Resul ve nebi olan peygamberler hangileridir?

Resul ve nebi olan peygamberler hangileridir?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar İslam tarihinde Resul ve nebi olan peygamberler hangileridir ayrıntılı bir şekilde cevaplar mısınız ?


Resul ve nebi olan peygamberlerin isimleri

Desert Rose
Kuranı kerimde peygamber olduğu bildirilen peygamberlerin sayısı 25’tir. Bu peygamberlerin hepsi nebi’dir ama hepsi Resul değildir. Resul demek, kendisine yeni bir kitap ve şeriat indirilen peygamber demektir. Nebi ise, kendinden önceki peygamberin şeriatına uyan peygambere denir.

RESULLERİN İSİMLERİ

  1. Tevrat, Hz. Musa’ya gönderildi.
  2. Zebur, Hz. Davut’a gönderildi.
  3. incil, Hz. isa’ya gönderildi.
  4. Kuran› Kerim, Peygamberimiz Hz. Muhammed’e gönderildi
  5. Hz. Adem Peygambere 10 sayfa
  6. Hz. Şit Peygambere 50 sayfa
  7. Hz. İdris Peygambere 30 sayfa
  8. Hz. İbrahim Peygambere 10 sayfa

NEBİLERİN İSİMLERİ

9. Nuh (A.S.)
10. Hûd (A.S.)
11. Salih (A.S.)
12. Lût (A.S.)
13. İsmail (A.S.)
14. İshak (A.S.)
15. Yâkup (A.S.)
16. Yûsuf (A.S.)
17. Eyyup (A.S.)
18. Şuayb (A.S.)
19. Harun (A.S.)
20. Süleyman (A.S.)
21. Elyasa (A.S.)
22. Zülkifl (A.S.)
23. Yûnus (A.S.)
24. Zekeriya (A.S.)
25. Yahya (A.S.)


Cevap: Resul ve nebi olan peygamberler hangileridir?

Kayıtsız Üye
Şöyle bir soru aklıma geldi yazdıklarınızdan.Hangi peygamberlerin nebi yada resul olduğunu kuran bize bildirmişmidir? Yani hz Salih,Hud,Nuh,Lut gibi nebiler resul değilmidir?


Cevap: Resul ve nebi olan peygamberler hangileridir?

mum
Nebi: Kendisine melek tarafından vahiy veya kalbine ilham olunan yada Salih rüya ile uyarılan zat demektir

RESUL ise Resul olması haysiyetiyle Nübüvvet ve vahyin fevkinde özel bir vahiy ile üstün kılınmış olan ve kendisine Cabrail (AS) ‘ın Allah tarafınsan özel olarak indirdiği kitap ile vahy etmiş olduğu , Yüce Allah’ın hükümlerini halka tebliğ etmek üzere gönderdiği Kamil insan demektir

Bunun için her resul nebidir, fakat her nebi resul değildir.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun valla bu siteden çok yararlanıyorum tam puan alıyorum 👄❤💋


Kayıtsız Üye
Aynı Zaman’da hem resul he de nebi olan Peygamber’ler


Kayıtsız Üye
Hz Meyrem demi resul cünkü Cebrail as inada geldi Musa nın annesi nebimi. Nebi demişken Meryem süresi 41 İbrahim hakkında ne diyor. Bilmeden vaz vermek küfrün kilidi olmasın


arifselim
Kadınlardan peygamber gönderilmemiştir. Hz Meryeme Cebrail aleyhisselamın gelmesi vahiy şeklinde olmamıştır. Onun için saliha ve evliya bir kadın denilebilir. Meryem suresi 41. ayette bildirilen ise İbrahim aleyhisselam hakkındadır. Resul olan peygamberler aynı zamanda nebidirler.

Meryem Suresi Ayet-41
Kitap’ta İbrâhîm (A.S)’ı zikret! Muhakkak ki O, sadık (çok sadaka veren, sadakatli, her zaman doğruyu söyleyen) bir Nebî idi.


sehim güney
Resul ve nebi hakkında ve aralarındaki farkı açıkladığınız bir yerde peygamber sözünü nasıl eklersiniz hayret ettim. Kur’anda olmayan ve Farsça olan bir sıfatın kafa karıştıracağını düşünmeniz gerekirdi.


Kayıtsız Üye
19/MERYEM – 54

وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ إِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولًا نَّبِيًّا

Vezkur fîl kitâbi ismâîle innehu kâne sâdıkal va’di ve kâne resûlen nebiyyâ(nebiyyen).
Ve Kitap’ta İsmail (A.S)’ı (da) zikret. Çünkü O, vaadine sadıktı ve O, Nebî Resûl’dü.


Kayıtsız Üye
Selamın Aleyküm

Arkadaşım Birşey Sorucam Şimdi Resullerin İsimlerini Yazmışsın Çok Güzel MaşAllah
Yanlız Şems Suresinde

O zaman Allah’ın Resûl’ü onlara: O, Allah’ın Devesi’dir ve onu sulayınız dedi.
Şimdi Allah Hz .Salih Peygambere Resul derken Sen Resullerin İsimlerinin Arasına Onu Yazmamışsın ?
O zaman bir yanlış açıklama yapmış olmazmısın ?


bbgbbg
Ve Aleyküm Selam ve Rahmetullahi
Kardeşim haklısın.Böyle listeleme yapmak pekte doğru değil ki hangi peygamber nebi hangisi resül bunu listelemenin ahiretimize bir katkısı var mı yok mu düşünmek lazım.Sırf merakımızdan Allah’ın(cc) hakkında bilgi vermediği şeyleri söylememek gerekir.


