Çocuğun anne baba Üzerindeki hakları
Snowdrop
ÇOCUĞUN ANNE BABA ÜZERİNDEKİ HAKLARI
M. Günay SIDDIKOĞLU / 2010-11-07 10:39:01
Evladın anne ve baba üzerindeki hakkı henüz anne rahmine düşmeden başlar. "Çocuk anne rahmine besmele ile düşmelidir. Henüz anne karnında iken bile helal lokma ve helal rızık ile beslenmelidir." İşte, bu şekilde dünyaya gelen çocuk daha doğar doğmaz salih ve iyi bir evlat adayı olur. Artık bu çocuğu eğitmek Allah’a salih bir kul, vatana, millete layık bir evlat olarak yetiştirmek daha kolaydır.
Denilmiştir ki;
Kıyamet gününde kişinin yakasına ilk yapışan ailesi ve çocuklarıdır. Onlar kişiyi Cenabı Hakkın mahkeme-i kübrası huzurunda durdurur ve derler ki:
"-Ey Rabbimiz bizim haklarımızı bu adamdan al! O bizim bilmediklerimizi bize öğretmedi. Öğrenmemiz için başakasına da göndermedi- ilim tahsil ettirmedi- senin dinini öğretmedi- Bilmediğimiz halde bize haram yedirdi. Bunun üzerine kişiden onların intikamları alınır."
"Ey iman edenler! Kendinizi ve aile halkınızı öyle bir ateşten koruyun ki, onun yakacağı insanlarla taşlardır." (Tahrim suresi/6 )
Allah’ın resulu buyurdu: "Hiç bir kimse dünyada ihmal ettiği çoluk çocuğunun cehaletinden daha büyük bir günah ile Allah’ın huzuruna varamaz" ( İ.Gazali, İhya 2 / 87 )
Evladın Babası ve Annesi Üzerindeki Hakları Şunlardır:
1-Evlâdın annesini iyi yerden almalıdır! Yanî çocuğun annesi olacak kız, sâliha ve iyi bir aileden olmalıdır! ileride, çocuk, annesiyle kötülenmemelidir!
2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: "İyi eğitim ve güzel isim, çocuğun ana-babası üzerindeki haklarındandır. (Beyhaki) "Siz kıyâmette, kendinizin ve babanızın ismiyle çağrılırsınız. Bu bakımdan çocuklara güzel isim koyunuz!" (Ebû Dâvud)
Yine bir başka hadîs-i şerifte buyuruldu ki; üç oğlu olup da, birine benim adımı vermeyen, cahillik etmiş olur.) [Taberânî]
Çocuklara Ahmed, Mehmed, Mahmûd gibi Peygamber efendimizin isimlerini ve şahsiyeti ile övüneceği ve örnek alacağı kişilerin adları koyulmalıdır! Allah ü teâlâ, "Habibimin-isminde olan Müslümana azâb etmeye haya ederim" buyurdu.
3- Çocuğuna Kur’ân-ı kerîmi öğretmelidir! Bir babanın en başta gelen görevlerinden birisi de çocuklarına Kur’an okumasını öğretmesidir. Çocuk 6 -7 yaşına geldiği andan itibaren Kur’an Kursuna gönderilmelidir.
Deniliyor ki: "Çok Müslüman evlâdı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehenneme gidecektir. Çünkü bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyf sürmek hırsına düşüp ve yalnız dünya işleri arkasında koşup, evlatlarına Müslümanlığı ve Kur’ân-ı kerîmi öğretmediler. Ben böyle babalardan uzağım. Onlar da benden uzaktır. Çocuklarına dînlerini öğretmeyenler Cehenneme gidecektir."
4- Çocukları helâl lokma ile beslemelidir! Böyle yapmazsa, haram gıdaların, yemeklerin te’sîri, çocuğun özüne işler çocukta uygunsuz işlerin meydana gelmesine sebep olur. Hadîs-i şerifte, "Yiyip içtikleriniz helâl, temiz olsun! Çocuklarınız, bunlardan hâsıl olmaktadır" buyrulmuştur.
5- Çocuğu yedi yaşından itibâren namaz kılmaya alıştırmalıdır!
6- Çocuğuna ilim öğretmelidir! Dünya ve âhirette kurtuluş ilimledir
7- Çocuklara iyilik etmelidir! Hadîs-i Şeriflerde buyuruldu ki, Evlâdınıza ikram edin, ana-babanın sizde hakkı olduğu gibi, evlâdınızın da sizde hakkı vardır.) (Taberâni) (Hediye verirken çocuklarınızın arasında eşitliğe riayet edin!) (Taberânî)
8- Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadîs-i şeriflerde buyruldu ki Çocuğu güzel terbiye etmek, evlâdın baba üzerindeki haklarındandır.) [Beyhekî]
Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor:
"Hepiniz, bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi, siz de evinizde ve emriniz altında olanları Cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmelisiniz! Öğretmezseniz, sorumlu olursunuz." [Müslim]
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
"Bir mü’min vefât edince bütün amelleri kesilir. Yalnız üç amelinin sevâbı amel defterine yazılmaya devam eder. Bu üç amel, sadaka-i câriye, faydalı kitapları ve kendisine hayırlı duâ eden sâlih çocuklarıdır."
Cevap: Çocuğun anne baba Üzerindeki hakları
VESLiHAN
çocuk iyi yetiştirlmez ise dini anlatılmaz ve günahı sevabı gösterilmez ise bu çocuk mahşerde ailesinden davacı olacak ve onları suçlayacaktır
evladın anne baba üzerindeki hakları, çocuğun anne baba üzerindeki hakları, sohbet defterim evlat terbiyesi