Cenaze namazı kılınmadan "hakkımı helal etmiyorum etmiyorum" denilir mi?
Ercan
Cenaze namazı sırasında hakkını helal etmeyen olursa, cenaze sahibinin helalleşmesi gerekir mi? Helalleşmeden namazı kılınır mı?
Cevap: Cenaze namazı kılınmadan "hakkımı helal etmiyorum etmiyorum" denilir mi?
cihad38
adam hakkını helal etmemiş, ve haklıdır,hak onundur ve ister eder ister etmez. ama sorun şurda !! o adam hakkımı helal etmiyorum dediği vakit artık o kişinin cenazesi musalladan kaldırılamaz. taki hakkını helal etmeyen adama borcunu ödemeye kefil biri çıkana dek.
yani adam hakkımı helal etmiyorum dediğinde ; akrabalarından,eşinden dostundan sevenlerinden biri o kişide olan haklarını ödemeyi kabul ediyorum demeli ve hak sahibide cemaati şahit tutarak kefilin ödemesini kabul ettiğini bildirip hakkını meftaya helal etmeliydi.
yazık merhum gözgöre göre kul hakkıyla gitti. hiç mi seveni yokmuş şaşırdım.
Cevap: Cenaze namazı kılınmadan "hakkımı helal etmiyorum etmiyorum" denilir mi?
simav
Bu Konu çok önemli arkadaşlar kesinlikle bende cevabını merak ediyorum. Bende bir kaç kişiye düşünmüştüm fakat merak ettim.
Cevap: Cenaze namazı kılınmadan "hakkımı helal etmiyorum etmiyorum" denilir mi?
imamhatipli42
Rasulullah (sav) borçlu kişinin cenaze namazını kıldırmamıştır fakat başkalarının kılmasını da men etmemiştir.
Hakkı ne ise onu ölen kişinin varislerinin cenaze beklerken ya ödemeleri yada ödeyeceklerini temin etmeleri gereklidir. Eğer hak yerine getirilmezse yada getirileceğinin temini verilmezse cenaze namazı yine kılınır lakin hem ölünün hem de varislerinin üzerinde bu hak kalır. Kıyamette alınmak üzere.
borçlu kimsenin cenaze namazı kılınır mı?
1069- Osman b. Abdullah b. Mevhib (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b. ebî Katâde’nin babasından naklettiğine göre Rasûlullah (s.a.v.)’e cenaze namazı kıldırması için bir adamın cenazesi getirildi de Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Arkadaşınızın namazını siz kılın çünkü onun borcu vardır. Ebû Katâde: O borcu ben ödeyeceğim dedi. Rasûlullah (s.a.v.) Ödemeye kefilsin değil mi? deyince Katâde Evet ödeyeceğin dedi. Bunun üzerine o kimseye cenaze namazını kıldı. (Nesâî, Cenaiz: 67)
‘ Tirmîzî: Bu konuda Câbir, Seleme b. Ekvâ’, Esma binti Yezîd’den de hadis rivâyet edilmiştir.
Tirmîzî: Ebû Katâde hadisi hasen sahihtir.
1070- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre; Rasûlullah (s.a.v.)’e borçlu olarak ölen bir kimsenin cenazesi getirilirdi de bunun üzerine Borcunu ödeyecek bir mal bıraktı mı? diye sorardı. Ödeyecek miktarda mal bırakmıştır denilirse; o kimsenin namazını kılardı, değilse Müslümanlara; Arkadaşınızın namazını siz kılın buyururdu.
Allah fetihler nasip edip İslam devleti zenginleyince Rasûlullah (s.a.v.) minbere çıkıp şöyle konuştu: Ben mü’minlere kendilerinden daha yakınım dolayısıyla borç bırakarak vefat eden kimsenin borcunu ödemek bana düşer, Kim de mal bırakırsa o mal varisleri arasında bölüştürülür. (Nesâî, Cenaiz: 67)
‘ Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Yahya b. Bükeyr ve pek çok kimse bu hadisi Leys b. Sa’d’tan, Abdullah b. Sa’d’ın hadisinin benzeri gibi rivâyet etmişlerdir.
İnanc
ERcan bey bu videoyu alabilirmiyim ?
Hoca
Bu durumda Cenaze namazı kılınır ama gerçekten hakkı varsa, ölen cennet ehli bile olsa hesaplaşmadan cennete giremez.
Cenneteki yeri gösterilir ama engellenir taki hak sahibini buluncaya kadar.
cavraşım
< Cenneteki yeri gösterilir ama engellenir taki hak sahibini buluncaya kadar. >
bunu nerden biliyorsunuz hocam?
Ebu Muhammed
Cavrasim
Nurettin yıldız hocanın "borç tuzaktır" adlı sohbetini ilke dinle
cihad38
< bunu nerden biliyorsunuz >
diyorsunuz < hocam? >
diyerek.
sizlerden biri öldüğü zaman ona sabah akşam(her daim) gideceği yer gösterilir;cennetlik ise cennetteki yeri,cehennemlik ise cehennemdeki yeri gösterilir ve ona,işet burası kıyamet koptuğu zaman senin götürüleceğin ve kalacağın mekandır denir.
buhari,rikak,42;müslim,sıfatül cennet,65-66;tirmizi,cenaiz,71;ahmed,el müsned,2/16;deylemi,müsned nr.1122
ben burdan biliyorumda hocanın bilmesi çokmu cavraşın.
forumda şu her anlatılan olayda nedir bunun kaynağı diye hoplayan arkadaşlardan bu özellik herkese sirayet etti. kaynak sormak hatamı ? tabiki değilde günlük hayatta birçok yerde duyduğumuz ve bildiğimiz her konuda bunu sormak,ilerde herşeyden işgillenip şüphe duymaya sebep olacak bir hastalığa dönüşecek ve hocada,imamda,alimde,diyanette,onda bunda sürekli hatalar,yanlışlar bulmaya başlayacaksınız.
cavraşım
🙂
< günlük hayatta birçok yerde duyduğumuz ve bildiğimiz her konuda bunu sormak >
ben duymamıştım
, < ilerde herşeyden işgillenip şüphe duymaya sebep olacak bir hastalığa dönüşecek >
başkalarını bilmem,ama ben aklıma takılanı sorarım kardeş
Kayıtsız Üye
Cenaze de helallik istendiğinde hakkimi helal etmezsem ne olur
arifselim
Bu durumda ölenin cenaze namazı kılınır. Ancak hakkınız var ve helal etmiyorsanız hak sahibine ödeninceye kadar o kimse cennete giremez.
cenazede helallik verilmezse ne olur, cenazede hak helal etmemek, cenaze namazında hak helal edilmezse ne olur