Mazeretsiz olarak cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikahı düşer mi?
Fetva Meclisi
Mazeretsiz olarak cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikahı düşer mi?
Özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikahı düşmez. Cuma namazını terk edenlere yönelik ağır ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Rasülüllah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar, yahut ta Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar. (Müslim, Cuma, 40); Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler. (Ebû Davûd, Salât, 212). Bilindiği gibi Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.
Cevap: Mazeretsiz olarak cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikahı düşer mi?
Kayıtsız Üye
kadınlara neden farz değildir? Kuranda kadın erkek ayrımı yapılmaz. "ey inananlar yada ey müminler" diye başlar ayetler… örneğin Hac, orada kadın ve erkek biraradadır.
Imam nikahi..
Kayıtsız Üye
Selamini aleyküm.. bilmeyerek 3 kere ayri ayri zaman da boşanmak kelimesi kullanılırsa dini nikah düşer mi.. ard arda denilince düştüğünü sanıyordum bugün öğrendim ki ayri ayri zamanlarda da söyleyince düşüyormuş.. ben bunu bilmiyordum..
Yorum: Mazeretsiz olarak cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikahı düşer mi?
mum
Boşama kelimeleri aynı anda aynı mekanda kullanıldığında bir talak sayılır ama 3 farklı yerde boş ol sözü kullanılırsa artık dönüşü olmayan yola girilir.
Kayıtsız Üye
Hocam selamun aleyküm ben alevi bir ailede yaşıyorum ve çoğu zaman köyde olduğumuzdan cumaya gidemiyorum. Ailem namaz kildigimi bilmiyor koyde olmadığım her an cumaya ve beş vakit namazı kiliyorum ben cumayi inkar etmiyorum gunaha girermiyim
mum
Din, imkan nispetinde yaşanır.
Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. (Bakara suresi 286)
İmkan olunca cuma kılın, olmayınca onun yerine öğle namazını kılın.
Kayıtsız Üye
özgürlük şart koşulmuş farz olması için bir kadın kocasından izinsiz evden çıkamaz haramdır kocada öğlen vakti genelde dışarda oluyor zaten hey rabbim ne günlere kaldık ya şimdi biri çıkacak nasıl yani ev hapsimi diye.Şimdiden söyleyim genel bir izin alırsın,anlaşırsın,olur konuşmanız nasıl geçmişse ona göre ayrı olarak cumaya giden kadınlarda vardır.
cuma namazına gitmemek, 3 cuma üst üste namaza gitmemek, 3 kere üst üste cuma namazına gitmemek