Kunut duasını bilmeyen bir kimse ne yapar?
Fetva Meclisi
Kunut duasını bilmeyen ne okur
Sözlükte Allah’a ihlâsla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükût etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak gibi anlamlara gelen kunut, dinî bir terim olarak, namazda rükûdan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunut yapmak vaciptir. Kunutta tekbir almak ve kunut duaları olan Allahümme innâ neste’înuke ve Allahümme iyyâke na’büdü dualarını okumak ise sünnettir. Bu duayı bilmeyen kimse Rabbenâ âtinâ duasını okur veya üç defa Allahümmeğfir lî der. Namazda kunutu unutan kişi, namazın sonunda sehiv secdesi yapar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 6).
Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunut yapılır. Sabah namazında kunut yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî imamın arkasında sabah namazı kılan bir Hanefî, dilerse kunut duasına katılır, dilerse sessizce bekler (Merğînânî, el-Hidâye, I, 66).
Cevap: Kunut duasını bilmeyen bir kimse ne yapar?
EHLİMAN
Müslüman olan ve namaz kılan bir kişi kunut dualarını öğrenmesi gerekir.Fakat bilmiyor ise yerine Rabbena atina duasını okuyabilmektedir.Bazı din adamları bunun yerine ihlas suresini okuyabileceklerini söylemektedir.
Kunut Duâsını Öğrenmemek Günah Mı
Ad4m
Selamünaleyküm
Ben kunut duası yerine vitir namazında rabbena dualarını okuyorum.
Kunut duasını öğrenmediğim için günah olur mu ?
Yorum: Kunut duasını bilmeyen bir kimse ne yapar?
arifselim
Aleykum selam. Vitir namazında sünnet olan kunut dualarını okumaktır. Rabbena duaları ile de namazın geçerli olur ama sünnet olarak bu duaları ezberlemeye çalış yoksa asıl sevaptan mahrum kalabilirsin.
vitir namazında kunut duasını bilmeyen ne okur