Size ”Mezhepsiz” olduğunu söyleyene ilk tavrınız ne olurdu?
Tarikatsiz
İslamın ilk yıllarında olmayan,sonraki yıllarda uygulamalar arasında kolaylık olması için yardımcı kaynak kitap benzeri amaçlı olarak İslam dini içinde kendine yer edinen mezhepler,zamanla müslümanlar arasında o kadar değer görmüş ki,adete İslam dini için etle tırnak derecesinde görülmeye başlanmış.
Aslolan İslamın ilk yayılış hallerini büyük bir daire olarak ele alırsak,mezhepler de bu dairenin küçük dilimleri olmuştur.Dileyen bu dilimlerin sınırları içerisinde dini yaşayabilirken,zamanla öyle bir hale gelmişki,daire içerisinde küçük dilimler olan bu mezhepler adete daireyi de içine alır bir hale gelmiş.Yani ,sanki aslolan din halini almış ve müslümanlar için olmazsa olmazlar arasındaki yerini almış.Bu sebepten dolayı,kendi inandığı ölçülerde ,kişi her ne kadar Kuran ve sünnete bağlı kalarak dinini yaşamaya çalışsa da ,herhengi bir mezhebe bağlı olmadığını söylediğinde adeta”DİNSİZ” şeklinde tavırlar ve muameleler ile karşılaşmış.
Örneğin ben kendim:Ne zaman mezhepler konusu açılsa ve ben herhangi bir mezhebe bağlı değilim,Muhammedi’yim,yani sünnette ne ise onu uyguluyorum dediğimde :
hadi ordan canım,mezhepsiz insan olur mu?
Nasıl yani ya,mezhepsiz demek de ne demek?Olur mu öyle şey kafayı mı yedin?
Ya git işine kafa bulma bizimle!vb.türden söylemlere maruz kalıyorum.Çoğu zamanda söylediklerimde ciddi olduğumu gördüklerinde ise bir daha benimle dini konular üzerine tartışmalara girmiyorlar,ya da söylediğim hiç bir şey ,ayet de söylesem,hadis de okusam,başlangıçta bir kere Mezhepsizim dediğim için ,artık okuduğum ayet ve hadislere bile şüpheli gözle bakıyorlar,inanmak istemiyorlar.
Peki ya sizin tavrınız ne olurdu,Mezhepsizim diyen birisine karşı?
Cevap: Size ”Mezhepsiz” olduğunu söyleyene ilk tavrınız ne olurdu?
karadamlalar
direk "ben mezhepsizim" dememiştim de namaz kılma şeklinden ötürü bir cami hocası bana "niye farklı kılıyorsun, farklı bir ülkeden misin" demişti. ben de "sahih hadislerde böyle geçiyor" dediğimde "aferin güzel yapıyorsun" demişti. tabi bu cami imamından önce ailemden bile ne tepkiler aldım ilk zamanlar 🙂
Cevap: Size ”Mezhepsiz” olduğunu söyleyene ilk tavrınız ne olurdu?
cihad38
anlaşılan ağrı kesici,sahte şeyh,tarikate son nicklerinden sonra dönüp dolaşıp yolsuz olduğunu ismine yansıtmış birisi,tarikat yol demektir,terim manası ise Allah’a giden yol demektir.bu niki kelime manası ile yolsuz,terim manası ile de Allah’a giden yoldan beri olan diye anlayabiliriz.
herneyse açtığı konuya gelince;islam alimleri mezhep diye kurumsallaşmış bir dernek,vakıf gibi görmüyorlar mezhebi,.mezhebin neden,nasıl meydana geldiğini anlamak lazım önce,
hicaz bölgesi alimleri,hicaz bölgesinde yeni ve değişik fazla olayla karşılaşmamış,bunun için de peygamberimizin eskiden beri uyguladığı hayat tarzına bakılarak en doğrusu saptanmıştı.
ama ırak bölgesinde değişik ırklardan,kültürlerden ve değişik inanışlara sahip insanların bulunduğu,ticaret yaptığı günlük hayatta ise pek çok daha önce yani peygamberimiz döneminde karşılaşılmamış olaylar vukuu bulmuştur, haliyle kuran ve hadisleri inceleyen alimler ellerindeki konu hakkında kaynak bulamayınca yada hüküm vermeye yetmediyse ictihad etmiş,kıyas yapmış,sorunu çözmüştür,tabii alimlerimizin içtihad yaparken izlediği yollar kaideler de vardır.konu uzun olduğu için yazmaya gerek yoktur.
nihayetinde mezhepsiz olmaya gerek var mı yoksa bir mezhep imamının ameli olarak taklidi ve onun gösterdiği gibi islamı yaşamak da sakınca varmı bunu anlamak gerekir.
hiç bir ehli sünnet alimi mezhebe gerek yok,isteyen kütübü sitte ve kuranı eline alıp islamı bu şekilde güzelce yaşar dememiştir.evet belki bu başarılabilir,ama ilim seviyeniz epey yukarda olmalı ki anlayabilesiniz,ben bir mezhebe bağlı değilim dediğiniz zaman bu fitneye sebep oluyorsa,dememek daha hayırlı ise bunu söylememek gerekir, ki bir mezhep alimine uyan kişi bunu zaten bilir, ve söylemez. ama kendini alim sanan kişiler bunu söylemekde sakınca görmezler.ama ümmet içinde fitneye ayrılığa sebep olmak ona günah olarak yeter.
< namaz kılma şeklinden ötürü bir cami hocası bana "niye farklı kılıyorsun, >
şu alıntıyı yazan müslüman kardeşim,bana iftitah tekbirinden,niyetten başlayıp namazı nasıl kıldığını ayrıntılı,noktası virgülü dahil yazarmısın.sizin farklı namaz kılışınızı merak ettim.
size birileri daha önce,yani siz mezhepsiz olmadan önce namazı bu şekilde öğretmeseydi de siz kendiniz 7 yaşında size göre doğru olan şeklini bulabilecek miydiniz,.elinizdeki hiçbir sahih hadis kitabında bugün bir namaz hocası muhtasar ilmihalde yazıldığı gibi namazın a dan z ye tarifi yoktur,onlarca parçayı biraraya getirmeniz gerekmektedir.
tekrar diyorum,mezhep imamlarına uymaya yanlıştır diyen alim varmı ben bilmiyorum,ama uymak gerekir diyen alim sayısını ben bilemem.şurda forum sitesinde üç satır kopyala yapıştır yaptım diye alim olduğunuzu sanmayınız,sonuçta alim olsanız dahi cahillik gider eşeklik baki kalır diye bir söz var,ümmet arasına nifak tohumu ekip, bu hele düşmeyin.
Cevap: Size ”Mezhepsiz” olduğunu söyleyene ilk tavrınız ne olurdu?
ömerhattab
< direk "ben mezhepsizim" dememiştim de namaz kılma şeklinden ötürü bir cami hocası bana "niye farklı kılıyorsun, farklı bir ülkeden misin" demişti. ben de "sahih hadislerde böyle geçiyor" dediğimde "aferin güzel yapıyorsun" demişti. tabi bu cami imamından önce ailemden bile ne tepkiler aldım ilk zamanlar 🙂 >
Şu ümmet için en çok korktuğum şey, dili ve sözleri ile âlim; kalbi ile cahil olan kimselerdir. Hz Ömer.r.aSizin gibi insanları anlatan bir söz….?….