Jelatin zararlı mı? Zarralıysa ne gibi zarraları mevcuttur?
Kayıtsız Üye
Jelatin zararlı mı ne gibi zararı var ? Jelatin zararlı mı? Zarralıysa ne gibi zarraları mevcuttur? açıklar mısınız ?
Cevap: Jelatin zararlı mı? Zarralıysa ne gibi zarraları mevcuttur?
Desert Rose
Gelatin (Jelatin) ‘i yiyebilir miyiz?
Gelatin, sığır, domuz, balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.
Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.
Türkiye’deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.
En iyisini Allah (c.c.) bilir.
Kaynak:Gıda raporu
———————
Sığırlarda Deli dana hastalığının bulunduğunu İngilterenin rapor ettiği 1986 dan beri Jelatin üretiminde sığır kemiklerinin kullanılmasında batıda büyük endişeler oluştu. 1989 da ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi(FDA) Deli Dana Hastalığı(BSE) görülen ülkelerden sığır ithalatını yasakladı. Ancak, 1994’te FDA’nın bir kararı ile eczacılık kalitesindeki jelatinin üretiminde kullanılan kemik ve dokuların ithaline izin verildi.
1997 ile beraber, FDA kararını yeniden görüşmek için oturumlar yaptı. Jelatin işletmecileri ile yapılan görüşmelerden sonra acenta deli dana hastalığının yayılmasında jelatin şeklindeki yapının bulaşıcı olmadığını iddia etti. Hastalıktan sorumlu olan muhtemel tüm etkenlerin üretim işlemlerinden çıkartılması gerektiğini bildiren görevliler ikna edilmediler. Genellikle sığır kökenlilerin, domuz kökenlilerden daha fazla risk taşıdıkları üzerinde mutabakat vardı. Yine kemiklerin derilerden daha fazla riskli oldukları ve alkali işleminin asit ayrıştırma metodundan daha etkili olduğu üzerinde de mutabakat söz konusu idi. Bu bulgular önümüzdeki yıllarda jelatin işleme endüstrisini etkileyecektir.
Son yıllarda global dünyada yükselen bir değer olan İslami düşünce ve takipçilerinin talebi olan İslami Yaşam istekleri jelatinin aynı zamanda Helal olma keyfiyetini de ön plana çıkartmaktadır. 2 milyara yakın bir nüfus olan İslam dünyasına bu ecnebi gıda üretim firmaları ve maalesef bunlara ayak uydurmuş yerli ortakları bu güne kadar Müslümanların bu dini vecibelerini dikkate alan bir üretim yapmıyorlardı. Müslümanların bu ihtiyaçlarına, dünyada 30-40 milyon nüfusu bulmayan Musevilere ve bunlardan çok daha az olan vejeteryanlara tanıdıkları hakkın binde birini dahi tanımadılar.
alıntı. .
sığır jelatini zararları, sığır jelatini zararlı mıdır, sigir jelatini zararlimi