Yüce Allah’a her zaman ve her yerde dua edilebilir mi?
Kayıtsız Üye
Yüce Allah’a her zaman ve her yerde dua edilebilir mi?
Cevap: Yüce Allah’a her zaman ve her yerde dua edilebilir mi?
Seyyidbabar
Ey Müslüman kardeşlerim.Her insan Allah(c.c)`ın kuludur.
Yüce Mevlamız Kuran-ı Kerim`de "Duanız olmasaydı,ne ehmmiyetiniz olurdu!","Allah`ın fazlından isteyin","Bana dua ediniz ki kabul edeyim" buyuruyor.
Hadis-i Kutside de:"Bana dua etmeyene gazap ederim","Kulum bana dua edince onunla beraber olurum." buyurmuşlardır.
Yine Rasulü Ekrem efendimiz "Acele etmediğiniz taktirde duanız kabul olunur.Dua ettim fakat kabul edilmedi şeklindeki sözler duanın kabul olmasına manidir." buyuruyor.
Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdular:
"Dua ibadettir. "Ebû Dâvûd, Vitir 23
"Kendinize beddua etmeyiniz; çocuklarınıza beddua etmeyiniz; mallarınıza da beddua etmeyiniz. Dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir. "Müslim, Zühd 74.
"Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!"Müslim, Salât 215.
"Kendisine iyilik edilen bir kimse o iyiliği yapana, cezâkellâhü hayran: Allah seni hayırla mükâfatlandırsın, derse, ona en iyi şekilde teşekkür etmiş olur. "Tirmizî, Birr 87
Yine Müslim’in Târık İbni Eşyem radıyAllahu anh’den rivayet ettiğine göre, Târık Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’i dinlerken bir adam gelerek:
– Yâ ResûlAllah! Rabbimden bir şey isteyeceğim zaman nasıl dua edeyim? diye sordu. Resûl-i Ekrem de şöyle buyurdu:
– "Allâhümmağfir lî verhamnî ve âfinî verzuknî: Allahım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır ve bana hayırlı rızık ver, de. Bu sözler senin hem dünya hem de âhiret için istemen gereken şeyleri ihtiva eder."Müslim,Zikir 36
Ebû Ümâme radıyAllahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’e:
– Hangi dua daha çok kabul edilir? diye sordular.
– "Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua" buyurdu.Tirmizî, Daavât 79.
"Yeryüzünde bir müslüman Allah’tan bir şey dilerse, günah bir şeyi istemediği veya akrabası ile ilgisini kesmeyi arzu etmediği sürece Allah onun dileğini mutlaka yerine getirir veya ona vereceği şey kadar bir kötülüğü kendisinden giderir. "
Orada bulunanlardan biri:
– O takdirde biz Allah’tan çok şey isteriz, deyince, Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem:
– "Allah’ın lutfu dilediğiniz şeylerden daha çoktur" buyurdu.Tirmizî, Daavât 115.
İbni Abbâs radıyAllahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem bir keder ve üzüntü hissettiği zaman şöyle dua ederdi:
"Lâ ilâhe illallâhü’l-azîmü’l-halîm. Lâ ilâhe illallâhü rabbü’l-arşi’l-azîm. Lâ ilâhe illallâhü rabbü’s-semâvâti ve rabbü’l-ardı ve rabbü’l-arşi’l-kerîm: Azamet ve hilim sahibi olan Allah’tan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Azametli arşın sahibi olan Allah’tan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Göklerin rabbi, yerin rabbi ve yüce arşın rabbinden başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. "Buhârî, Daavât 27
"Bir müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona, ‘duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin’ diye dua eder."Müslim, Zikir 87
yüce Allah’a her zaman ve her yerde dua edilebilir mi, yürürken dua edilir mi, her zaman dua edilir mi