Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Kayıtsız Üye
Ölünün yanında Kur’an okunur mu?


Cevap: Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Muhasibi
Gömülmemiş ve gömülmeye hazırlanmış insan ölüsü. Ölüyü gömmek için yapılan tören ve işlemler. İslâm bu tören ve işlemler ile ilgili olarak bazı emir ve nehiyler getirmiştir. Genellikle bunlar sünnet ile sabit olan ve Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından bizzat uygulanan ve bize kadar intikal eden hususlardır. Ölüm döşeğinde can çekişme durumunda olan kimseyi -kendine zorluk olmazsa- yüzü Kıbleye karşı gelmek üzere sağ tarafa çevirmek sünnettir. Başını biraz yükselterek sırtı üstüne yatırmak da caizdir.

Hasta can çekişiyorken ve gerçekten mümin birisi ise ona yardımcı olmak, yakınları için bir gereklilik ve ayrıca da sevaptır. Onun için yanında "kelime-i şehadet" getirmek ve söylemesine yardımcı olmak sünnettir. Çünkü Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır:

"-Ölülerinize, Lâ ilâhe illAllah "ı telkin ediniz. Zira ölüm halinde onu söyleyen (bir mümin)’i bu kelime Cehennem’den kurtarır. " "Son sözü Lâ ilâhe illAllah olan kimse Cennet’e girer. " (Müslim, Cenâiz, 1-2; Ebû Davud, Cenâiz, 16)

Hastanın yanında şehadet getirilir ki o da hatırlayıp şehadet getirsin. Yoksa ısrar ile sen de yap denilmez. Zira o anda zor bir durumdadır. Ona zorluk çıkarmamalıdır. Bir defa da söylese yeter. Bu telkini, hastayı sevenlerden biri yapmalıdır. Maksat hastada isteksizlik uyandırmamaktır.

Hasta vefat edince ağzı kapatılır. Bir bez ile çenesi başından bağlanır. Gözleri yumulur. Eller yanlarına getirilir. Bunu yaparken şu dua okunabilir:

"Bismillâhi ve alâ milleti rasülillâh. Allahümme yessir aleyhi emrahu ve sehhil aleyhi mâ ba’dehû ve es’id bir likaike vec’al mâ harace ileyhi hayran mimâ harace anhu. "

Manası: "Allah’ın ismiyle ve Rasûlullah’ın milleti (dini) üzerinde olsun. Allah’ım, onun işini kolaylaştır, bundan sonrasını ona kolay eyle, onu seni görmekle mutlu eyle. Dünyadan kendisi için çıkanı, kendisinin çıktığı şeylerden hayırlı eyle."

Sonra ölünün üstüne bir örtü çekilir. Öldükten sonra yıkanıncaya kadar yanında Kur’an okumak mekruhtur. Öldüğü iyice anlaşılınca hemen yıkanır.

Ayrica;

Cenaze yıkanmadan ölünün yanında Kur’an okumanın hükmü nedir?

Ölü yıkanmadan yanında Kur’an okumak mekruhtur. Ancak başka bir odada okunmasında bir sakınca yoktur. Yıkandıktan sonra, yanında da okunabilir.

SEBEBI HIKMETI" konusunda net bir cevap almasam da bana göre yeterli bir cevap…

Selam ve dua ile…


Cevap: Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Kayıtsız Üye
Rahman ve rahim olan yüce Allahım ebedi hayata göçen tüm müslüman mümin kardeşlerimize rahmet etsin bağışlasın Peygamber efendimiz iki cihan güneşi hazreti Muhammed Mustafa s.a.v in şefaatini nasip etsin dilerim. Ruhları için Allah rızası için el fatiha.


Yorum: Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Kayıtsız Üye
Defin esnasinda kadinlarin mezarlikta olmasi caizmidir teşekkürler


mum
Öldüğü defnetmeye giden kadınlara efendimiz, geri dönün, buyurmuş. Bu tavsiye anlamındadır/emir değildir, kadınlarının mezara gitmesi orada bulunması erkeklerle karışmamak şartıyla caizdir.
Size ve tüm kadınlara tavsiyem bu erkeklerin gidip ölüyü gömmesini bekleyin daha sonra gidin bu sünnete daha uygundur


ölünün yanında okunacak dua, ölünün yanında ne okunur, sakerat vakdinde muslumanin yaninda ne okunur

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();