Sağlığın islam dinindeki önemi

Sağlığın islam dinindeki önemi

ebuturab
Sağlığın islam dinindeki önemi ile ilgili hadisler
Sağlık ve Sağlığın İslam Dininde ki yeri

İslâm’ın titizlikle korunmasını istediği beş esastan biri de hayat ve sıhhattir. İnsana verilen sayısız nimetlerin en başında sağlık gelir . Zira, sağlık olmadan hiçbir nimet insana huzur ve saadet getirmez.
O sebepledir ki ; Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, bir nefes alıp verecek kadar sağlık içinde olmanın; dünyanın bütün nimetlerinden değerli olduğunu şöyle ifade etmiştir:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

Yüce Mevlâ’mız, başta ömür sermayemiz olmak üzere, sahip olduğumuz her türlü imkânı doğru hedeflerde, meşru ve müspet çalışmalarda değerlendirmemizi istemiştir.
Bu nedenle , en kıymetli varlığımız olan sıhhat ve sağlığımızı da korumamızı emretmiştir. Kendi ellerimizle kendimizi tehlikelere atmamamız konusunda, çeşitli ayetlerde bizleri uyarıp ikaz etmiştir.

Sağlığı korumak insanın vazifesi olduğu gibi hastalandığı takdirde bunun bir imtihan olduğunu bilip sabretmek, şifayı Allah’tan bilerek ve umarak tedavi yollarına başvurmak da onun önemli vazifeleri arasındadır.
Nitekim Yüce Allah: Andolsun, sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme gibi şeylerle deneriz; sabredenleri müjdele. (Bakara Sûresi, 2/155) buyurmaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de bu konuda şöyle buyurmuştur: Müslüman’ın başına gelen zahmet, hastalık, keder ve eziyet hatta ayağına batan bir diken bile olsa mutlaka Allah, bunları onun günahlarına kefaret yapar. (Buhârî, Kitabu’l-Merda 1)

Müminin durumu şayan-ı takdirdir; niye olmasın ki; onun her işi hayırdır ve bu da müminden başkası için müyesser değildir. O neşe ve sevinç ifade eden bir duruma mazhar olunca şükreder, bu onun için hayır olur; herhangi bir sıkıntıya maruz kaldığında da sabreder, bu da yine onun için hayırlı olur. (Müslim, Kitabu’z-Zühd 64)

Mümin hastalandığı veya yolculuk yaptığı sırada tıpkı sıhhatli ve mukim iken yaptığı ibadetlerin sevabını alır. (Buhârî, Cihad 134)

Hz. Peygamber (s.a.s.), hastalıklardan tedavi olmayı emretmesinin yanında kendisi de bizzat günün şart ve imkânları dâhilinde tedavi olmuştur.
Maddî tedavi ve ilâç ile beraber manevî tedaviye de müracaat etmiş, bunun için dua ve ayetler okumuş ve okuyanları tasvip etmiştir.
Hastalandığımız zaman tedaviye başvuralım mı? diye soran Ashabına,
Resûlullah: Tedavi olunuz. Çünkü Allah, her hastalık için bir de ilâç ve tedavi yaratmıştır; bundan bir dert müstesnadır o da ihtiyarlıktır. (Ebu Dâvud, Tıb 1) buyurmuştur.

Rabbim cümlemize Sağlıkı , Sıhhatli ve mutlu bir hayat nasip eylesin İnşaAllah


Cevap: Sağlığın islam dinindeki önemi

EHLİMAN
Her zaman insan hayatı kutsal ve öncelikli konudur.Bu dinimizde de böyledir.Oruç tutmak için sağlık şartı aranmaktadır.İslamın 5 şartından biridir ama ilk önce sağlıklı olmak gerekir.Yani din bile ibadetleri yaparken sağlığı ön plana almaktadır.


dinimizde sağlığın önemi, islam dininde saglıgın onemi ve yeri, islamda sağlığın önemi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();