Dul bir bayanla evlenilmesine baba razı değilse, rızası bağlayıcı olur mu?
seza_zen
Selamun aleyküm. Yıllar önce görüştüğüm evlenmeyi düşündüğüm dindar, ahlaklı bir kız vardı. Mizacen ve fikren kızla uyuşuyorduk. Birbirimizi de çok seviyorduk. Bazı yanlış anlaşılmalar ve beni hatam sonucu ayrıldık. Kız evlendi ve buna sebep oldum. Başından 2 aylık çok kötü bir evlilik geçti yanlız hala bakire. Aileme bu durumu açtım, annem sorun etmedi, razı olduğunu ve ondan başkasıyla mutlu olamayacağımı söyledi. Kızın anne babası da razı. Tek razı olmayan babam. Onun da gerekçesi kızın başından bir evlilik geçmiş olması. "Kötü bir kız demiyorum, anlattığınıza göre iyi, temiz biri ama ben kabul edemem, sen de bir evlilik yapıp boşansan ancak o zaman kabul ederim." diyor. Ben bekarım o evlilik yaptı, tek sorun bu yani. Kızla evlendiğim takdirde de ah edeceğini razı olmadığını beni sileceğini söylüyor. Hakkını da helal etmeyecek. Bu durumda ne yapmam doğru olur? Babamın gerekçesi haklı bir gerekçe mi?
Cevap: Dul bir bayanla evlenilmesine baba razı değilse, rızası bağlayıcı olur mu?
Sumame
Baban iyiliğini istiyor ama evlenebilirsin islama gore.
En iyisi babanı ikna et
Cevap: Dul bir bayanla evlenilmesine baba razı değilse, rızası bağlayıcı olur mu?
seza_zen
İyiliğimi istiyor doğru ama, bunu ben kabul edebildikten sonra niye sorun olsun ki? Keşke ikna olsa 🙁
Peki ahı tutar mı bana babamın bu durumda?
Cevap: Dul bir bayanla evlenilmesine baba razı değilse, rızası bağlayıcı olur mu?
ömerhattab
Bence babanın sözünü dinle ….Hayır Allahtandır şer ise insanın kendi nefsindendir?
seza_zen
Denedim kızı bırakmayı denedim olmadı yapamadım. İslami boyutunu soruyorum. Sonuçta kızın ahlakından, terbiyesnden, dininden, karakterinden doğan bir sorun yok. Sadece Allah nasip etti evlendi, olmadı, ayrıldı. Evlenmek istememiz dinen suç mu günah mı? Babamın razı olmaması da haklı bir sebep mi?
dfk__
Kardeşim Babanda haklı oda ilki evlliliğini yapacağın için hiç evlenmemeş istiyor, fakat sende seviyosan ahlaklı olduğunu anlatıp ikna etmeye çalış araya büyük birini koy hakkında hayırlısı…
ömerhattab
< Denedim kızı bırakmayı denedim olmadı yapamadım. İslami boyutunu soruyorum. Sonuçta kızın ahlakından, terbiyesnden, dininden, karakterinden doğan bir sorun yok. Sadece Allah nasip etti evlendi, olmadı, ayrıldı. Evlenmek istememiz dinen suç mu günah mı? Babamın razı olmaması da haklı bir sebep mi? >
Sizin hayır zannettiklerinizde şer Şer zannettiklerinizde hayır vardır…Hayırlısı diyelim…İslamda dullarla evlenmenin bir sakıncası yoktur… ama Cabir’den: Nebi (s.a.v.) şöyle dedi:"Ey Cabir, sen bakire ile mi yoksa dul ile mi evlendin? dedi. Cabir: Dul ile, dedi. Bunun üzerine Allah Rasülü: Bakire ile evlenseydin ya. Sen onunla oynar, o da seninle oynardı." Buhârî.
seza_zen
Allah razı olsun yanlız Peygamberimiz sav sadece tavsiye etmiş, dullarla da evlenilebilir. Sorum tam olarak şu. Dul bir hanımla evlenmek istemek suç değilse, babam ah ederse ahı tutar mı? Rıza vermiyor naparsam yapayım, rızasını almam şart mı?
ömerhattab
İslâm hukukuna göre nikâhın sahih olması için bazı şartlar vardır. Bu şartlardan birisi de evlenecek olan kadının velisi durumunda olan kişinin izninin ve rızasının alınmasıdır. Bu mesele Hanefî mezhebi dışında kalan üç mezhebe göredir. Velinin izni, Mâlikî ve Şafiî mezhebine göre nikâhın bir rüknü, Hanbelî mezhebine göre ise şartıdır. Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır.Hanefî mezhebine göre ise henüz bulûğ çağına ermemiş kız çocuklarının, kendini idare edemeyecek durumda aklen noksan olanların ve bunakların velilerinin izni olmadan nikâhları caiz olmaz. Bunların dışında kalan kadınlar, velilerinin izni olmadan da evlenip nikâh akdedebilirler. Çünkü nikâhta kadının ifadesi muteberdir.Bu fıkhî bir hüküm olmakla beraber, gerek İslâmî bir âdet, gerekse ailevi bir âdâb olarak velinin izin ve rızasının alınması en doğru olanı ve isabetlisidir. Zaten bazı istisnalar dışında kızın evliliğinde velisinin iznine müracaat edilmekte, önce o muhatap alınmaktadır. Daha sonra kızın rızası da alınırsa nikâh akdine başlanmaktadır.Hanefî mezhebi dışındaki üç mezhebe göre nikâhın rüknü olan veli, "mücbir veli" durumundadır. Sırasıyla baba, dede; ana-baba bir erkek kardeş mücbir veli olurlar. Bakire olan kızın nzası olmasa da esas itibariyle bunlar kızı evlendirebilirier. Fakat, her ne kadar bu hüküm mutlak gibi görünüyorsa da, birtakım istisna ve şartlan vardır. Meselâ şu beş şart mevcutsa kızın velisinin izni alınmadan, sâdece kendisinin muvafakati ile nikâh akdedilir. Bu şartlar şunlardır:1. Veli ile kız arasında herhangi bir şekilde düşmanlık varsa,2. Kız ile damat adayı atasında bir düşmanlık varsa,3. Damat adayı kıza mehir veremeyecek durumda fakir ise,4. Mehr-i misil veremeyecek kadar maddî durumu müsait değilse,5. Adam âmâ veya yaşlı ise.Bu gibi durumlarda veli selâhiyetini kullansa da yapılan nikâh sahih olmaz. Çünkü kadının zor durumda olacağı, büyük bir huzursuzluk ve geçimsizlik içine gireceği baştan bellidir. Halbuki nikâhtaki esas maksat, eşlerin birbirinden memnun olarak yaşamaları, aile yuvasının dünyada iken bir saadet merkezi mahiyetinde bulunmasıdır.1. Hukuk-i islâmiye ve Istılâhat-ı Fıkhiyye Kamusu, 2: 55-8.2. el-Ümm, 5: 20; Şafiî ilmihali, s. 443.
seza_zen
Allah razı olsun kardeş, kızın ailesinin izni var. Benim annemin de izni var. Dul biriyle evlenmek de günah değilse, bu durumda babamın ahı tutmayacak mı yani?
seza_zen
Mum hocam nerdesnz 🙁
hanefi mezhebine göre imam nikahı anne baba rızası, dul ile evlilikte anne rizasi