İdrardan temizlik sorusu
cavraşım
namaz kılmaya başladığımdan bu yana wc de son damlaya dikkat ediyorum fakat son damla gelisn diye fazla uğraşıyorum herhaldeki afedersiniz burada yazılır mı bilmiyorum ama acımaya başladı
abdest almadan önce yürüyen,bacakalrını yukarı kaldırarark spor yapar gibi hareketler yapanları görmüştüm,bunlar son damla içinse iç çamaşıra düşmesinde bir sakınca yok mu?
iç çamaşıra düşen damlanı miktarı falan varmı,bu düşen damla necasetten taharete engelmi
lütfen yardım edin,sıkıntı olmaya başladı
Cevap: İdrardan temizlik sorusu
Ehli Sünnet.
El ayasını geçmiyorsa sorun yok engel değildir
Cevap: İdrardan temizlik sorusu
cavraşım
ne güzel haber bu,hemen avuç içime baktım:)
bayağı müsade varmış,ama bu müsadeyide sonuna kadar kullanmak değilde canımıda yakmadan olabildiğince temzilenmek tercihimidr
eyvAllah arkadaşım
Cevap: İdrardan temizlik sorusu
mümini78
Yazılarımı oku: Yaptığın şey ( tedbirler) Güzel ve yerinde ancka bu hal vesveseye ve takıntıya dönüşmemesi gerekir.
Pozitif düşünce ile soruna çareler:
1-Öncelikle, bir damla idrar kişinin iç çamaşırına bulaşması kişiyi kirli etmez yani o çamaşır ile namaz kılınır. Tedbiren kişi iç çamaşırını 3 günde bir değişir ise ( özellikle cuma günleri) yerinde olur.
2-Madem kişi kendisinden sızıntı geldiğini biliyor bunun için de istibra yapıyor ( Abdest almadan önce Biraz yol yürüyerek ya da bekleyerek sızıntının kesilmesini bekliyor) O halde kişi namazdan 30 dakika önce küçük abdestini yapmalı ve namaza dakikia kala abdest almalı. 30 dakika önce küçük abdestini yapmış biri tuvallete de tenessül uzvununu idrar yaptıksan sonra sıvamış ise kesinlike kendisinden 30 dakika sonra sızıntı gelmez ( İnşşAllah) Böyle idrarsızıntısı oldu mu olmadı mı diye şüphe etmez. Demek ki yapacağımız şey şu ( özel durumlar hariçinde) tuvalet ihtiyacımızı abdest anına bırakmamalı abdestten çok çok önce tuvalet ihitacımızı gidermeliyiz.
3-ÖRNEK olay : Kişi sabah namazına gitmek için yol alsa, bilindiği üzere o vakitler karanlık olur biraz. Yolda giderken üzerine bişe sıçrasa ve paçası kirlense:
Kişinin kirlenen bu yeri o an silkelemesi ya da silmesi tedbirdir eğemniyetin gereğidir. Kişi bunu yapıp namaz kılması yeterlidir. Burada bir sorun yoktur.
Ancak namaz kıldıktan sonra ya paçam tam temizlenmemiş ise der ise artık bu tedbirler çıkar vesveseye dönüşür hızını alamaz ise en sonunda takıntı hastalığına yakalanmış olur.
Sonuç: Tedbir ile vesveseyi iyi ayırt etmeliyiz. Gereken önemi yerine getireceğiz diye aşırıya kaçmamalıyız.
Sizin de yapacağınız şey, Tuvalet ihtiyacınızı abdesten çok önce gidermeniz en az 10 dakka beklemeniz ya da biraz yol yürümenizdir. Şayet bunları yapıp abdest alırsanız inşAllah dua ile abdestiniz kabul olmuş olur. Diyelim ki ( varsayım) sizden bu tedbileri almanıza rağmen sızıntı geldi. Bundan mesül olmazsınız abdestiniz yine olmuş olur.
cavraşım
Allah razı olsun mümini78 arkadaş
senin dediklerini nerdeyse harfiyen yapıyorum
hatta fazlasını bile,iç çamaşırımı günlük değiştiririm,hatta gün içinde 2 defa bile olur
wc den sonra hemen abdest almam,en az 10-15 dk geçer
hatta bu 15 dk sonunda abdest almadan bir daha wc ye gider,tekrar sıvazlayarak çıkmasını sağlarım
bendeki vesvese değilde doğrusunu yapıyorum mu acaba kuşkusuydu,gördümki fazlasıyla yapıyor muşum
Allah razı olsun arkadaşım
mümini78
Deddiklerimi harfi farfi yerine getir eksik olsun ama fazla olmasın.
1) Yani 10 dakka küçük abdestten sonra bekle ama asla bu on dakkayı 15 e çıkarma yoksa 15 dakka 20 sonra da 30 dakkaya çıkar ve en sonunda diğer namaz vakti gelir ve sen hala abdest alma derdinde olursun. Herşeyi eksiksiz ve kusursuz yapan yalnız Allahtır. Sen gerekli eğemniyeti göster acizliğini Allah’a sun ve abdestinin kabuülünü dua ile Allahtan iste. Kabuülünü iste diyorum dikkat et kabul oldu mu olmadı mı diye düşünme.
2) Özel durumlar hariç iç çamarını sadece 3 günde bir değiştir. Her gün değiştime. Yoksa her gün değiştirmekle kalmaz her namaz vakti değiştimek zorunda kalırsın.Yani vesveseden de daha öteye gitmiş olur durumun takıntıya dönüşmüş olur.
3) 10 dakka sonra abdest almadan önce tekrar uzvunu sıvazlaman yerinde bir şey ama ( işte o son sıvazlamada iç çamaşırına biraz su serp) Çünkü eminim ki sen namazdan sonra da acaba benden sızıntı gelmişmidir diye iç çamaşırına bakacaksındır işte o zaman iç çamaşırında ıslaklık olursa bunu serptiğin sudar bilirsin ve şüphe etmezsin . Şayet gerçekten senden sızıntı gelmiş olsa yine abdestin yerinde olmuş olur kıldığın namazı tekrarlamana gerek kalmaz. Çünkü Allah kimseye güç getiremeyeceği bir şeyi yükelemez.
Senin amacın ibadetlerini bir yemek tarifi misali ya da bir program gibi tüm komutları eksiksiz yerine getirip işte ben herşeyi tam yaptım demek olmamalı, Senin amacın ibadetlerinde gerekli eğemniyeti gösterip acizliğini ve zayıflığını Allah’a sunup eksiklerin ve kusurlarınla ibadetlerinin kabuülü için Allah’a dua etmek olmalı.
cavraşım
anladım arkadaşım,Allah razı olsun.
Muhasibi
Akıntıyı engellemenin yolu küçük abdesti yaptıktan sonra kuvvetli bir şekilde 3 defa öksürmektir.Yada biraz beklemek yada idrardan sonra istibra yapmak.Bu yolların üçünü denersen faydasını göreceksin inşaAllah…
istibra vesvesesi, küçük abdest temizliği