Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez

Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez

Kayıtsız Üye
Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez

bu söz hadis mi?


Cevap: Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez

Muhasibi
"Her kim Ramazan-ı Şerif ve Kurban Bayramı gecelerini sadece Allah Teala (C.C.)’dan sevap almayı umarak ihya ederse kalblerin öldüğü bir günde onun kalbi ölmez"

Hz.Muaz Bin Cebel(R.A.)’den rivayet edildiğine göre Efendimiz (S.A.V.) Buyurdular ki;

"Beş geceyi ihya edene yani ibadetle geçirene cennet vacip olur. Bunlar; Tevriye; (Zilhicce ayının sekizinci gecesi), Arefe gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Ramazan-ı Şerif Bayramı gecesi, Şaban-ı Şerif ayıın on beşinci gecesidir."


Bayram geceleri ibadetle geçirilmesi icabeden müstesna vakitlerdendir. Cenab-ı Hak bayram gecelerinde, Ramazan-ı şerifin tamamında affettiği kişi sayısınca günahkarı affeder. Bu sebeple bu gecelerden gafil olmamak icabeder.

Kur’an okumak, tesbih ve tehliller ile Allah’ı anmak, Rasülüllah’a salat ü selam göndermek suretiyle bu gecenin ihyası mümkün olmakla beraber; evla ve efdal olan namaz kılmaktır.

Enes bin Malik hazretleri der ki, mü’min için beş bayram vardır:
1) Günah işlemeden geçirdiği her gün mü’minin bayramıdır.
2) Şeytanın hile ve mekrinden emin olarak iman ve şahadetle ruhunu teslim etmesi onun bayramıdır.
3) Kıyametin korku ve dehşetinden emin olup sıratı geçmesi onun bayramıdır.
4) Cehennem ve azabından kurtulup Cennete girdiği gün onun bayramıdır.
5) Allahm günahlarını affedip kendisine rahmetle tecelli ettiği gün mü’minin bayramıdır. Bu ise en büyük bayramdır.

İşte biz bu bayramlardan ibret alarak kendimizi o büyük bayrama hazırlamalıyız. Hattâ salihlerden birisi Ramazan Bayramı olduğunda Bayram Namazını kılıp eve geldiği vakit, çoluğunu çocuğunu başına toplar, boynuna bir zincir takarak başına, yüzüne kül saçarak ahü figan edip ağlardı. Kendisine niçin böyle yapıyorsun? denildiğinde; Rabbim bana ibadetle emretti, ben de bunu yerine getirdim, bilmiyorum kabul etti mi, etmedi mi? cevabını verirdi.


Peygamberimiz (S.A.) Efendimiz buyuruyor: «Allah Teâlâ Kadir gecesine kadar Ramazanın her saatından gece ve gündüz, azaba müstahak olan cehennemliklerden altıyüz bin kişi âzad eder. Kadir gecesinde Ramazanın başından beri azad edilenler kadar azad eder. Bayram gecesinde ise ilk geceden itibaren bütün azad edilenler kadar ve bir de kadir gecesinde azad edilenler kadar eder.» (Tenbih’ül-Gâfilin)

Vehb îbni Münebbih anlatır: Peygamberimiz (S.A Efendimiz buyurdu ki:

Her Bayram gecesinde şeytan aleyhülâ’ne feryat eder. Adamları ona Efendimiz, «Ne oldu sana?Ne seni öfkelendirdi? biz müteessir oluyoruz,» derler Şeytan: «Bir şey yok fakat. «Allah bu ümmeti bu akşam affetti, mağfiret etti. Size lâzım olan şey, bunları şehvet, lezzet ye içki ile meşgul kılmanız. tâ ki Allah onlara buğz edinceye kadar, der.»

Bu bakımdan akıllı insan, bayramlarda ve bayramdan sonra da kendisini şehvet ve şehvete ait hallerden uzaklaştırmalıdır. Günahlardan tamamen sıyrılıp ibadetlere devam etmelidir.Onun iğin Peygamberimiz (S.A.) Efendimiz:

«Bayram günü sadaka vermeğe, hayır işler yapmağa koşunuz, namazınızı kıhp zekâtınızı veriniz, teşbih ve tehlil ile meşgul olunuz. Zira, bu gün öyle bir gündür ki, Allah günahlarınızı affeder, dualarınızı kabul buyurur ve size rahmet nazarı ile bakar.» buyurmuştur. (Dürret’ül- Vaizin)

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();