Hoca
ŞEMS Suresi 13. ayet meali
Diyanet Vakfi: (11-15 ayetler) Semûd kavmi azgınlığı yüzünden (Allah’ın elçisini) yalanladı. Onların en bedbahtı (deveyi kesmek için) atıldığında, Allah’ın Resûlü onlara: «Allah’ın devesine ve onun su hakkına dokunmayın!» dedi. Ama onlar, onu yalanladılar ve deveyi kestiler. Bunun üzerine Rableri günahları sebebiyle onlara büyük bir felâket gönderdi de hepsini helâk etti. (Allah, bu şekilde azap etmenin) âkıbetinden korkacak değil ya!

Kelamcı Alimler RASUL ve NEBİLER arasındaki farkı araştırmış ve yukarda itiraz ettiğiniz isimleri çıkarmışlardır.
Bunlara itiraz edenler, fikirleri ehli sünnet dışı olanlardır.

Sizde tüm Kuranın ayetleri tefsirlerden araştırın, kelamcıların bu konudaki delillerini okuyun sonra bir karar varın

< Kelâm İlminde Peygamber. Kelâm ilminde nebî ile resul kavramları hakkında değişik tanımlar yapılmıştır. Tercih edilen tanıma göre resul, Allah’ın vahiy yoluyla kitap ve şeriat verdiği ve bunları insanlara tebliğ etmekle görevlendirdiği elçi ,
nebî ise Allah’ın, resullerine indirdiği kitap ve şeriata inanmaya insanları davet etmesi için vahiy verdiği, bunları tebliğ etmekle görevlendirdiği kişi anlamına gelir. >

Âyet ve hadislerde risâlet ve aynı kökten türeyen kelimeler sözlük anlamlarıyla çok sık geçer. Özellikle milletlerarası ilişkilerde, Elçiye zeval olmaz şeklinde ifadesini bulan, bir kimsenin sadece bir bildirimi karşı tarafa tebliğ etmekle görevlendirilip bundan dolayı sorumlu tutulmaması ilkesinin Kur’ân-ı Kerîm’de ve Resûl-i Ekrem’in uygulamalarında tasvip edildiği görülür.

Ehl-i sünnet kelamcılarının çoğu resul ile nebi arasındaki farkı şu şekilde belirtmişlerdir: Resul; Allah’ın kendisine vahy ederek tebliğe memur ettiği ve kendisini kitab ve yeni bir şeriatla gönderdiği kimsedir. Veya resul, Allah’ın emrine muhalefet edenlere bilmedikleri ilahî hükümleri veya tamamen unutulmuş bir şerîatı getiren, veyahut, geçmiş şerîattan insanların riayet etmeyerek unutup kaybettikleri kısımları ihya ederek tebliğ eden kimsedir. Hz. Mûsâ’dan sonra İsrâiloğullarına gönderilen resuller (el-Bakara, 2/87-88) ya bu milletin Hz. Musâ’nın getirdiği ahkâmdan unuttuklarını ihyâ ederek tebliğ ediyorlar, ya da asırların geçmesiyle ihtiyaca göre Hz. Musâ’nın şerîatının az bir kısmında değişiklik yapıyorlardı. Yahut da lsrailoğullarına -ki onlar Hz. Musâ’nın şeriatından bir şey unutup kaybetmedilerse- bu resullerin gönderilmesinde ancak Allah’ın bileceği başka incelikler vardır.

Resul, kendisine Allah tarafından şeriat verilen kimse olup bunu tebliğ ederken karşısına çıkana gerektiğinde savaş ilan eden ve Allah’ın ahkâmına dayalı devlet idaresini de elinde bulunduran ve ilahî hükümleri fiilen tatbik eden kimsedir.

Nebi ise, Allah’ın kendisine vahyettiğinden insanları haberdar eden kimsedir ki; kendisine ait müstakil bir şeriatı olmayıp, önce gönderilen peygamberin şeriatı ile hükmeden ve insanlara bunu açıklayan ve bu şeriata uymalarını emretmekle mükellef olandır. Nebi, tebliğ ettiği hususlara karşı koyanlarla harp etmez; sadece tebliğ ve ikaz ile yetinir. Ona belli konularda özel haberlerde vahyedilir. Nebi, bazen karşı koyanlarla harp etmek için bir melik veya kumandan da tayin edebilir (el-Bakara, 2/246-248). İsrâiloğullarına gönderilen nebiler, Hz. Musâ’nın şeriatını takrir ve izah ederler, Tevrât’ın ahkâmına göre bunlârı idâre ederlerdi.


Kayıtsız Üye
Enam suresi 83 ila 89. ayetleri okunacak olursa nebi ve rasul kavramları daha iyi anlaşılabilir inşaAllah. Allah’a emanet olun.


resul olan peygamberler, nebi olan peygamberler, resul peygamberler

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();