Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir, nasıl yerine getirilir

Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir, nasıl yerine getirilir

Fetva Meclisi
Mubah olan bir şeyi yapmak veya yapmamak için yemin etmek aslında mubah olmakla birlikte, onu alışkanlık haline getirmek doğru değildir. Nitekim Allah Teâlâ Yemin edip duran aşağılık kişiye sakın boyun eğme. (Kalem, 68/10) buyurarak yerli yersiz yemin edenleri kınamıştır.

Kur’an’da, verilen sözün yerine getirilmesi hususunda: Yeminlerinizi koruyunuz. (Mâide, 5/89), Allah adına yaptığınız ahitleri yerine getirin. Allah’ı kendinize kefil kılarak pekiştirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın! Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı bilir. (Nahl, 16/91) buyurulur.

Bu itibarla, bir Müslümanın mümkün mertebe yemin etmemesi, yemin etmişse, bir farz veya vacibi terk etmek, ya da haramı işlememek kaydıyla yemininin gereğini yapması gerekir. Yemininin gereğini yapmazsa günah işlemiş olur. Hem keffaret ödemesi, hem de tevbe istiğfar etmesi gerekir.

Her ne şekilde olursa olsun yeminlerini bozanların yemin keffareti ödemeleri gerekir. Yemin keffareti on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffaret Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir (Mâide, 5/89).


Yorum: Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir, nasıl yerine getirili

Kayıtsız Üye
Yeminini yerine getirmeyip tövbe etmeyen, kefaret vermeyen ahirette nasibi olmaz. Ayrıca uyğunsuz konuda yemin edilmişse bu yemine tövbe edilmelidir. Belirli bir günaha tövbe eden, o günahı tekrar işlerse, tövbeyi yerine getirmemeye tövbe edip, tövbe etmeli ve tövbeyi tekrarlamalıdır.


Yorum: Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir, nasıl yerine getirili

Kayıtsız Üye
Hocam yeminle tövbe aynı mıdır ben tam hatırlamıyorum ama bir şey yapmayacam ya da tövbe ediyorum dedim ama bozdum eğer yemin niyetine geçiyorsa kefaret nedir eskiden arkadaşım bir şey demisti kimseye soylemiyecene yemin et dediyse ve ben başkasına söylersem bozulmuş oluyor eğer ben bunu bir kaç kere tekrarladiyaam kaç tane yemin orucu gerekir birde bazi durumlarda yemin ettiğimizi hatirlamayip anlattiysak yine gerekir mi


Yorum: Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir, nasıl yerine getirili

mum
Yemin kelimesini ve Allahın isimlerini kullanmadan yemin etmiş olmazsınız.

Arkadaşların yemin et dediğinde sende yemin kelimesini kullanmışsan bu yemin sayılır ve her yemin bozulduğunda bir kefaret gerekir.
2018 yılı yemin kefareti miktarı 190 tl dir.


Kayıtsız Üye
Yemin kelimesini ve Allahın isimlerini kullanmadan yemin etmiş olmazsınız demissiniz hocam yani yemin ederim seklindeyse geçerli mi ve eğer bu gecerliyse eğer biz yemin i hatirlamiyorsak ve başka birine anlattiysak bu kefaret yine geçerli mi


imam
Yemin kelimesinin kullananın yemini geçerlidir bozduğunda kefaret gerekir
yemini hatırlamıyorsanız yapacak bir şey yok


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum
Kocam çok sigara içiyordu. Babasının yanında asla içmezdi. Ama kokudan belli oluyordu . Kocama bir gün kızdım. Yemin vererek seni babana söyleyeceğim dedim. Aradan uzun süre yaklaşık 3 sene gibi geçti. Ben unuttum. Eşim babasıyla telefonda konuşurken sigara içiyordu ben bağırarak küllüğü döküyorsun dedim. Babası mesaj alınmıştır dedi. Eşim bana kızdı. Sorum yeminim yerine gelmiş midir ? Yoksa yüzüne söylemem gerekir mi? Diğer sorum kocamın ailesi diğer büyük oğlu gille küsler. Her bayram barıştırıyoruz. Birkaç gün iyi oluyorlar tekrar küsüyorlar. Kayın babam kaynanama oğlun gile bir şey verirsen kavga ederim senide boşarım şeklinde tehditte bulundu. Aradan zaman geçtikten sonra kaynanam beni gözcü yaparak evde ne varsa ün yağ şeker …vb. verdi. Bende yardım ettim. Yaptığım şeyin hatalı olduğunu düşünmedim. Sonuçta annesi evladına veriyor diye. Bu olay üzerinde seneler geçti. Oğlugil kendilerine bir şey vermedi diye kayın babamla tekrar kavga ettiler. Kayın babam ağlamaya başlayınca bende sen anneme verme dedin oysaki annem beni gözcü ederek her şey verdi ben şahidim dedim. Babamda annen verirken ben gördüm. Evlat olunca içim acıdı görmemezlikten geldim dedi. Bu olay üzerine babamın anneme söylediği işte döverim boşarım lafları geçerli olur mu? Boşaması gerekir mi? 50 yıllık evliler .olay 20 sene önce olup bir hafta önce söylenildi. Babama söylediğimden dolayı günaha girdim mi? Babamdan helallik istedim
Oda ben gördüm şenlik bir şey yok. Helal etti.


muvaffak
Aleyküm selam, babanın anlayacağı herhangi bir şekilde söylemeniz yemininizin yerine geldiğini gösterir. Babanın anlamış olması sizin direkt olarak söyleme yükümlülüğünüzü üzerinizden kaldırmıştır. Dolayısıyla yemininizi yerine getirmiş oldunuz ve kefaret vermenize gerek kalmamıştır.


Yemini yerine getirmek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();