikten sonra kontrol edip abdest almak gerekir.
Kayıtsız Üye
Merhaba hocam tuvalette yanlışlıkla taharet hortumuna idrar değdi suyla iyice yıkadım dine göre temizlenmiş midir yenisini mi almak lazım
ACİLSERVİS
İdrar da bizim organımızdan çıkıyor haliyle ona da bulaşıyor. Onu sürekli değiştiriyor muyuz yoksa yıkıyor musun? Elbette sadece yıkıyoruz. Hortumu da değiştirmen gerekmez. YIKA
Talg
Merhaba ben tuvaletimi yaptığımda temizlediğimde baktığımda dübür temiz görünüyordu. Aradan süre geçtikten sonra tekrar kirleniyormuş. Ben bunu bilmeden namaz kıldım geçmiş namazları kaza etmem gerekir mi?
Ensar
Tahareti yaparken emin oluncaya kadar temizlenin ve öylece abdest alıp namaz kılınız. Taharet yaptıktan sonra ertesi gün çamaşırda bir necis olmuş olursa o halde namazı tekrar kılmanız gerekir.
Çamaşırınızın tekrar kirleniyor olduğu tüm zamanlar için se daha önce buna dikkat etmediniz mi? Bundan sonra dikkat edin ve öylece abdest alın. Geçmişte yapmış olduğunuz taharet temizliğinden eminseniz namazları tekrar kılmanız gerek yoktur.
taharet nasıl alınır, taharet nasıl alınır resimli, taharet nasıl yapılır